EU splittet når det gjelder betaling for russisk gass

0

Energikrisa i EU når nye høyder på grunn av sanksjonene mot Russland. Russland har krevd at kundene skal betale i rubler på grunn av at landet ikke lenger kan være sikker på å få innløst betalinger som er foretatt i dollar eller euro. Dette problemet oppsto etter at USA «frøs», les stjal, 300 milliarder dollar av Russlands utenlandsreserver.

Gassleverandører i EU-landene Tyskland, Østerrike, Ungarn og Slovakia har bestemt seg for å gi etter for det russiske kravet, skriver Financial Times. Det italienske Eni vurderer å gjøre det samme, men har inntil utgangen av mai til å bestemme seg. Dersom de ikke gjør det, risikerer disse landene å havne i en akutt økonomisk, industriell og sosial krise.

EU-kommisjonen, som jo ikke er valgt av noen, og derfor ikke har noen velgere å stå til ansvar for, tar avstand fra dette og sier at slik betaling vil være i strid med de sanksjonene EU har vedtatt mot Russland, sanksjoner som vel å merke USA har presset EU til å vedta. USA har jo som kjent heller ingen europeiske velgere å stå til ansvar for, og kan se fram til å tjene stort på at EU må kjøpe dyrere LNG fra USA.

«Uvennlige land» må nå kjøpe russisk olje og gass i rubler

Den russiske avisa Kommersant melder:

President Vladimir Putin instruerte å gi Gazprom et direktiv om å konvertere kontrakter til rubler for uvennlige land. Etter hans mening gir det ingen mening for oss å levere russiske varer til EU, USA og motta betaling i dollar og euro.

«Både USA og EU har i utgangspunktet misligholdt sine forpliktelser overfor Russland. Og nå vet alle i verden at forpliktelser i dollar og euro kanskje ikke blir oppfylt. <…> Det er helt åpenbart at i denne forbindelse gir det ingen mening for oss å levere våre varer til både EU og USA og motta betaling i dollar, euro og en rekke andre valutaer. Derfor har jeg bestemt meg for å implementere på kortest mulig tid et sett med tiltak for å overføre betalinger for vår naturgass levert til uvennlige land til russiske rubler, sa Putin på et møte med regjeringa.

For å betale i rubler, må man først kjøpe rubler. Putins vedtak skapte umiddelbart et sterklere marked for rubler, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Rubelen, som gikk i fritt fall da sanksjonene ble forsterket fikk seg et skikkelig løft oppover. Da rubelen falt økte den russiske sentralbanken sine renter fra 9% til 20% for å hindre kapitalflukt. Men Putins kunngjøring førte til at rubelen umiddelbart styrket seg mot dollar og euro. Rubelen stiger nå rett til værs og er oppe på det nivået den hadde før invasjonen, og dermed tilbake der den har vært omtrent siden 2016. Det forrige store fallet for rubel mot dollar skjedde etter statskuppet i Kiev i februar 2014.

Kilde: Xe.com

Russland stanser leveransene til Bulgaria og Polen

Russland har stanset gassleveransene til Bulgaria og Polen. Det sendte gassprisene 20% oppover, skriver Financial Times. Og det sendte euroen til sin laveste kurs mot dollar på fem år. Polen har fått 45% av sin gass fra Russland, mens Bulgarias avhengighet er 90%. Bulgarias regjering påstår at den har en plan for å løse dette problemet, men har ennå ikke avslørt hva den planen består i.

Den russiske stansen i gasseksport vil sende dieselprisene i USA opp fra 5 til 6 dollar per gallon, skriver USA Today.

Forrige artikkelDystopi på høring
Neste artikkelJoe Biden lover Ukraina 33 milliarder dollar til mer krig