Chilensk-amerikansk YouTuber og borgerjournalist meldt savnet i Ukraina

0
Gonzalo Lira

Av Martin Langvad, journalist i steigan.no.

Gonzalo Lira har vært meldt savnet i 5 dager, dette er bekreftet av CNN Chile, som skrev at hans familie og chilenske myndigheter ble orientert. Onsdag kveld dukket det opp en Twitterkonto som hevder å være Lira, men ingen av journalistene som tidligere har hatt kontakt med han har kunnet bekrefte om den er ekte. Mens han har vært meldt savnet har en del av disse journalistene delt sine bekymringer for Lira, og lurt på om han kan ha blitt bortført av Ukrainas sikkerhetspoliti (SBU).

Bakgrunn

Gonzalo Lira er en 54 år gammel amerikanskfødt chilener, YouTuber og borgerjournalist som bor i Ukraina. Wikipedia sier at han også er forfatter, filmskaper og økonomisk blogger. I det siste har han vært gjest hos en rekke journalister, små medier, og podcastere, som Eva Karene Bartlett, The Duran, og Zuby. Han har hatt Scott Ritter som gjest på sin YouTube-kanal, hvor han strømmer og deler sitt syn på krigen som en som bor i Kharkiv. Han har tidligere skrevet artikler om økonomi på en blogg, og for Zerohedge, Business Insider og Naked Capitalism. Nyheten om at han er savnet er omtalt i en rekke mindre medier, og av flere nettaviser i Chile, inkludert CNN Chile. I de sistnevnte bekreftes bortføringen av Lira av hans familie, og fra offisielt chilensk hold.

Lira har presisert at han er mot krigen, men sier at han etterhvert har blitt dypt skeptisk til Zelenskijs regjering. Dette inkluderer anklager om at SBU fengsler, dreper og torturer «pro-russiske» journalister, politikere og aktivister. Lira har også argumentert mot flyforbudssone, og sagt at sanksjonene ville ramme vesten verre enn Russland. I flere videoer har han advart mot faren om en falsk flagg-hendelse i Ukraina. Videoene hans har er populære, med flere som er sett over hundre tusen ganger.

Drittpakke fra the Daily Beast

En artikkel med tittelen How a Sleazy American Dating Coach Became a Pro-Putin Shill in Ukraine ble publisert av the Daily Beast (DB) 20. mars.,  Artikkelen er svært lang, og inneholder ikke en meningsfull kritikk av journalistikken til Lira, men den maler et bilde av Lira som sjåvinist, «konspirasjonsteoretiker», og en som uærlig i sine forretninger.

Artikkelen, som i hovedsak er svært kritisk til Lira, nevner at det er ingenting som tyder på at han  er betalt av Russland, og at han konsekvent unngår å bruke propagandabegrep som «spesiell militæroperasjon», men i stedet referer til krigen og invasjonen som det.

Det som er viktig er at det kommer frem at Lira har hevdet at Zelensky-regjeringen tidligere har sendt folk til leiligheten hans for å bortføre han. DB ba den ukrainske regjeringen kommentere utsagnet, men de svarte ikke. DB bekrefter dog truslene mot Liras liv:

«Både han, hans kritikere, og eksperter bemerker at han har motatt dødstrusler, og stått imot forsøk på å spore hans adresse fra folk er forbannet på hans vedvarende spredning av propaganda som tjener nasjonen som har invadert landet hvor han har vært gjest i flere år.»

Journalist Vanessa Beeley var nylig gjest på UK Column News  og der går hun igjennom hendelsesforløpet, og viser til en tweet som hevder at Lira er arrestert. Hun kritiserer artikkelen i Daily Beast på det sterkeste, og sier at epostene fra journalisten (som Lira la ut på sin Telegram-konto) viser at dette helt fra starten  dreide seg om en svertejobb.

Hun ser på DB-artikkelen som et angrep på linje med de hun selv og Eva Karene Bartlett har vært utsatt for. Angrepene på dem kom på grunn av deres dekning av krigen i Syria. I dette tilfellet er det Liras avvik fra de vestlige hovedstrømsmedienes dekning av krigen i Ukraina som har gjort han til mål for en lang og omfattende svertejobb, mener Beeley. Både hun og ankeret bemerker at artikkelens angrep på Lira er blant de drøyeste de har sett.

Etter at artikkelen kom ut lastet Lira opp en video med tittelen «The Daily Beast Is Trying To Get Me Killed». I den anklager han nyhetssiden for å prøve å styre oppmerksomheten til folk som er ute etter han, inkludert Zelenskijs regjering, ettersom DB kontaktet dem for en kommentar gjorde de dem også oppmerksomme på hans journalistikk. Lira sier at skylden ligger hos DB hvis han ender opp død.

Noen dager etter videoen twitret Lira dette, og festet det på toppen av sin twitter:

Her lister han opp navnene på fengslede og drepte journalister, aktivister og politikere der SBU er anklagd for å stå bak, og skriver at hvis det går 12 timer uten at noen hører fra han så skal hans navn føyes til lista.

Det foreløpig siste han twitret var en lenke til en av videoene til Patrick Lancaster, som rapporterer fra russisk side i Donbass, blant annet fra Mariupol og Donetsk.

Ingen får kontakt og twitterinnlegg tyder på at han er fanget

Han hadde planlagt å stille opp på George Galloways Mother of all Talk Shows på søndag 17. april.

Galloways redaksjon hadde hatt kontakt med Lira på fredag, men fikk ikke kontakt da han skulle være programmets første gjest. Galloway meddelte sin bekymring for Liras sikkerhet i et innslag med tittelen Has Gonzalo Lira been killed or kidnapped by Ukrainian extremists? som kan ses her. Galloway karakteriserer Gonzalo Lira som en modig formidler av forholdene ved frontlinjene i Kharkiv slik han ser dem. Han er bekymret for Lira, og beskriver det som en nødsituasjon. Han sier han håper på det sterkeste at chilenske myndigheter er på saken.

Eva Karene Bartlett var en av journalistene som hadde kontakt med Lira, de spilte inn en podcast-episode for et par uker siden. I går la hun ut et innlegg på bloggen sin der hun viser tekstmeldinger mellom henne og Lira som ikke har blitt lest, ifølge Barlett er det unormalt da Lira pleier å svare kjapt.

Hun viser også til tweets fra twitterkontoer tilsynelatende tilknyttet Azovbataljonen som feirer arrestasjonen av Lira. Vanessa Beeley går nærmere inn på dette i intervjuet som jeg nevnte tidligere.

Journalist og forfatter Max Blumenthal twitret at den selvutnevnte journalisten som feiret Liras påståtte arrestasjon er en agent for demokratene, som tidligere har infiltrert det republikanske partiet som provokatør:

Og at vedkommende har rettet trusler mot den uavhengige journalisten Patrick Lancaster. Videoene til Lancaster er som nenvt det siste Lira twittret før det ble stille.

Blumenthal twitret også at hvis det faktisk er SBU som har bortført Lira så er han ikke den første:

Dan Cohen fra MintPress News hadde planlagt et intervju med den savnede journalisten fredag 15. april, og twitret dette på mandag:

Cohen og Lira skulle snakke om SBUs rolle i drap og bortføringer av politiske opposisjonelle.

For noen dager siden twitret Cohen en melding der han er redd for at Lira har lidd samme skjebne som de han og Lira skulle diskutere:

Noen poster på sosiale medier hevdet at Lira er død, basert på uttalelser fra Scott Ritter. Ritter har presiserte at han ikke har noe direkte bevis for at Lira er død, men at han baserer seg på de rapportene som har kommet ut, og som vi har omtalt her. – Hvis dette dreide seg om en journalist fra New York Times som var savnet i et russiskkontrollert område så ville dette vært forsidenyheter for lengst, men her ties det skriver Ritter.

Forfølgelse og drap på opposisjonelle i Ukraina

På onsdag publiserte vi en oversettelse av en artikkel, skrevet av Max Blumenthal og Eshna Krishnaswamy i the Grayzone, som handler om tortur og bortføringer i Ukraina. De skriver:

«Zelensky har ytterligere utnyttet krigsatmosfæren til å forby en rekke opposisjonspartier og beordre arrestasjonen av ledende rivaler. Hans autoritære dekreter har utløst forsvinninger, tortur og til og med drap på en rekke menneskerettighetsaktivister, kommunistiske og venstreorienterte organisatorer, journalister og myndighetspersoner anklaget for «pro-russiske» sympatier.»

Mange av personene som er omtalt i artikkelen er de samme som Lira har i sin festede tweet.

Eva K Bartlett har skrevet om fengslingen av Kirill Vyshinsky, en ukrainsk-russisk journalist og tidligere  redaktør for den ukrainske redaksjonen til det russiske nyhetsbyrået Novosti. Vyshinsky ble fengslet av SBU, og anklaget for forræderi, men han fikk aldri en offisiell dom. Senere ble han utlevert til Russland, der han har fortsatt å jobbe som journalist.

I 2014 skrev vi om den ukrainske politikeren Oleh Lyashko, som kidnappet og mishandlet en borgermester, en lokalpolitiker og en aktor i Øst-Ukraina. Dette er hva Amnesty International sa om han:

«Liashko skal angivelig være lovgiver, men han har tatt loven i sine egne hender. … Sjøl om han ikke har rett til å arrestere folk, bortfører han dem og begår overgrep mot dem både verbalt og fysisk mens kameraet går. Hans nettside viser videoer som later til å vise ulovlige arrestasjoner, frihetsberøvelse og krenkelser, tortur og mishandling. … Amnesty International anser handlingene til Oleh Lyashko og hans bevæpnede følgesvenner som grove brudd på internasjonal lov.»

Rapporter fra FNs høykommisjonskontor (UN OHCR) og Human Rights Watch anklager både Ukraina og seperatistene for bortføringer, tortur og seksuell vold. Fra OHCRs rapport for perioden 2014-2021:

«Den væpnede konflikten i det østlige Ukraina har vært og fortsetter å være preget av vilkårlig forvaring, inkludert hemmelig og skjult fengsling, tortur og dårlig behandling, inkludert konfliktrelatert seksuell vold, begått av både regjeringsaktører, væpnede grupper, og andre aktører i territorier kontrollert av de selverklærte «republikkene», i en atmosfære preget av straffefrihet.»

Ny Twitterkonto, men ikke verifisert

Torsdag kveld dukket tilsynelatende Lira opp med en ny Twitterkonto. Foreløpig har ingen bekreftet at det faktisk er Gonzalo Lira. Eva Barlett skriver på Facebook at hun har sendt han noen verifiseringsspørsmål som bare Lira kan svare på, og at dette kan dreie seg om en falsk konto.

I uttalelsene på Twitter hevdes det at han såvidt kom seg ut av Kharkiv, og at han har blitt fortalt at det er CIA som ønsket han vekk. Hans andre kontoer på sosiale medier skal være kompromittert. Folk i kommentarfeltet ber om videobevis på at han er i live, men kontoen hevder at det er for farlig.

Det er naturligvis en del usikkerhet tilknyttet denne saken. Vi vet ikke om SBU eller andre faktisk har prøvd å bortføre Lira, og vi vet ikke om den nye Twitterkontoen er ekte. Andre journalister har delt av bekymringermeldinger, og vi har satt det inn i en større sammenheng som viser at bekymringene ikke nødvendigvis er ubegrunnet.

Vi kommer med en oppdatering når vi vet noe mer.

Forrige artikkelPartiet Rødt bommer
Neste artikkelBraanens avsporing