USA lar Europa betale prisen for å forsvare USAs hegemoni, mens Russland blir mer uavhengig

0

Michael Hudson analyserer virkningene av Vestens sanksjoner mot Russland. I et intervju med Renegade Inc. Sier Hudson en del om de indirekte virkningene av den økonomiske krigen mot Russland.

Intervjueren: Michael, sanksjoner, sanksjoner, sanksjoner er alt vi hører nå. Vi sanksjonerer folk. Vesten sanksjonerer folk tilbake til steinalderen. Hva er de utilsiktede konsekvensene av sanksjoner?

Michael Hudson: Vel, en konsekvens er at det fungerer veldig mye som en beskyttelsestoll for  det sanksjonerte landet. For eksempel, da USA innførte sanksjoner mot europeisk handel med Russland, sluttet Litauen pliktoppfyllende å eksportere ost til Russland. Vel, resultatet er at Russland opprettet sin egen ostesektor, og nå er den selvforsynt med ost. Hvis du sanksjonerer et land, tvinger du det til å bli mer selvhjulpen og over hele linjen, fra landbruk til meieriprodukter til teknologi, blir Russland tvunget til å bli mer selvhjulpen og samtidig være mye mer avhengig av handel med Kina for de tingene som de fortsatt ikke er selvhjulpne på. Så Amerika skaper nøyaktig det motsatte av hva de hadde til hensikt. Det er håpløst på en eller annen måte å isolere Russland og deretter kunne gå etter Kina uten Russland. Og i stedet, det den gjør er å integrere den eurasiske kjernen, Russland og Kina, akkurat den politikken som Henry Kissinger advarte mot. Og vi kan å gå helt tilbake til Mackinder for et århundre siden som sa, Eurasia er verdensøya, Russland og Kina kan være hele verdens senter. Det er det kampen handler om. USAs sanksjoner driver Russland og Kina sammen, og USA har dratt til Kina og sagt: Vennligst ikke støtt Russland. Senest, mandag 14. mars, kom Jake Sullivan ut og fortalte Kina at vi vil sanksjonere land som bryter sanksjonene våre mot Russland. Og i bunn og grunn, sa Kina, greit. Du vet, vi vil bare bryte all handelen mellom øst og vest nå og øst, Eurasia, er i stor grad selvforsynt. Vesten er ikke selvforsynt siden den begynte å industrialisere seg, og den er sterkt avhengig av Russland for ikke bare olje og gass, men palladium og mange råvarer. Så sanksjonene ender opp med å drive en kile mellom de europeiske landene.

Intervjuer: Tenker ikke folk som bruker disse sanksjonene gjennom dette? Er de så nærsynte at de ikke forstår at disse sanksjonene kommer til å bygge ytterligere kapasitet i Russland, presse Russland videre mot Kina, gjøre den økonomiske alliansen konkret, og til syvende og sist vil du ikke klare å beholde lysene på i Europa? Samtidig som man undervurderer det faktum at fra et matsikkerhetssynspunkt – ta for eksempel Storbritannia, en nettoimportør av mat – uten å sette pris på det faktum at for eksempel Russland/Ukraina skaper tjuefem prosent, en fjerdedel, av all hvete årlig. Estimatet i år er hundre og to millioner tonn Russland og Ukraina, hvete. Skjønner ikke folk at det kommer til å bli et massivt tilbakeslag?

Michael Hudson: Jo, de skjønner det. Ja, de har tenkt gjennom alt. Jeg jobbet med disse menneskene i mer enn 50 år.

Intervjuer: Hvem er disse menneskene?

Michael Hudson: Neocons, i bunn og grunn, menneskene som har ansvaret for USAs utenrikspolitikk? Victoria Nuland og mannen hennes, Robert Kagan, folkene som president Biden har utnevnt rundt seg, fra Blinken til Sullivan og rett nedover linja. De oppfordrer i bunn og grunn folk rundt i New American Century. De er menneskene som sa at Amerika kan styre hele verden og skape sin egen virkelighet. Og ja, de vet at dette kommer til å skape enorme problemer for Tyskland. De vet at det ikke bare vil blokkere energien som Tyskland og Italia og andre land i Europa trenger gjennom sin olje og gass, men det vil også blokkere bruken av gass til gjødsel, øke deres gjødselproduksjon og redusere matproduksjonen. De ser på dette og de sier, hvordan kan USA tjene på alt dette? Det er alltid en måte å få det noe ser ut til å være dårlig. Vel, en måte de vil vinne på er at oljeprisene går mye opp. Og det kommer USA til gode hvis utenrikspolitikk i stor grad er basert på olje og gass. Oljeindustrien kontrollerer det meste av verdens oljehandel, og det forklarer mye av det amerikanske diplomatiet. Dette er en kamp for å låse verdens energihandel i kontroll av amerikanske selskaper, unntatt ikke bare Iran og Venezuela, men også unntatt Russland.

Imperiet som en gresk tragedie

Imperier oppfører seg ofte som greske tragedier. I desperate forsøk på å unngå sin skjebne framskynder de den. Dette er i høyeste grad tilfelle med USA-imperiet som avvikler seg sjøl i ikke-så-langsom film. Dette skriver finansanalytikeren Michael Hudson i artikkelen The American Empire Self-Destructs.

Les: USA-imperiet ødelegger seg sjøl

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSAs konfiskering av Russlands utenlandsreserver er et knusende slag mot dollaren som reservevaluta
Neste artikkelWHO ønsker å være verdensregjering – kuppforsøket er nært forestående