Sokkelen, «fornybar» gass og makspris på strøm

0
Oil rig platforms in the north sea.

Av Odd Handegård.

Når man skal kommentere strømkrisen i Norge, støter man alltid på to påstander: Norge trenger mer strøm (vindturbiner). Norge må redusere utslippene. Begge deler skal bidra til å sikre at verden fortsatt består om 100 år. Norge har allerede brukt mer enn 5 TWh (fra land) på å elektrifisere sokkelen, og det planlegges brukt ytterligere 10-15 TWh, til tross for at tiltaket er uten betydning for utslippene av klimagasser: Det spiller ingen rolle hvilket klimaregnskap CO2-utslippene i Nordsjøen plasseres på (i Norge, Tyskland eller England). Den gassen vi sparer på sokkelen, blir jo eksportert, og da er man like langt. Spørsmålet er om det noen gang i norsk historie har vært fattet et mer meningsløst vedtak – som i tillegg skal koste 50 milliarder. Se vedlagte korte oppsummering i i Klassekampen 4. februar 2022.

Men elektrifiseringen av sokkelen kan – om mulig – bli et ytterligere plask i det store intet. EU planlegger nemlig å definere gass (og kjernekraft) som grønn, miljøvennlig energi. Endelig vedtak er ikke fattet, men det er like før. Når vedtaket er gjort, forsvinner også det partiene på Stortinget har brukt som et «kreativt» regnestykke: Man kan ikke lenger flytte CO2-utslipp fra brukt gass på sokkelen til EU, fordi gass plutselig ikke vil slippe ut CO2 fra neste år av. Genialt.

Medier: EU vil merke gass som «grønt»

Tross dette «informerte» Barth Eide det norske folk (i Stortingets spørretime denne uka) om det motsatte: EU krever nå at energien som produserer gass/olje på sokkelen må være fornybar. Det er to muligheter å tolke dette på: Enten lyver Barth Eide, eller så må han ha foregrepet beslutningen om at EU snart kommer til å definere gass som grønn energi. Men i tilfellet glemte han å føye til at Norge dermed kan droppe bygging av 10.000-15.000 vindturbiner i Norge for å skaffe elektrisitet som ikke lenger trengs på sokkelen.

Også Rødt har fått mange kommentarer den siste uka pga de flotte meningsmålingene. I «Debatten» ble partiet behandlet relativt sivilisert, selv om det fortsatt åpenbart finnes en del grums i partiprogrammet (som bør fjernes på neste landsmøte). Men i dagens utgave av Dagsnytt 18 var det verre, da en journalist i Bergens Tidende fikk lov til å påstå at Rødts forslag til makspris for strøm ville være til fordel for rikfolk. NRK gjentok påstanden med store bokstaver på skjermen – til tross for at innslaget fra Rødt uttrykkelig presiserte at forslaget om makspris var kombinert med en flerprisordning.

Kan være et bilde av tekst
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelJames Corbett: Covid-19 er forberedelse til fengselsstaten
Neste artikkelHva skjer med kapitalismen?