USA sulter afghanerne til døde

0
En kvinne og hennes barn flyktet fra konflikten i Lashkargah og bor nå i en leir for fordrevne personer i Kandahar, sør i Afghanistan. (UNICEF Afghanistan)

Nesten 20 millioner står overfor alvorlig matusikkerhet i Afghanistan: FN-rapport

På samme tid i fjor var antallet matusikre afghanere 9,5 millioner

Av News Desk, The Cradle, 10. mai 2022

Nesten halvparten av Afghanistans befolkning, mer enn 19 millioner mennesker, vil oppleve ekstrem sult ifølge en rapport utarbeidet av flere FN-organisasjoner 10. mai.

Analyse for rapporten ble utført i januar og februar i år av FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) og Verdens matvareprogram (WFP), blant andre ikke-statlige organisasjoner.

«Konsekvensen av høye matvarepriser, sanksjoner mot myndighetene, arbeidsledighet og en betydelig nedgang i inntekter og samfunnets kjøpekraft er de viktigste hindringene for en forbedring av situasjonen etter innhøstingen,» ifølge Richard Trenchard, FAO-representant i landet.

Trenchard forklarte også at det forventes en liten forbedring i landets matsituasjon i løpet av de neste seks månedene. «Sammenfallende med innhøstingen forventes antallet alvorlig matusikre afghanere å synke fra 19,7 millioner nå til 18,9 millioner neste november,» sa han.

Rapporten fant også at mer enn 20.000 mennesker i den nordøstlige provinsen Ghor vil møte katastrofale nivåer av matusikkerhet.

Afghanistans matkrise kommer midt i katastrofale landbruksforhold og lange, harde vintre, bemerket den offisielle FN-nyhetssiden.

Anthea Webb, representant for World Food Programme, bemerket at den eneste maten folk hadde å spise var brød, og at det var første gang Afghanistan hadde opplevd et så alvorlig nivå av matusikkerhet.

Den 13. januar ba FNs generalsekretær Antonio Guterres USA om å frigjøre milliardreservene som tilhører Afghanistan.

FN-sjefen sa at den fortsatte beslagleggelsen av Afghanistans utenriksreserver forverrer den akutte humanitære krisen det krigsherjede landet står overfor.

Guterres påpekte at en kombinasjon av sanksjoner og minusgrader har presset millioner av afghanere til «dødens rand». Han understreket at «regler og forhold som forhindrer at penger brukes til å redde liv … må suspenderes i denne nødssituasjonen.»

Minusgrader og frosne midler er en dødelig kombinasjon for befolkningen i Afghanistan.

Vi må gjøre enda mer for raskt å sprøyte inn likviditet i økonomien og unngå det truende krakket som vil føre til fattigdom, sult og nød for millioner.

António Guterres (@antonioguterres) 13. januar 2022

Den amerikanske regjeringen innførte sanksjoner mot Afghanistan og frøs nesten 10 milliarder dollar av landets utenlandsreserver i august 2021, etter Talibans overtakelse. Disse to tiltakene har ødelagt økonomien i Afghanistan, noe som har ført til det FN har beskrevet som verdens raskest voksende humanitære krise.

Oversatt for steigan.no av Runar B.

Kommentar:

USA fortsetter å oppføre seg som en kriminell. Ikke bare har de ført en 20 år lang ulovlig og ødeleggende krig mot Afghanistan (med Norge på lag). Etter at de tapte gjør de sitt ytterste for å straffe det afghanske folket og tar ingenting for å drive millioner av mennesker mot sultedøden. De stjal altså nesten 10 milliarder av Afghanistans reserver samtidig som de øker krigsbevilgningene til krigen mot Russland i Ukraina til 40 milliarder dollar. Å bruke kollektiv avstraffelse mot et folk er en forbrytelse mot menneskeheten, men det bryr USA seg ikke det minste om, og de mediene og politikerne som sier at de er så opptatt av internasjonal lov og rett, hva gjør de? De holder kjeft og ser en annen vei.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.