Var Europakommisjonens første president «antinazist»?

0

Av  Carl Müller Frøland, idéhistoriker.

I en syndikert artikkel i Aftenposten 10. februar oppfordrer Bernard-Henri Lévy dagens tyskere til «Å finne tilbake til Konrad Adenauer, Walter Hallstein og Wilhelm Röpke, grunnleggerne av den Europeiske Union som både var antinazister og antistalinister.» Når Lévy reservasjonsløst utroper Hallstein til «antinazist», er den franske filosofen enten feilinformert eller løgnaktig. 

Da nazistene kom til makten i 1933, var Walter Hallstein (1901–1982) allerede jusprofessor, ved universitet i Rostock. Han avanserte raskt de neste årene, ikke minst ved å bli professor ved det mer prestisjetunge universitetet i Frankfurt og leder for instituttet for sammenlignende rettsvitenskap der i 1941. Selv om han ikke meldte seg inn i nazipartiet, ble han medlem av fire tyske organisasjoner (blant annet juristforbundet) som alle var nazistiske i denne perioden. 

Hallstein gjorde ingen synlig motstand mot naziregimet. Tvert imot er det flere holdepunkter for at han aktivt understøttet det. I januar 1939 i Rostock holdt han en tale med tittelen «Stor-Tyskland som rettsenhet», hvor budskapet var helt i tråd med regimets ekspansjonistiske mål. 

Uvisst ideologisk ståsted

Under krigen tjenestegjorde Hallstein som løytnant i Wehrmacht. I 1944 ble han utnevnt til «NS-føringsoffiser» som innebar at han fikk ansvar for opplæringen av soldater i nazistisk ideologi. 

Var Hallstein nazist, altså tilhenger av den nazistiske ideologien? Eller var han bare en ambisiøs person som evnet å tilpasse seg den nye politiske situasjonen i Tyskland? Det har jeg ikke forutsetninger for om å si noe sikkert om. Det som imidlertid står fast, er at Hallstein arbeidet for nazistaten.

Etter krigen gjorde Hallstein en bemerkelsesverdig politisk karriere. I 1950 ble han statssekretær under Adenauer, og fra året etter var han i praksis Vest-Tysklands utenriksminister inntil han i 1958 tiltrådte som Europakommisjonens første president. Med sistnevnte verv, som han innehadde frem til 1967, ble han i realiteten Europas mektigste mann. Hvorfor ble nettopp Hallstein med sin tvilsomme fortid fra Nazi-Tyskland utpekt til kommisjonspresident? Dette spørsmålet burde ikke minst dagens EU-tilhengere tenke gjennom. 

Innlegget først ble publisert i Subjekt og er gjengitt med forfatterens velvillige tillatelse.

Les også: The Hidden Nazi Background Of Walter Hallstein, Founding President Of The Brussels EU Commission

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.