Austin lover at Ukraina skal få alt de ber om av våpen

0
By Directed by Stanley Kubrick, distributed by Columbia Pictures - Dr. Strangelove trailer from 40th Anniversary Special Edition DVD, 2004, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11862598
The War Room i Stanley Kubricks film, Dr. Strangelove (1964). Wikimedia / Columbia Pictures

«Ukraina er et forbilde for den frie verden, kan vinne krigen mot Russland og skal få alt det de ber om av våpen,» sier USAs forsvarsminister Lloyd Austin, skriver ABC-nyheter.

Tirsdag var USA vert for 40 allierte land som møttes på den amerikanske Ramstein-basen i Tyskland for å diskutere Ukrainas langsiktige militære behov. Fra Norge deltok forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Talen til Austin er publisert av forsvarsdepartementet i USA her: Secretary Austin’s Opening Remarks.

Austin sa at USA allerede har bevilget 5 milliarder dollar til militære formål i Ukraina, men at der er mer der det kommer fra, mye mer. Dette må jo glede dem som tror at dette er en forsvarskrig fra Ukrainas side. Det gleder i alle fall våpenindustrien, som nå vil se store bestillinger og desto større profitter.

Storbritannia gir våpen til Ukraina og sier de gjerne kan bli brukt mot mål i Russland

Ben Wallace, den britiske forsvarsministeren, bekreftet mandag at Storbritannia ville gi i «gave» en rekke pansrede kjøretøyer utstyrt med luftvernmissiler. Ukrainske soldater har også fått opplæring i Storbritannia om hvordan de skal bruke 120 pansrede kjøretøyer som skal leveres til krigen mot mot Russland.

Det er «fullstendig legitimt» for Ukraina å angripe russisk territorium, sa den britisk forsvarsministeren, mens Russland anklaget NATOs militærallianse for å føre en stedfortrederkrig.

Russland har beskyldt Ukraina for å angripe mål i Russland med helikoptre, droner og artilleri, ifølge offisielle russiske kilder.

NATO er engasjert i en krig med Russland gjennom en stedfortreder og bevæpner denne stedfortrederen, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Krig betyr krig,» sa han til russiske statsmedier mandag. Lavrov hevdet også at risikoen for atomkonflikt nå er «betydelig», og sa at det var en «alvorlig, reell» risiko for å gå inn i en tredje verdenskrig.

Putin truer med «lynraskt svar på strategiske trusler»

I en tale 27. april 2022 sa den russiske presidenten Vladimir Putin at Russland vil svare «lynraskt» på strategiske trusler mot Russland.

«Hvis noen bestemmer seg for å gripe inn i de pågående hendelsene fra utsida og skape uakseptable strategiske trusler mot oss, bør de vite at vår respons vil være rask, lynrask,» sa han ifølge RT.com (offisiell russisk nyhetskanal).

«Vi har alle verktøyene for å gjøre dette. Verktøy som ingen andre enn oss kan skryte av. Men vi kommer ikke til å skryte. Vi vil bruke dem hvis et slikt behov oppstår,» la presidenten til, uten å spesifisere hvilke verktøy som kan brukes.

Russiske myndigheter har allerede tatt alle nødvendige beslutninger for å forberede seg på et slikt svar, la han til.

I forrige uke testet Moskva sin toppmoderne RS-28 Sarmat interkontinentale ballistiske missil. Det nye kjernefysiske våpenet kan bære flere Avangard hypersoniske glidere, som sies å være i stand til å omgå eksisterende luftforsvar på grunn av deres ekstreme hastighet og evne til å foreta konstante manøvrer under flyturen.

Vi meldte i går at Tyskland sender tyngre våpen til Ukraina, men Moon of Alabama mener at dette er et halvhjertet tiltak fra Tysklands side. De sender avdankede våpen, ifølge MoA, for ikke å bli kritisert for å «ikke gjøre noe».

«Det er sannsynligvis mindre enn ti personer i den nåværende Bundeswehr som fortsatt vet hvordan de skal betjene og vedlikeholde en Gepard. Det er dermed liten sjanse for å finne tyske mannskaper til dem. Hvis ukrainerne virkelig ønsker å bruke disse utdaterte systemene, må de trene ferske mannskaper i minst ett år. Ellers vil disse våpnene være ineffektive og til liten nytte.»

Kommentar: Lek med ild i et kruttlager

Dessverre har den krigsforherligende propagandaen også her hjemme nådd så store høyder at selv tidligere motstandere av imperialismen nå «tar på seg trøya og heier på laget» for mer krig i Ukraina, uten å innse at de bærer ved til bålet for det som svært lett kan bli en ny storkrig i Europa, eventuelt også en kjernefysisk krig.

Det er en illusjon at Ukraina kan vinne denne krigen. Det er bare å sammenlikne Ukrainas militære styrker med Russlands, så skjønner men det. Dette er en krig Russland ikke kan tape, fordi Moskva mener det handler om landets overlevelse som stat.

Man kan mislike Vladimir Putin så mye man måtte ønske, og kalle ham hva man vil, men man bør være klar over at Putin er lett forutsigbar. Han sier stort sett hva Russland planlegger å gjøre.

Nå får de som har vett i behold bruke det. Verden trenger en fredsløsning og et levelig kompromiss i Ukraina nå.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.