Når journalistikk om Ungarn går over alle støvleskaft

0
Victor Orbán vant valget i Ungarn til tross for EUs kraftige innblanding

Reportere uten grenser ødelegger tilliten til journalistyrket med sin karakteristikk av Ungarns statsminister Viktor Orbán. Dette skriver journalisten Thomas Vermes i en artikkel i Journalisten. Det hører med til historien at innlegget ble refusert både i Aftenposten og Klassekampen.

Vermes skriver:

«2. juli offentliggjorde RSF (Reportere uten grenser, vår anm. red.) 2021-versjonen av sin årlige liste over Pressefrihetens rovdyr (Press Freedom Predators). Der ble Orbán for første gang satt på denne lite ærefulle lista – på lik linje med blant annet Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som var ansvarlig for drapet på, parteringen av og forsvinningen til den kritiske journalisten Jamal Khashoggi.

Rent sprøyt som journalistikk

Kravet for å kvalifisere til RSFs rovdyrliste er ifølge deres hjemmeside følgende:

Alle er stats- eller regjeringssjefer som tråkker på pressefriheten ved opprettelse av et sensurapparat, vilkårlig fengsling av journaliser eller oppmuntrer til vold mot dem, uten selv å ha blod på sine hender fordi de direkte eller indirekte har fått journalister til å bli myrdet. (Min oversettelse).

Alle som kjenner Ungarn vet at det er rent sprøyt at noe sånt skjer der. At en såpass tung journalistisk aktør som RSF tillater seg dette, er et signal til journaliststanden: Skriv hva dere vil!»

Kritikkverdig – men hvor ille?

Vermes går inn på noe av kritikken mot Ungarn:

«Derfor er jeg også skeptisk når jeg leser i Aftenposten at ungarske LHBT-folk er blitt så redde på grunn av den mye omtalte «pedofili»-loven, at de vurderer å flytte fra landet.

Det er ingen tvil om at den nye loven er negativ for LHBT-folket. Men flytte?

24. juli var det rekordstor oppslutning om Budapest Pride, som ble arrangert for 26. gang. Det betyr selvsagt ikke at tingenes tilstand er bra der – heller. Motdemonstranter provoserte, vold og diskriminering forekommer. Men i lovverket er homofilt partnerskap for lengst innført.»

Vermes, som sjøl er fra Ungarn, skriver at han ikke har noen grunn til å forsvare Victor Orbán, men at han vil forsvare journalistikken mot skriverier som undergraver tilliten til yrket.

Kommentar: En annen agenda ligger under

For egen del vil vi føye til:

Når EU og RSF blinker ut Ungarn som versting, så er det ikke fordi demokratiets vilkår er verre enn i andre europeiske land. Hadde man ønsket kunne man for eksempel ha sett på Macrons bruk av tusenvis av politisoldater til å slå ned de gule vestenes fredelige demonstrasjoner med til dels ekstrem vold. Det gjør man ikke.

Men Orbán er «enfant terrible» i EU fordi han nekter å bøye seg for mange av EU-kommisjonens overstatlige direktiver – og fordi han i disse dager nekter å bryte Ungarns gode forhold til Russland.

Orbán har sagt at sanksjonene er «i strid med Ungarns interesser».

Sanksjoner, la han til, «ville bety at den ungarske økonomien ville bremse ned og deretter stoppe i løpet av et øyeblikk». Orban sa at 85 prosent av Ungarns gass og mer enn 60 prosent av oljen kom fra Russland, og la til at blokkering av russisk energieksport ville tvinge ungarerne til å «betale prisen for krigen». I motsetning til andre EU-land som grenser til Ukraina, har Ungarn nektet å forsyne naboen med våpen og har nektet å la våpenforsendelser krysse grensa til Ukraina.

Mer skal det ikke til i dagens Europa for å bli utnevnt til «versting».

Forrige artikkelTidligere utenriksminister i Qatar: Vi brukte 2 billioner dollar for å styrte Bashar al-Assad
Neste artikkelKina: USAs ambassade driver hvitvasking av nazismen i Ukraina