Kina investerer tungt i Irak mens USA trekker seg ut

0

Irak har blitt den største mottakeren av Xi Jinpings Belt and Road Initiative (BRI), ettersom Kina fyller tomrommet etter USAs tilbaketrekning fra en konflikt som kostet hundretusenvis av menneskeliv og amerikanske skattebetalere billioner av dollar. Dette skriver Financial Times, som fortsetter:

Beijing fikk 10,5 milliarder dollar i nye byggekontrakter i Irak i fjor, en del av et «sterkt skifte» i engasjementet mot Midtøsten til tross for en bredere nedgang i kinesiske utenlandsinvesteringer.

Midtøsten og Nord-Afrika er nå det området som får mest av Kinas utenlandsinvesteringer. Kilde: Financial Times.

Dette ble gjort kjent i en rapport fra Green Finance & Development Center ved Fudan University i Shanghai, som er vurdert av Financial Times.

Beijings beslutning om å skape djupere økonomiske bånd med Irak, Opecs nest største oljeprodusent, faller sammen med en økende oppfatning av at USA trekker seg ut av Midtøsten.

Kina har sementert sin posisjon i regionen samme år som president Joe Biden formelt avsluttet USAs kampoppdrag i Irak og Taliban tok tilbake kontrollen over Afghanistan etter den kaotiske tilbaketrekkinga av koalisjonsstyrkene.

Mens Beijing er avhengig av Midtøsten for mesteparten av sin energiimport, prøver arabiske stater å diversifisere forholdet, utnytte kinesisk teknologi og utvide handelsforbindelsene med verdens nest største økonomi.

Kartet viser vekst og fall i Kinas utenlandsinvesteringer. Fra 2022 kommer også Iran på kartet, og snart kommer vel også Syria.

Les også: Partnerskapet mellom Iran og Kina er allerede i gang

Kina trosser USAs Caesar Act og tar Syria inn i silkeveibeltet BRI

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.