Krigen er en vanvittig inntektskilde for våpenindustrien

0
Illustrasjon: Shutterstock

USAs rekordbevilgninger til krigen i Ukraina gjør krigsindustrien rikere enn noen gang

Det kan reises berettigede spørsmål ved om mesteparten av de våpnene Kongressen i USA har bevilget over 40 milliarder dollar til noensinne til nå fram til Ukraina.

Les: What happens to weapons sent to Ukraine? The US doesn’t really know

Men uansett vil de gjøre krigsindustrien rikere enn noen gang. Finansanalytikere spår at de vil gjøre våpenprodusenten Raytheon til verdens rikeste selskap.

Robert Spingarn fra Melius Research spurte Raytheon administrerende direktør Greg Hayes: «Vil hæren erstatte de nåværende 1400 Stinger-rakettene som ble sendt til Ukraina?» Hayes svarte at Raytheon «produserer for tida Stingere for en internasjonal kunde, men vi har et svært begrenset lager av materiale for Stinger-produksjon.»

Som med alt annet som er knyttet til hvor lett kongressen og administrasjonen skyver skattebetalernes penger utenlands, har Pentagon tilsynelatende kommet opp med en løsning… i form av mer, mer og enda mer skattebetalerpenger. «Den amerikanske hæren har signert en avtale om å kjøpe anti-luft Stinger-missiler verdt 687 millioner dollar for å fylle opp lagrene som er sendt til Ukraina, sa kilder fredag,» melder Reuters.

Raytheons Hayes sier at «DoD har ikke kjøpt en Stinger på omtrent 18 år. Og noen av komponentene er ikke lenger kommersielt tilgjengelige, og så vi må gå ut og redesigne noe av elektronikken i missilet til stridshodet.»

Hayes sa at det «kommer til å ta oss litt tid» å øke produksjonen og forventer ikke at DoD vil legge inn store påfyllingsordrer for Stinger før i 2023 eller 2024.

Det er å håpe at de da for lengst er uaktuelle for noen krig i Ukraina.

Hæren sendte nylig ut en forespørsel om en neste generasjons infrarød målsøkende overflate-til-luft-missil med planer om å tildele en kontrakt i i annet kvartal 2023, sjøl om de nye missilene ikke vil bli utplassert før i 2028.

Russerne har i mellomtida advart om at ethvert utenlandsk våpensystem som retter seg mot russiske styrker i Ukraina vil bety en alvorlig eskalering, som Moskva vil «holde det fremmede landet som sender våpnene ansvarlig for».

I mellomtida, og mens amerikanere flest ser at inflasjonen går til værs og sparepengene deres forsvinner, vil våpenindustrien bli rike som troll. Her er en spådom:

Den massive sympatien som massemediene har skapt for Ukraina får velgerne til å godta nesten hva som helst når det gjelder opprustning og milliardoverføringer til våpenprofittørene. Slik sett har jo dette vært en utrolig vellykket operasjon – hvis målet er å gjøre eierne av krigsindustrien (som stort sett er de samme som eierne av medieindustrien) veldig mye rikere. En mediemanipulasjon av befolkninga er vellykket hvis den får pasifistiske prester rope på krig og bomber, og det har de jo langt på vei lykkes med denne gangen. De har i hvert fall lykkes i å gjøre tidligere motstandere av NATO til å bli troende krigstilhengere.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.