Kina: USAs ambassade driver hvitvasking av nazismen i Ukraina

0
Fakkelmarsj for nazi-kollaboratøren Stepan Bandera 1. januar 2021. Dagen er offisiell minnedag for Bandera i Ukraina. Shutterstock

I en redaksjonell artikkel i den offisielle kinesiske avisa Global Timas tar redaksjonen avstand fra at USAs ambassade i Beijing driver hvitvasking av den ukrainske nazisten Stepan Bandera og hans organisasjon OUN. Global Times skriver:

Den amerikanske ambassaden i Kina publiserte torsdag en artikkel som promoterte en nazi-forherligende ukrainsk organisasjon, en sterk kontrast til USAs anti-nazistiske politiske påstand. 

I artikkelen den amerikanske ambassaden publiserte via sin WeChat offentlige konto torsdag kveld, kjørte den en introduksjon for å promotere Ukrainian Congress Committee of America, mens den nevnte noe ganske bekymringsfullt at organisasjonen hadde propagandert for de to filmene om Stepan Bandera og Roman Shukhevych.

Kinesiske nettbrukere fant ut at de to ukrainske historiske personene faktisk er ukrainske ultranasjonalister og fascister, og at organisasjonene de ledet jobbet aktivt med tyske nazister, og iscenesatte «raserensing» i det vestlige Ukraina og lanserte massedrap på det jødiske folket i 1940-tallet.

Andre nettbrukere avslørte også at filmene som ble godkjent av Ukrainian Congress Committee of America – nemlig Assasination: An høstmord i Munich og The Undefeated, glorifiserte de to som «Sovjetunion-motstandshelter» uten å nevne deres beryktede samarbeid med nazisten.  

The Global Times fant at de aktuelle filmene viser logoen til organisasjonen i begynnelsen. 

For eksempel avslørte Timothy Snyder, en historiker ved Yale University, USA, i sin A Fascist Hero in Democratic Kiev direkte at Bandera «siktet mot å gjøre Ukraina til et ettparti-fascistisk diktatur uten nasjonale minoriteter».

Snyder skrev i artikkelen at «Under andre verdenskrig drepte tilhengerne hans mange polakker og jøder,» og «Unge terrorister som Stepan Bandera ble ikke dannet av imperiene før krigen, men av fascistisk ideologi og opplevelsen av nasjonal diskriminering i Polen. «

Den ukrainske militærorganisasjonen, som ble dannet av ukrainske veteraner i Polen, fulgte imidlertid bevegelsen som forsøkte å endre Europas grenser: fascisme, bemerket Snyder.

Til og med Atlantic Council, en tenketank som forsvarer USAs hegemoni, publiserte en artikkel i 2010 som sa at «den tidligere ukrainske presidenten Viktor Jusjtsjenkos beslutning om å gi tittelen Hero of Ukraine til nasjonalistlederen Stepan Bandera den 22. januar har utløst en storm av forargelse i og utenfor Ukraina. Kritikere anklager Jusjtsjenko for å hvitvaske en fascist fra nazitiden og forråde idealene til den oransje revolusjonen som brakte ham til makten.»

Kommentar:

Det er ganske uvanlig at offisielle kinesiske organer går inn i ideologisk og politisk polemikk om europeiske spørsmål, slik Global Times gjør her. Den første grunnen til at de gjør det kan være at det simpelthen har gått opp for kinesiske myndigheter hvor frekk og grov den vestlige rehabiliteringa av nazismen i Ukraina er, og at Kina, som sammen med Sovjetunionen tapte flest millioner mennesker under kampen mot fascismen og nazismen under andre verdenskrig, har interesse av å slå tilbake mot dette. Den andre grunnen er åpenbar: Kina kommer nå stadig tydeligere ut på Russlands side i den stedfortrederkrigen mellom USA og Russland som når føres i Ukraina.

Forrige artikkelNår journalistikk om Ungarn går over alle støvleskaft
Neste artikkelFor Washington slutter aldri krigen