Prisene på mat og drivstoff rett til værs – massedemonstrasjoner over hele verden

0

De utålelige økningene av levekostnader utløst av USA/NATO-krigen mot Russland i Ukraina produserer nå ei massiv bølge av arbeiderklasseprotester over hele verden, skriver Eric London i WSWS. Vi gjengir noen av hans eksempler:

De siste dagene har kommuneansatte, statsansatte, oljearbeidere, telekommunikasjonsarbeidere og lærere i Iran lagt ned arbeidet, med krav om massive økninger av lønninger og pensjoner.

I Indonesia, verdens fjerde største land målt etter antall innbyggere, brøt det i forrige uke ut store studentdemonstrasjoner på grunn av den stigende prisen på matolje, og av president Joko Widodos nylige kunngjøring at han har til hensikt å bli sittende i en ny periode. Demonstranter i Jakarta, Sør-Sulawesi, Vest-Java og andre områder av landet, konfronterte brutal politiundertrykkelse, der én demonstrant ble påført livstruende skader.

I Pakistan skriver den engelskspråklige avisa The Diplomat torsdag at matvareprisene i landet det siste året har økt med 15 prosent, og at i likhet med Sri Lanka og Peru, «er Pakistan det foreløpig siste offer for politisk ustabilitet. Forekomsten av panikk i råvare- og finansmarkedene; en global inflasjonsspiral, stigende matvarepriser og en økning av protester, spesielt i framvoksende markeder, viser at denne prosessen ikke vil bli begrenset til Pakistan eller Sri Lanka.»

I Latin-Amerika, en region man en gang trodde var relativt skjermet fra nedgangen i russisk og ukrainsk eksport, fant det i forrige uke sted massedemonstrasjoner i Buenos Aires, Argentina, der en trailersjåførstreik har kvalt landets korneksport. Den spanske avisa El País bemerket torsdag at «konflikten på gata vokser sammen med den lokale valutaens tap av kjøpekraft», der inflasjonen fra mars til april steg med 6,7 prosent, og inflasjonsraten på årsbasis har steget til 55 prosent.

I Storbritannia advarte avisa The Guardian i en lederartikkel i forrige uke for at Storbritannia «glir inn i en sosial og økonomisk krise, som folket ikke har sett maken til på flere tiår. Husholdningenes drivstoffregninger er på vei til å toppe £ 2 400 innen høsten, mens prisene i en dagligvarebutikk skyter i været.» Inflasjonen i Storbritannia var i forrige måned på 7 prosent, den høyeste siden 1992.

Guardian bemerket: «I én prognose vil én av tre briter – 23,5 millioner mennesker – i år ikke ha råd til å dekke sine levekostnader.»

CNN: From Pakistan to Peru, soaring food and fuel prices are tipping countries over the edge

Forrige artikkelJohn Mearsheimer: – Finnes det noen løsning på krigen i Ukraina?
Neste artikkelSensurkampanjen mot vestlig kritikk av NATOs Ukraina-politikk er ekstrem