Forbudte ord i øst og vest

0

Av Svein Lund.

De siste ukers hendinger i og rundt Ukraina har ført til store endringer i verden. I Russland er det ikke lenger lov å kalle en krig for en krig, den skal kalles spesiell militær operasjon. Følger man ikke regelverket for ordbruk, kan man få flere år i fengsel. Om man i Vesten bruker de samme orda som i Russland er de eneste tillatte, blir man ennå ikke satt i fengsel, men i alle fall stempla som Putin-agent. Siden krigen / den spesielle militære operasjonen fra Putin-regimet / den russiske republikk er begrunna med at Ukraina skal avnazifiseres, er det å regne som støtte til Putin å påvise at Ukraina faktisk er nazifisert. Om man skriver om den ukrainske regjeringas undertrykking av språklige minoriteter, forherligelse av en fascistisk nasjonalistbevegelse, om hvordan USA har rusta opp og trent nazigruppene i Ukraina eller om at Ukraina i 8 år har ført krig mot folket i Donbass, så er man med det samme å regne som Putin-agent. Det samme dersom man ikke fullt ut støtter alle sanksjoner eller alle opprustningstiltak fra Vesten retta mot Russland.I Moskva kan man bli arrestert for en plakat med «FRED» eller et hvitt flagg. Å snakke om fred i vesten blir man ennå ikke arrestert for, men det er ikke stuereint. Det skal være krig for alle pengene.

Fredsbevegelsen har aldri i norsk historie hatt trangere kår.

Mange i Norge hevder at diktatoren Putin først og fremst er redd for demokratiet i Ukraina. Om det er demokratiet han ønsker å bekjempe, må det sies at han har hatt en eventyrlig suksess. I Ukraina har ei rekke partier blitt forbudt. I Norge har vi sett ei heksejakt på annerledes tenkende som ikke står tilbake for kommunistjakta under starten på den kalde krigen.

Spesielt utsatt er nettavisa steigan.no, fordi denne har publisert ei rekke artikler fra inn- og utland som er kritisk til det ensidige bilde av Ukraina-krigen som kampen mellom det onde og det gode. Der har man til og med gjort den helligbrøde å la folk få tilgang til artikler publisert i ondskapens imperium Russland. Dette nettstedet er dermed pr. definisjon å regne som Putin-agent. Siden redaktør og styreleder for nettstedet er medlemmer av samme parti, blir dette partiet også gjort ansvarlig, og partiledelsen blir livredd og tar opp konkurransen om å ta mest avstand fra nettstedet og alle som er aksjonærer eller skribenter der.

Som aktiv debattant gjennom mange år har jeg sendt innlegg til de medier der det har vært mulig å få dem publisert, enten det er lokalaviser, riksaviser eller forskjellige nettmedier. Ofte har jeg vært sterkt uenig med redaktørene for disse mediene, men likevel aldri opplevd å få kritikk for å publisere artikler der. Med den kampanjen som nå er satt i gang skjer det noe helt nytt. Den som engang har publisert noe på steigan.no er nå automatisk å regne som Putin-agent, uansett hva vedkommende har skrevet om. En av dem som har publisert innlegg om naturvernspørsmål på steigan.no har blitt omtalt som «Putin-blogger»!

I inn- og utland har folk de siste ukene blitt sparka fra jobb eller frilansere har mista oppdrag fordi de har uttalt seg kritisk til NATOs eller Ukrainas sin framferd i krigen eller opptakten til denne. Hva blir det neste? Det mangler snart bare et klart forbud mot å uttale orda «fred» og «ytringsfrihet» offentlig.

Putin har ikke klart å vinne krigen i Ukraina. Men det synes som han er i ferd med å vinne krigen mot det foraktelige demokratiet i Vesten og tanke- og ytringsfriheten der.

Svein Lund
forfatter av 30 innlegg på steigan.no

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelImperialismen, arbeiderklassen og det nasjonale spørsmålet
Neste artikkelEr vi på vei inn i en meningsterror?