Et sjeldent innblikk i hvor ille det virkelig går for ukrainske styrker

0

Av Caitlin Johnstone.

Mens alle er fokusert på den siste masseskytingen i USA, publiserte The Washington Post det som kan være den første store erkjennelsen fra mainstream vestlige medier om at Ukrainas krig mot Russland ikke har vært på langt nær så lett som de har fått publikum til å tro.

I en ny artikkel med tittelen «Ukrainske frivillige krigere i øst føler seg forlatt ,» rapporterer WaPo at i motsetning til de triumferende fortellingene som den vestlige verden blir matet med, har mange tropper i det østlige Ukraina overlevd på én potet per dag og forlatt stillingene sine fordi de føler at lederne deres har vendt dem ryggen og de blir sendt til den sikre død.

«Mens de satt fast i skyttergravene sine levde de ukrainske frivillige på en potet per dag da russiske styrker banket dem med artilleri og Grad-raketter på en sentral østfrontlinje. I undertall, utrente og med bare lette våpen, ba mennene om at bombardementet skulle ta slutt», rapporterer The Washington Post, og siterer flere navngitte kilder.

«Ukrainske ledere har projisert og pleiet et offentlig bilde av militær usårbarhet – av deres frivillige og profesjonelle styrker som triumferende står opp mot det russiske angrepet,» heter det i artikkelen. «Men erfaringen til Lapko og hans gruppe frivillige gir et sjeldent og mer realistisk portrett av konflikten og Ukrainas kamp for å stoppe den russiske framrykningen i deler av Donbas. Ukraina har, i likhet med Russland, gitt lite informasjon om dødsfall, skader eller tap av militært utstyr. Men etter tre måneders krig er dette kompaniet på 120 mann nede i 54 på grunn av dødsfall, skader og desertering.»

WaPo rapporterer at frivillige soldater i den delen av landet «raskt fant seg sjøl i krigens trådkors, følte seg forlatt av sine militære overordnede og kjempet for å overleve.»

«Vi blir sendt til den sikre død,» sa en frivillig. «Vi er ikke alene om dette, vi er mange.»

«Timer etter at The Post intervjuet Lapko og Khrus, ankom medlemmer av Ukrainas militære sikkerhetstjeneste hotellet deres og arresterte noen av mennene deres og anklaget dem for desertering, for å ha forlatt stillingene sine,» rapporterer WaPo. «Mennene sier at det var de som var forlatt.»

Noen kommentatorer har bemerket det faktum at vi endelig ser en realistisk dekning av denne krigen i mainstreampressen.

«Første store amerikanske media jeg har sett som rapporterer den katastrofale tilstanden for ukrainske styrker, kollapsende ukrainsk moral på fronten. Det virker åpenbart at vi burde vite sannheten om en krig vår regjering er så djupt investert i,» tvitret journalist Mark Ames, en hyppig kritiker av massemedienes blackout om forholdene i det ukrainske militæret.

«Dette kan være den første artikkelen i en vanlig publikasjon som punkterer PR-spinnet og hemmeligholdet til det utenlandske militæret som USA subsidierer. To kommandanter ble arrestert etter at de snakket med Washington Post, og malte et ekstremt dystert bilde,» tvitret journalist Michael Tracey.

Dette er virkelig et stort brudd fra standard mainstream-rapportering om denne konflikten, som vanligvis er mer i tråd med  denne nylige Newsweek-artikkelen med tittelen «Putins elitesoldater blir utslettet når Russland gjør feil – Storbritannia,» helt og holdent hentet fra udokumenterte påstander fra den britiske regjeringa og den militærindustrielle kompleksfinansierte  neocon-tenketanken Institute for the Study of War.

Så uansett, der er den. Dette er realiteten i frontlinja av denne konflikten som vestlige innbyggere har heiet på fra sine komfortable hjem mens de har kalt alle som går inn for en forhandlet fredsløsning for en Putin-apologet og et Kreml-troll.

Disse store modige sofakrigerne har vært på sosiale medier og krevd at ukrainere skal fortsette å kjempe på denne måten til de har sikret total seier over Russland og gjenvunnet Krim og Donbas, og tvitret «Slava Ukraini» med sine små blå-og-gule flagg-emojier under reklamepausene til favoritt-TV-serien deres mellom munnfuller av Funyuns.

Folk i vest ville vært mye mindre krigerske når det gjaldt å kreve av en fremmed befolkning å fortsette å kjempe til total seier hvis de virkelig forsto krigens gru. Dessverre er det en propagandamaskin med enestående grad av presisjon som har brukt generasjoner på å hindre dem i å oppnå nettopp den forståelsen.

Det er derfor de er så glade for å kaste endeløse ukrainske liv inn i maskineriet til imperiets krigsmaskin, og det er grunnen til at WaPo-artikkelen vi diskuterer her får svært lite mainstream oppmerksomhet på nettet når dette skrives. Det vil bli avvist og ignorert av imperiets ledere og deres hjernevaskede flokk med et «Hmm, du kan bare ikke leie godt kanonfôr i disse dager.»

Det finnes ingen reell formidling av nøyaktig hva som skjer og nøyaktig hva disse menneskene blir bedt om å utsette seg for. I barnetegning-versjonen av denne krigen som lever i hodene til vestlige såkalte sentrister, er dette et team av heroiske Good Guys som rettferdig banker livskiten ut av horder av Bad Guys fordi det er det som skjer i filmer og på TV.

Men dette er ikke filmene, og dette er ikke TV. Folk dør i en amerikansk stedfortrederkrig som bevisst ble provosert av det USA-sentraliserte imperiet, og bak alle narrativene og spinnene gjør de det til sjuende og sist for ikke noe mer edelt enn agendaen for å sikre USAs unipolare hegemoni.

Mange av de blå-og-gule flaggvifterne er velmenende, og tror virkelig de tar til orde for ukrainsk frihet og suverenitet. Men i virkeligheten er alt de har heiet på ukrainsk underdanighet og slaveri til imperiet, ukrainsk død, ukrainsk lidelse og fortsettelsen av en farlig stedfortrederkrig mellom atomsupermakter som truer livet til alle på jorden.


Denne artikkelen av Caitlin Johnstone ble publisert på bloggen hennes: MSM Offers Rare Glimpse Into How Bad Things Are Really Going For Ukrainian Forces


Les også: Den russiske militærmaskinen maler og maler

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEU vil forsterke en politikk som ødelegger dem selv
Neste artikkelKrigen er en vanvittig inntektskilde for våpenindustrien
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."