Kraftig advarsel til Europa: – Blir et sjokk for alle

0

Den tidligere sjefen for den russiske oljegiganten Lukoil, Vagit Alekperov, mener EU er på katastrofekurs med sine energiplaner. Dett sier han i et intervju med avisa Financial Times.

Den tidligere lederen av Russlands nest største oljegruppe har advart om at et europeisk forbud mot landets råolje, som er «umulig å erstatte» ville være «det mest negative scenariet» for alle parter ettersom EUs diskusjoner om en embargo intensiveres.

Vagit Alekperov, som trakk seg som administrerende direktør i Lukoil forrige måned etter at han ble rammet av vestlige sanksjoner, sa til Financial Times at ethvert EU-tiltak for å kutte russisk oljeimport ville være «et sjokk for alle».

«Ved å innføre sanksjoner ga vestlige land et klart signal og erklærte sin posisjon. Det er ingen grunn til å stramme dem ytterligere», sa milliardæren i sitt første presseintervju siden han trakk seg.

Alekperovs kommentarer kommer midt i en heftig debatt i EU – som er avhengig av Russland for en fjerdedel av oljeimporten – om hvorvidt de skal innlede et oljeforbud som vil øke presset på Moskva, men forverre Europas energikrise.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen vil at EU skal stå sammen med G7-partnere, inkludert USA, som innførte oljesanksjoner i mars. Men et press for å inkludere et oljeforbud i EUs sjette tiltakspakke mot Russland har møtt motstand fra Ungarn, som sier de ikke har råd til å finne alternativt drivstoff.

Alekperov erkjente at et oljeimportforbud ville bety «Russland vil måtte redusere produksjonen, fryse brønner, slik vi gjorde i begynnelsen av pandemien i 2020, fordi det er umulig å omdirigere alle europeiske volumer til andre markeder over natten».

Men han advarte at for EU, «er det umulig å erstatte en så stor energieksportør som Russland, selv på mellomlang sikt».

Å bygge ny infrastruktur for å omdirigere russisk råolje som for tida strømmer til Europa vil ta år, sa Alekperov, spesielt i et miljø der den globale industrien allerede har tapt «hundrevis av milliarder, billioner av dollar» av investeringer i de siste krisene.

OPEC: Umulig å erstatte

OPEC sa 11. april 2022 til EU at nåværende og fremtidige sanksjoner mot Russland kan skape et av de verste oljeforsyningsjokkene noensinne, og at det ville være umulig å erstatte disse volumene, og signaliserte at de ikke ville pumpe mer. Dette skrev Reuters.

EU-tjenestemenn holdt samtaler i Wien med representanter for Organisasjonen for oljeeksporterende land midt oppfordringer til gruppen om å øke produksjonen og ettersom EU vurderer potensielle sanksjoner mot russisk olje.

«Vi kan potensielt se tap av mer enn 7 millioner fat per dag (bpd) russisk olje og andre væskeeksporter, som følge av nåværende og fremtidige sanksjoner eller andre frivillige handlinger,» sa OPECs generalsekretær Mohammad Barkindo, ifølge en kopi av talen hans som Reuters har tilgang til.

«Tatt i betraktning dagens etterspørselsutsikter, ville det være nesten umulig å erstatte et tap i volumer av denne størrelsesorden.»

Kaotisk, emosjonelt og uten industriell plan

Alekperov sa i intervjuet med Financial Times at «sanksjoner ofte er ev en kaotisk emosjonell karakter.» Og det kan man sette to streker under. EUs energipolitikk er på mange måter «åndens triumf over virkeligheten». Den inneholder en masse ønsker og mål om et «grønt skifte», «avkarbonisering» og nå altså «avrussifisering», men den ikke-valgte og dessuten inkompetente EU-kommisjonen har ingen konsekvensforståelse, ingen industriell innsikt og ingen plan som lar seg realisere i virkelighetens verden. Og siden Ursula von der Leyen og hennes mannskap verken er påvirket av velgere eller av den industrielle virkeligheten, er de perfekt utstyrt til å kjøre Europas økonomi ned i avgrunnen.

Les: Bilindustrien klarer ikke å levere de bilene som EU-kommisjonen krever

Da hun tiltrådte som president i EU-kommisjonen oppnevnte von der Leyen en serie nye EU-kommissærer, og det var et lite mesterverk i nytale.

Kommissærene fikk tildels uforståelige, tåkete eller overlappende betegnelser. I stedet for en kommisær for forsvar eller utenrikspolitikk har man for eksempel fått en “Commissioner for a Stronger Europe in the World”. Det skal også være en “Commissioner for Inter-institutional Relations and Foresight”, hva nå det enn måtte være. I stedet for en økonomikommissær vil man få en “Commissioner for an Economy that Works for People”. Hva vedkommende skal gjøre hvis det nå viser seg, slik det opplagt vil gjøre, at EUs økonomi ikke virker for folk, er ikke videre klart.

Von der Leyen har også utpekt en “Commissioner for Protecting our European Way of Life”, noe som straks førte til en del rabalder.

Har denne kommisjonen makt? Ja!

Er den i stand til å lede «Europa» fram til vekst og velstand? Nei!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVarsler massiv industridød: – 400.000 jobber i fare
Neste artikkelKjerstin Braathen i DNB: «Energiomstilling vil skape energiknapphet og smerte, men det er verdt det»