Braanens blindsone

0
Proxy war

Av Lars Birkelund.

Ingen medier er perfekte, heller ikke Steigan.no. Men Steigan er det mediet i Norge som har vært suverent best på å dekke Assange, Syria og en rekke andre saker, og det eneste mediet i Norge som konsekvent og daglig, direkte og indirekte, kritiserer det at Norge/Vesten pøser våpen inn i Ukraina-krigen. Det er faktisk ganske typisk at det er akkurat et slikt organ som blir forsøkt ‘drept’ i USA/NATOs Norge, mens de mediene som daglig propaganderer for enda mer våpen inn i krigen skal få leve og blomstre. Også Klassekampen er med i mobben mot Steigan.no og refuserte denne kommentaren til tidligere redaktør Bjørgulv Braanens artikkel av 12. april. 

Jeg undres stort over at Braanen ikke ser proxy eller stedfortreder-elementet ved krigen i Ukraina, at USA og andre NATO-land bruker Ukraina mot Russland. Eller har det blitt tabu å si det også i Klassekampen, slik at han ikke vil/tør si det?  Man kan alltids diskutere hvor «lydige og uselvstendige redskaper for USA» Ukrainas myndigheter er. Men det er dokumentert over enhver tvil, av blant annet Klassekampen, at USA støttet statskuppet i 2014, da dagens antirussiske regime fikk regjeringsmakt (lite eller intet ved Ukrainas forhold til Russland har forandret seg ved de tre skiftene av presidenter og regjeringer). Da skaffet USA, NATO og EU seg et regime som ønsker medlemskap i både NATO og EU. Inntil da var det lav oppslutning om NATO i Ukraina, antagelig høyere om EU, men med basis i et ønske om gode forbindelser både til Vesten og Russland.  

Les: Det skjedde et kupp i Kiev natt til 22. februar 2014.

Da skaffet USA, NATO og EU seg et regime som etter vel tre måneder satte inn bombefly mot den prorussiske befolkningen i Donbass, øst i Ukraina, noe som blant annet førte til flyktningestrømmer til Russland.  

Befolkningen i Donbass er ikke uskyldige i den krigen. Heller ikke Russland. Men poenget er at også USA og andre NATO-land har holdt denne krigen i gang med våpenstøtte og trening av ukrainske styrker i nesten 8 år før Russlands invasjon 24. februar i år. Det finnes til og med et opptak av USA-senatorene Lindsey Graham og John McCain fra 2016, der de lover Ukraina all den støtte de trenger i krigen mot Russland. «Deres kamp er vår kamp, det er på tide at Russland betaler en høyere pris», sier Graham til Ukrainas militære og president Poroshenko der. Klarere kan det neppe sies. Det kan derfor ikke være tvil om at USA og andre ser på denne krigen som en krig for å svekke Russland der de bruker Ukraina som proxy, slik de brukte Osama bin Laden og åndsfrender som proxyer mot Sovjetunionen under den bedrøvelige krigen i Afghanistan på 1980-tallet.  

Etter Russlands beklagelige invasjon i år har som kjent NATO-lands, inkludert Norges, støtte til Ukrainas væpnede styrker økt betraktelig og det er sannsynlig at den vil øke enda mer. Og i det stykket får USA/NATOs militær-industrielle kompleks igjen hjelp av nesten alle norske medier, NATO-mediene.  

Russlands invasjon av Ukraina fordømmer jeg også, i likhet med hva Steigan sjøl og praktisk talt alle andre norske medier har gjort. Men det er avgjørende å kunne se at også denne saken har flere sider, sider som vil bli avgjørende når det gjelder å komme fram til kompromisser en eller annen gang. Klassekampen er slett ikke verst på det området, men jeg kan ikke se at det å dyrke stadig mer hat mot Putin og Russland gjør verden til et bedre sted eller øker sjansen for nødvendige kompromisser. For hat avler hat, som vold avler vold. Og bakom lurer faren for at det hele kan eskalere til verdenskrig. Er det ikke ille nok med krig i Ukraina om den ikke skal eskalere til resten av Europa? Verden?  

Som jeg tidligere har sagt: De som velger bort de mediene som bryter med den nesten totale ensrettingen i Norge velger i virkeligheten enfold istedenfor mangfold, enkle svar og enkle løsninger, eventyrfortellinger med skurker og helter framfor det å nærme seg sannheten om kompliserte spørsmål. Det er farlig. Det har ført til krig mange ganger. 

Steigan.no er det eneste i Norge med en viss innflytelse som temmelig konsekvent bekjemper USA/NATO-imperialismen. NRK, TV 2, VG, Aftenposten og øvrige norske NATO-medier har vært vant til å kunne bestemme hvilke saker som skal være på dagsordenen og ikke minst hvordan de skal vinkles. Så de frykter naturligvis det at Steigan.no byr på en stadig sterkere konkurranse. Noen hevder på den andre siden at Steigan.no har blitt forkjempere for Russlands imperialisme. Jeg mener det er feil. Men i alle fall bør det være plass til begge deler i norske medier, ikke kun det å kjempe for USA/NATOs imperialisme, som alle de største mediene i Norge faktisk gjør.  

«Enten er dere med oss eller så er dere med terroristene», sa George Bush. Da fikk han mye kritikk for å bruke slike trusler for å presse andre land til å bli med på USAs kriger mot Afghanistan og Irak. Mange mener at dette har blitt en normaltilstand i Norge, en ny mcchartyisme der nesten enhver kritikk av USA/NATO og Norges politikk overfor Russland har blitt ensbetydende med støtte til Russlands krig mot Ukraina og dernest at man må være fascist, landsforræder, tilhenger av diktatur osv. Ja, også Klassekampen har fått smake den ‘pisken’. 

Har KK latt seg piske på plass? Har ensrettingen, ja, forfallet i Norge nå kommet så langt at det er ‘forbudt’ å si at krigen i Ukraina ikke bare er en krig mellom Russland og Ukraina, men også en proxykrig, ja, at den neppe ville ha startet uten statskuppet i 2014? Også i Klassekampen?

Dette innlegget ble refusert i Klassekampen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.