Biden: – Sanksjonene kommer til å føre til matmangel

0

«Det kommer til å bli virkelig. Prisen for disse sanksjonene legges ikke bare pålagt Russland; den legges på veldig mange land også, inkludert europeiske land og vårt eget land også, sa Joe Biden på en pressekonferanse i Brussel 24. mars 2022. «Både Russland og Ukraina har vært Europas brødkurv når det gjelder hvete, for eksempel – bare for å gi dere ett eksempel.»

Vi har lenge pekt på, basert på anerkjente kilder, at sanksjonene mot Russland i stor grad rammer Europa og mange andre land, og at de blant annet vil føre til matmangel. Hvis man ikke ønsker å ta våre ord for dette, kan man nå høre det fra mannen som har gått i spissen for disse sanksjonene.

Såvidt vi skjønner støtter alle norske partier denne sanksjonspolitikken, inkludert Rødt og SV. De bør nå forklare sine velgere hvorfor de støtter en politikk som til og med USAs president sier vil føre til internasjonal matmangel. Hvor ligger den sosialistiske idéen i dette?

Hunger games

Sanksjonene fører til skyhøye priser på kunstgjødsel og til og med stans i produksjonen

Reuters skriver:

Vestlige sanksjoner mot Russland, en stor eksportør av kaliumklorid, ammoniakk, urea og andre jordnæringsstoffer, har forstyrret forsendelser av disse viktige råvarene rundt om i verden. Gjødsel er nøkkelen til å holde mais-, soya-, ris- og hveteavlingene oppe.

Noen dyrkere vurderer å bytte til avlinger som krever færre næringsstoffer. Andre planlegger å dyrke mindre areal. Andre igjen sier at de ganske enkelt vil bruke mindre gjødsel, en strategi som eksperter spår vil redusere avlingene. Produksjonen er mest utsatt i utviklingsland, hvor bøndene har færre økonomiske ressurser til å ri stormen av, sa Tony Will, administrerende direktør i Illinois-baserte CF Industries Holdings (CF.N), en ledende produsent av nitrogengjødsel.

«Min bekymring for øyeblikket er faktisk en matkrise på global basis,» sa Will til Reuters.

Lørdag erklærte Peru unntakstilstand i sin landbrukssektor på grunn av frykt for matusikkerhet.

Flere middelhavsnasjoner kan stå overfor en stor forsyningskrise. Over 80 prosent av Libanons hveteimport kommer fra Ukraina, mens over 60 prosent av Tyrkias hveteimport kommer fra Russland, ifølge U.N. Comtrade-data sitert i Financial Times.

Bloomberg-analytiker Alexis Maxwell kaller det «en saktegående katastrofe».

Problemet er at jordbruksland uten gjødsel er mye mindre produktivt. Uten gjødsel ville mais- og hveteavlingene i USA gått ned med mer enn 40 %. Men siden prisene lover å gå mye høyere, vil bøndene enten måtte spare på gjødsel eller øke prisene på egne produkter mye.

Så er det også skyhøye priser på bensin og diesel, som er avgjørende for dagens mekaniserte jordbruk og for å få mat til forbrukerne. Legg til disse økningene i kostnadene og reduksjonen i produksjonen til mangelen som sannsynligvis kommer etter Ukraina-invasjonen, og vi ser på virkelig dramatiske økninger i matvareprisene.

Dette er uhyggelige tall. De peker rett mot hungersnød i bibelsk format.

En varslet katastrofe

At sanksjonene mot Russland måtte føre til energi- og matvarekrise var velkjent på forhånd. En behøver ikke mye innsikt eller mye tilgang på data for å vite at det måtte gå slik. Moderne landbruk er olje, diesel og gass. Dette er barnelærdom.

Derfor er det opplagt at de som bestemte sanksjonspolitikken visste at den ville føre til global økonomisk krise og hungersnød. Og så kan man spørre seg: Når man visste dette, hvorfor satte man så likevel i gang disse sanksjonene?

Så kan man føye til: De samme kreftene visste også at global lockdown ville føre til at man smadret store deler av verdensøkonomien, og likevel gjorde man det.

Det er nærliggende å se på dette som to sider av samme sak, og at det handler om den såkalte «Great Reset», der finanskapitalen ryster verdensøkonomien i grunnvollene for å bevare sin kontroll enda en stund til.

En selvoppfyllende profeti: Systemisk kollaps og pandemisk simulering

Tidligere BlackRock manager: – Koronakrisa er et cover for verdens største finansboble

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVaksinene er verken trygge eller effektive
Neste artikkelMer covid-19-dødsfallfiksfakseri fra helsemyndighetene?