Partnerskapet mellom Iran og Kina er allerede i gang

0
Illustrasjon: Shutterstock

Kina og Iran har inngått en økonomisk samarbeidsavtale til en verdi av 400 milliarder dollar. Det skjedde 27. mars 2021. Det var utenriksministrene Javad Zarif og Wang Yi som undertegnet avtalen under en seremoni i Teheran. 15. januar 2022 bekreftet Irans utenriksminister Amir Abdollahian etter samtaler med Kians utenriksminister Wang Yi at den konkrete gjennomføringa av avtalen allerede er i gang. Dette skriver Tehran Times.

Avtalen har en varighet på 25 år, og den er ikke begrenset til økonomiske spørsmål. Abdollahian sa at Iran støtter Ett-Kina-politikken, og at landet er klart for å «utvikle samarbeid med Kina på alle områder».

Wang sa at den iranske utenriksministerens synspunkter viser de lovende perspektivene i forholdet mellom Teheran og Beijing. Han understreket Kinas ønske om å utvide samarbeidet med Iran innen finansiering, energi, bank og kultur til tross for de ulovlige sanksjonene mot den iranske nasjonen.

Wang kunngjorde Kinas fulle støtte til Irans holdning overfor USAs mobbepolitikk angående Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), og sa at Beijings prinsipielle politikk er å fortsette å støtte Irans posisjon under JCPOA-samtalene.

Den kinesiske utenriksministeren beskrev også det 25-årige strategiske partnerskapet mellom Iran og Kina som svært viktig og sa at Teheran og Beijings avtale om å begynne å implementere avtalen er en betydelig utvikling som vil bane vei for fundamentalt transformasjon av bilaterale bånd.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times publiserte før Abdollahians besøk i Beijing en kronikk av den iranske utenriksministeren: Iran, China enjoy good, stable, strong relationship.

I denne artikkelen understreket han de lange historiske linjene i forholdet mellom Kina og Iran og pekte på den rollen Iran vil spille innfor Belt and Road Initiative og i Shanghai Cooperation Organization.

Enda en brikke er på plass – og USA har ikke noe de skal ha sagt

I en annen artikkel har vi vist til at Iran og Russland er på vei mot å utvikle en militærallianse. Nå er de strategiske avtalene med Kina også på plass, slik at vi helt klart ser et tett partnerskap mellom Iran, Russland og Kina. Dette vil helt opplagt ha stor innflytelse på hele utviklinga på det eurasiske kontinentet. Når det mislykte kuppforsøket i Kasakhstan også brakte dette store og viktige landet inn i et tettere samarbeid med både Russland og Kina, ser vi hvor mye USA har tapt og landene i Eurasia har vunnet i Det store spillet.

Les: Kasakhstan blir til kirkegård for amerikansk diplomati

De kulturelle og økonomiske forbindelsene mellom Kina og Iran går minst et par tusen år tilbake i tid, og begge de to kulturene har påvirket hverandre på mange forskjellige måter. Dette er deres ledere i dag seg svært bevisst, og vet at det ligger et stort potensial i å utvide den kulturelle kontaktflaten og sammen skape en moderne silkevei med alle de implikasjonene det vil få.

Les også: Kina og Iran har inngått økonomisk gigantavtale

Forrige artikkelPresidenten i Sveits: – WHO har gitt oss beskjed om å telle alle som dør med covid som koronadødsfall
Neste artikkelRop fra frustrert SP-mann