Mario Draghi: De fleste gasselskapene har åpnet rubelkontoer hos Gazprom

0

Italias statsminister, den tidligere Goldman Sachs-mannen Mario Draghi, sa på en pressekonferanse 11. mai 2022 at de fleste gassimportørene nå har gjort slik Russland forlangte, nemlig å åpne rubelkontoer hos Gazprom for å betale for sine kjøp. Dette melder money.it.

Kanalen mener at Draghi ga inntrykk av at han heller ville ha vært alle andre steder enn foran et pressekorps som stiller ubehagelige spørsmål.

Da energispørsmålet kom opp måtte Draghi innrømme at gassimportørene hadde blitt nødt til å begynne å betale i rubler. LNG fra USA er ikke tilgjengelig i tilstrekkelige mengder og den er også mye dyrere, særlig fordi transportkostnadene og konvertering av LNG til gass som forbrukere og industri kan bruke øker kostnadene ytterligere.

Mauro Bottarelli i money.it bemerker spydig at ikke bare har gassimportørene blitt nødt til å bryte de vestlige sanksjonene mot Russland ved å kjøpe gass derfra. De har måttet bryte sanksjonene dobbelt ved å kjøpe gassen i russiske rubler.

Sjøl klarte Draghi å påstå at det «ikke er klart» om betaling i rubler bryter sanksjonene.

10. mai 2022 åpnet VNG, en av de største gassimportørene i Tyskland sin rubelkonto i Gazprombank.

Draghis doppio discorso, dobbeltsnakk, om sanksjonsbrudd som kanskje ikke er sanksjonsbrudd er spill for galleriet før han skal møte president Joe Biden.

EU-kommisjonen har langet ut mot de nye betalingsbetingelsene, og truet europeiske gasskjøpere med at hvis de går med på dem dem, vil det bryte EUs sanksjoner mot Russland.

«Å betale rubler gjennom konverteringsmekanismen administrert av russiske offentlige myndigheter og en dedikert konto i Gazprombank er et brudd på sanksjonene og kan ikke aksepteres,» sa energikommissær Kadri Simson i slutten av april.

Men kommer EU til å straffe Italia, Tyskland og gassimportørene for det? Neppe.

Russlands krav om at gassimporten skal betales i rubler kom etter at USA hadde stjålet 300 milliarder dollar av Russlands utenlandsreserver. Da skjønte Russland at de ikke kunne bruke euro og dollar som betaling lenger, men må kreve oppgjør i rubler.

Les: «Rubelgass»: Verdens nye ressursbaserte reservevaluta

Rubelen står i dag i 116% av den verdien den hadde mot euro rett etter invasjonen og sanksjonsvedtaket. Så ikke bare må gassimportørene krype til korset og betale i rubler. De må betale i rubler som bare blir dyrere og dyrere målt i euro. Og det med en gasspris som er det dobbelte av det den var ved den russiske invasjonen. I euro kan altså regninga bli fire ganger høyere enn for to og en halv måned siden.

Kilde: Xe.com.

Forrige artikkel«Skamløst mord» – Al Jazeera anklager Israel for drapet på journalist Shireen Abu Akleh
Neste artikkelHvordan går egentlig krigen?