Den økonomiske krigen trappes voldsomt opp – russiske banker kastes ut av SWIFT

0
Karrikaturtegneren i den offisielle kinesiske avisa Global Times kommenterer situasjonen.

Som ventet har nå vestmaktene tatt den økonomiske krigen mot Russland et stort skritt opp. 26. februar 2022 vedtok EU, Canada og USA å kaste ut russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet SWIFT.

I vedtaket heter det:

Først forplikter vi oss til å sikre at utvalgte russiske banker fjernes fra SWIFT-meldingssystemet. Dette vil sikre at disse bankene kobles fra det internasjonale finanssystemet og skade deres evne til å operere globalt.

For det andre forplikter vi oss til å innføre restriktive tiltak som vil forhindre den russiske sentralbanken i å bruke sine internasjonale reserver på måter som undergraver virkningen av sanksjonene våre.

For det tredje forplikter vi oss til å handle mot menneskene og enhetene som legger til rette for krigen i Ukraina og de skadelige aktivitetene til den russiske regjeringen. Spesielt forplikter vi oss til å iverksette tiltak for å begrense salget av statsborgerskap – såkalte gyldne pass – som lar velstående russere knyttet til den russiske regjeringen bli borgere i landene våre og få tilgang til våre finansielle systemer.

For det fjerde forplikter vi oss til å lansere denne kommende uken en transatlantisk arbeidsgruppe som vil sikre effektiv implementering av våre økonomiske sanksjoner ved å identifisere og fryse eiendelene til sanksjonerte individer og selskaper som eksisterer innenfor våre jurisdiksjoner. Som en del av denne innsatsen er vi forpliktet til å bruke sanksjoner og andre økonomiske og håndhevende tiltak mot ytterligere russiske tjenestemenn og eliter nær den russiske regjeringen, så vel som deres familier, og deres i stand til å identifisere og fryse eiendelene de har innen våre jurisdiksjoner. Vi vil også engasjere andre regjeringer og arbeide for å oppdage og forstyrre bevegelsen av dårlig oppnådde gevinster, og for å nekte disse individene muligheten til å skjule sine eiendeler i jurisdiksjoner over hele verden.

Til slutt vil vi trappe opp vår koordinering mot desinformasjon og andre former for hybrid krigføring.

Økonomisk verdenskrig

Det er vanskelig å klassifisere dette som noe annet enn økonomisk verdenskrig. Alle de vestlige stormaktene forener seg for å ramme Russlands økonomi maksimalt. Dette trekket har vi varslet lenge, og vi har også pekt på at Kina og Russland har forberedt seg på dette.

Les: USA vurderer å kutte ut Russland fra det internasjonale betalingssystemet SWIFT

Det internasjonale banksystemet formidler transaksjoner gjennom et system som kalles SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Communications). Det har hovedkvarter i Belgia og derfra kom det beskjed i 2018 om at de suspenderte en del iranske banker. Dette var et direkte produkt av USAs ulovlige og ensidige sanksjoner mot Iran, og det illustrerer hvordan USA bruker det internasjonale finansielle systemet som et politisk-militært våpen.

Nicolas Véron, som er seniorforsker ved Peterson Institute for International Economics sa i 2018 at et forsøk på å militarisere SWIFT vil være en trussel mot hele systemet. SWIFT eies av 2400 banker og det er dette systemet som gjør effektive globale betalingssystemer mulige. Det brukes av 11.000 banker over hele verden daglig og utfører i gjennomsnitt over 28 millioner transaksjoner per dag.

Russland har for lengst skjønt at det er nødvendig for land som ønsker å bevare sin uavhengighet å kunne operere utenfor SWIFT, så landet opprettet alt i 2017 sitt System for Transfer of Financial Messages (SPFS) til det formålet.

Les: Bruddet med dollaren fortsetter. Iran og Russland etablerer banksystem utenfor SWIFT.

Et slikt trekk ville høyst sannsynlig framskynde dollarens fall som internasjonal reservevaluta.

Det er jo også verdt å minne om at Russland er USA nest viktigste leverandør av gass.

Kina toner flagg

Vladimir Putin og Xi Jinping møttes under OL i Beijing, og de må ha diskutert disse tingene. Kina markerte da at de støtter Russland i konflikten om Ukraina. Dette var riktignok før den russiske invasjonen. Og Russland forsikret på sin side at de støtter Kina i Taiwan-spørsmålet.

USA har i det siste forsøkt å få støtte fra Kina til å isolere Russland, men dette har vært totalt mislykket. Tvert om har Kina nå tonet flagg tydeligere enn noen gang. Kinas ambassadør til Moskva la ut denne på Twitter:

Ambassaden skrev også:

Av de 248 væpnede konfliktene som fant sted i 153 regioner over hele verden fra 1945 til 2001, ble 201 initiert av #US, og utgjør 81 % av det totale antallet.

Lijian Zhao fra det kinesiske utenriksdepartementet pekte også på at USA har en lang historie med «bombeangrep, sabotasje og forsøk på regimeskifter» over hele verden.

Kinas alternativ til SWIFT heter CIPS, Cross-Border Interbank Payment System.

En blokade fra USA vil føre til at Kina går full rulle over på sine egne systemer. Det gjelder også en overgang til en gullbasert petro-yuan. Kina er verdens største oljeimportør og er klar til å kutte ut all bruk av dollar i oljehandelen. Dette vil skrive om regelbøkene for internasjonal handel med «strategisk råvare nummer 1».

Verden slik vi kjente den finnes ikke lenger

I to år har verdens finanselite og deres underdanige regjeringer ført krig mot hele verdens befolkning og fått oss til å underkaste oss et totalitært regime uten sidestykke.

Nå går krigen mot verdens folk over i en ny fase.

Med det samlede vestlige angrepet på russisk økonomi er vi inne i totalt ukjent terreng. Russland vil nødvendigvis måtte svare, og Kina vil følge Russland. Noe annet alternativ finnes ikke. Vi har da to blokker som i økende grad vil eskalere konflikten og mer og mer prøve å påføre hverandre mest mulig skade.

Så lenge nettavisa steigan.no har eksistert har vi varslet om at noe i denne retninga ville komme. Vi har forklart de økonomiske og politiske årsakene til at det måtte komme og lagt fram omfattende dokumentasjon for dette i hundrevis av artikler.

USAs epoke som herskende imperium er over. Men det vil ikke bli avviklet i minnelighet.

Nå er ikke dette lenger framtid. Det skjer nå.

Les: Det gjør vondt når imperier brister

Forrige artikkelBill Gates’ digitale pass er digitalt vaksinepass, identitetssystem og betalingssystem i ett
Neste artikkelDokumenter avslører amerikanske biologiske eksperimenter på allierte soldater i Ukraina og Georgia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).