Kriminell kraftbransje

0
Ifølge Frostating lagmannsrett må Storheia (bildet) regnes som tapt for reindriften, etter at Fosen Vind bygget ut vindindustri der. Fotoet ble tatt 11. juni 2020 av Lars Husby.

Av Kari Elisabet Svare.

I oktober 2021 ga Høyesterett samene medhold og fradømte Storheia Roan Vind konsesjonsrett. I etterkant hersket uklarhet om hvorvidt utbyggerne eller staten skulle betale for nedmontering. Svaret er: Ingen. Nå, bare et halvt år etter, er NVE i ferd med å behandle trafo og kraftkabel fra Roan lagt gjennom kaldtvannskoraller ut til Draugen og Njord vest i havet. Disse olje-og gassfeltene skal elektrifiseres informerer Naturvernforbundet og Motvind Trøndelag om i Klassekampen 3.mai. 

Har mafian tatt helt over? Hvordan er det ellers mulig at landprodusert strøm fra et vindkraftverk, som burde vært revet, skal erstatte gass, som deretter kan selges ut? Ola Borten Moe, aksjeeier i OKEA og en av aktørene bak prosjektet, har nylig oppfordrer unge til å satse på utdanning i oljebransjen. For det skal letes grådig etter nye felt og pumpes penger så lenge det går. Selv om FN og også Verdens Energibyrå IEA kaller slikt kriminelt på grunn av klodens fremskredne klimakrise. Det gjør norske politikere ikke bare uansvarlige, men kriminelle. Regninga for kabelen vil vel som normalt havne på nettleia vår. Her burde Faktisk.no vært på banen og sagt at dette rådyre tiltaket ikke hjelper klimaet, de som sier så lyver og oppnår ikke annet enn å pynte litt på Norges klimaregnskap. 

At høye strømpriser ikke handler om mangel på regn, er en gammel log for lengst avslørt øgn. De fleste vet at politikere, de som har fått vår tillit via valg, har avgitt elproduksjonen til markedskrefter som styrer etter profitt og bryr seg døyten om folk flest, det vil si flertallet. Konsekvensen er uforutsigbare, skyhøye strømregninger som rammer dem med minst mest i tillegg til norsk næringsliv av alle slag. 

Så kom invasjonen av Ukraina, og energiprisene steg ytterligere grunnet hevntørst. Ukraina, Russland og verden forøvrig behøver fred mer enn noe, men nedlagt i massenes psyke skal skyld plasseres og skyldige straffes: Fram med pisken! Isoler Putins rike! Strup Russlands økonomi. USA og EU vil at alle boikotter russisk olje og gass for å redde Europa fra russisk avhengighet. Bedre de kjøper dopet sitt av rettskafne aktører, som oss.

For Tyskland betyr et brått avtalebrudd at industrien går i stå. De behøver tid til omstilling. Ungarn, Østerrike, Slovakia, Spania, Italia og Hellas er likeledes imot, men blir presset. Vindkraftutbygginga i norsk natur møtte stor motstand, og storstilte turbinprosjekter ble lagt, ikke bort, men på vent. Nå er karantenetida omme. For å ta rotta på Putin skal det bygges uhemmet til vanns og på land, mens det dysfunksjonelle strømregimet får bestå.

Vestens sanksjoner mot Russland har ikke hatt ønsket effekt, men fører til økt sult og nød langt utenfor det russiske riket. I hovedsak rammer økonomiske straffetiltak sivile med mat-og medisinmangel. Hevnen er ikke søt, den svir både hjemme og ute, mens kraftbransjen håver inn uhorvelige summer. 

Sikker og forutsigbar kraftleveranse til eget folk og norsk næringsliv er regjeringas prøvestein. Klarer de ikke å ta makta tilbake og prioritere dem de er ment å være her for, er det lite trolig de vinner neste valg. Priser på enhver nødvendig vare øker faretruende, og fattigdomstendensen sprer seg. Derfor bør politikerne ta tak der de kan. Også bensin er et nasjonalt produkt som burde styres politisk med pristak for alle og rimelig drivstoff til bønder  transport og kollektivtrafikk. Dessverre viser ikke AP tegn til å ville rydde opp. 

Greenpeace og Natur og Ungdom anla i 2016 klimasak mot staten, men tapte i alle rettsrunder. De mener at tildelingen av letelisenser for olje og gass i Barentshavet sørøst er et brudd på Grunnlovens miljøparagraf (§ 112). Nå har de klaget saken inn til menneskerettsdomstolen i Strasbourg, hvor den har den kommet gjennom nåløyet. Oljeutvinning skal prøves for første gang i denne domstolen. Jeg heier på modige mennesker som ikke gir seg. 

Kari Elisabet Svare

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.