Joe Biden lover Ukraina 33 milliarder dollar til mer krig

0

USAs krig mot Russland med Ukraina som slagmark og ukrainerne som kanonføde er virkelig big business for det militær-industrielle komplekset. Etter å ha vært svært så kjipe med å støtte økonomisk utvikling i Ukraina etter statskuppet i februar 2014, og stort sett bare lagt til rette for at landet ble plyndret av utenlandske og ukrainske oligarker, har USA slått helt om.

Til nå har USA bevilget eller lovt Ukraina 5 milliarder dollar i militær og økonomisk støtte. 28. april 2022 ba Joe Biden Kongressen om å stille til rådighet 33 milliarder dollar. Biden sa at dette var for å støtte Ukrainas «kamp for frihet». Ifølge analysen til våre hjemlige sosialister kaster nå USA seg tungt inn i den «ukrainske frigjøringskampen». Vi hadde satt pris på det hvis Bjørnar Moxnes & co kunne opplyse oss om sist USA øste slike summer over en «nasjonal forsvarskamp». Våre sider står klare for å ta imot innlegg om dette.

Mens vi venter på svaret, kan vi notere at militærindustrien i USA går glade dager i møte. Ikke noe er så fint for investorene og toppsjefene i Raytheon, Boeing, Lockheed Martin (eller Kongsberg Gruppen) som når folk drepes i stor stil et eller annet sted på kloden.

Fra våpen til BigPharma og tilbake igjen

Det er interessant å se på aksjekursen til henholdsvis våpenindustrien og Big Pharma. Hvis man sammenlikner for eksempel militærgiganten Raytheon med det farmasøytiske selskapet Moderna, ser man nesten motsatte kurver.

Moderna hadde tidlig i 2020 en aksjekurs på om lag 20 dollar. Da vaksinene kom på banen gikk aksjene rett til værs og toppet seg i september 2021 med 450 dollar (det er mye profitt for milliardærene på kort tid), men da begynte den å falle (meldinger om vaksineskader?). Nå er den nede på 142 dollar. Fortsatt skyhøyt over våren 2020, men et stort fall siden september 2021:

Som man ser er ikke grafen lineær.

For Raytheon er kurven nesten motsatt. Kursen hadde pen og jevn oppgang fra 2018, men falt rett ned da det ble erklært pandemi. Investorene visste hvilken siden brødet var smurt på og flyttet kapitalen dit de ventet å tjene mest. Fra en topp på 98 dollar i februar 2020, falt den til 51,94 i midten av mars. Men med økt spenning og til slutt åpen krig i Ukraina er kursen tilbake på topp. 11. april: 104 dollar.

Dette har gjort det mulig for de største investorene å innkassere snart på det ene, snart på det andre, og de kan gjøre det før alle andre, siden de har innsideinformasjon som ingen andre. Blant de fem største eierne av de to selskapene finner vi naturligvis de «vanlige mistenkte», Vanguard, BlackRock og State Street.

Og vi må unnskylde litt overfor sosialister som beskylder oss for å drive med «konspirasjonsteorier». Vi har helt glemt å nevne at det er noe som heter klassekamp, og den består stort sett i at det rike mindretallet rotter seg sammen (dvs. konspirerer) mot det arbeidende flertallet. Vår feil, vi skulle ha forklart det før.

Forrige artikkelEU splittet når det gjelder betaling for russisk gass
Neste artikkelStørste økonomiske sjokk på 50 år