Ferdinand Marcos er tilbake

0

Ferdinand «Bongbong» Marcos jr. vant en klar seier i det filippinske presidentvalget 9. mai. Hvordan er det mulig at sønnen til den tidligere diktatoren Ferdinand Marcos, som styrte fra 1965 til 1986, kan velges til ny president?


Vi snakker med Kjetil Grønvold som observerte valget som deltaker i et internasjonalt observatørkorps, etablert av International Coalition for Human Rights in the Philippines (ICHRP). Grønvold er tidligere leder for Kalayaan – Den Norske Solidaritetskomiteen for Filippinene og har vært i landet en rekke ganger, første gang i 1985.

I følge Kjetil Grønvold er Filippinene et elitedemokrati, der mektige politiske dynastier (familiedynastier) besitter nesten totalt hegemoni på det politiske planet. Dominansen hviler på strukturer og mekanismer som betinger velgeradferd og utfallet av valg.

Presidentvalget 9. mai oppfyller ikke internasjonale standarder for et fritt og demokratisk valg. Opposisjonen hadde i realiteten små muligheter til å beseire de mektige politiske dynastiene som samlet seg bak Marcos-klanen.


Dette intervjuet ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.