Viktig seier for Houthi-geriljaen i Jemen

0
En militæravdeling av stammefolk som støtter Houthi-geriljaen på grensa til Saudi-Arabia. Foto: MintPress

Den kontroversielle sentrale saudi-støttede presidenten Abed Rabbo Mansour Hadi i Jemen har gått med på å «irreversibelt» gi fra seg makta til et overgangsråd på 8 medlemmer, som midlertidig vil ha ansvaret for Jemens politiske, militære og sikkerhetssektorer i overgangsperioden frem til valg av ny president. I følge presidentdekretet vil det nyopprettede rådet ha alle utøvende fullmakter og myndighet til å føre samtaler med Jemens Iran-støttede houthier og finne en løsning på brutale sju år lange krigen i landet. Dette skriver den indiske yrkesdiplomaten og kommentatoren M. K. Bhadrakumar.

Muligens kan den dramatiske utviklinga tilskrives en økende saudisk frustrasjon med Hadi, en upopulær skikkelse, som, som Annelle Sheline ved Quincy Institute har påpekt, «effektivt hadde styrket Houthi-opprørerne og andre som motsatte seg hans styre.» En annen grunn kan være avgjørelsen i den amerikanske kongressen om å avslutte amerikansk støtte til de Saudi-ledede militæraksjonene i Jemen.

Saudi-Arabia kan være på utkikk etter en utgang fra denne kostbare krigen, og Emiratene har allerede avsluttet sitt engasjement. Det ventes at Iran vil styrke seg etter opphevelse av sanksjonene, noe som blir en «X»-faktor for alle regionale stater, som Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Egypt vil måtte håndtere på en annen måte enn tidligere ved å ta hensyn til USAs pågående løsrivelse fra regionen.

I geopolitiske termer utgjør Jemen-spørsmålet en vanskelig utenrikspolitisk knute for Biden-administrasjonen. Houthiene kommer aldri til å akseptere vilkår som krever at de gir fra seg all makt og avvæpner før det blir et politisk oppgjør. Men for at det skal skje, må USA legge press på Saudi-Arabia og Emiratene. I dagens klima når olje er i ferd med å byttes mot gull, er det lettere sagt enn gjort.

For det andre vil en Houthi-seier bety en betydelig framgang for Iran i en region som ligger på begge sider et av verdens mest strategiske sund. Det vil være en bitter pille å svelge for en rekke regionale stater, inkludert Israel. Krigen er også uhyre upopulær i Kongressen i USA.

Den saudisk-ledede koalisjonen gjennomførte 200 luftangrep i Jemen i februar og 715 målrettede luftangrep

Yemen Data Project har utgitt sin månedlige oppsummering om den saudisk-ledede koalisjonens luftkrig i Jemen.

De siste fire månedene har vært den verste perioden med kraftige luftangrep i krigen siden 2018.

I måneden februar utførte den saudisk-ledede koalisjonen minst 200 luftangrep, og 716  målrettede angrep i Jemen.

Siden oktober 2021 har koalisjonen gjennomført minst 200 luftangrep i måneden.

Yemen Data Project har meldt om 15 sivile tilfeller i februar. Dette er et betydelig lavere antall enn de 426 meldte i januar. Det var det høyeste månedlige tallet som er registrert siden 2016.

steigan.no har den mest fyldige dekninga av krigen i Jemen i norske medier

Lenke til ca. 170 artikler her.

Forrige artikkelKrigen i Ukraina kunne ha vært unngått
Neste artikkelHvorfor aksepteres Kyiv Independents nazistiske forbindelser?