USA vurderer å kutte ut Russland fra det internasjonale betalingssystemet SWIFT

0
Iran, Russland og Kina tvinges til å etablere uavhengige alternativer til SWIFT. Shutterstock

Nyhetskanalen CNN melder:

Tjenestemenn har også vurdert å koble Russland fra det internasjonale betalingssystemet SWIFT, som Russland fortsatt er sterkt avhengig av, ifølge to kilder som er kjent med diskusjonene. Dette blir ansett som et «kjernefysisk»-alternativ. Europaparlamentet vedtok en ikke-bindende resolusjon i vår som krever et slikt trekk dersom Russland skulle invadere Ukraina, og USA har diskutert det med EU-kolleger.

Russland har imidlertid forberedt seg på en slik situasjon i årevis og har et velfungerende alternativ allerede:

Det internasjonale banksystemet formidler transaksjoner gjennom et system som kalles SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Communications). Det har hovedkvarter i Belgia og derfra kom det beskjed i 2018 om at de suspenderte en del iranske banker. Dette var et direkte produkt av USAs ulovlige og ensidige sanksjoner mot Iran, og det illustrerer hvordan USA bruker det internasjonale finansielle systemet som et politisk-militært våpen.

Nicolas Véron, som er seniorforsker ved Peterson Institute for International Economics sa i 2018 at et forsøk på å militarisere SWIFT vil være en trussel mot hele systemet. SWIFT eies av 2400 banker og det er dette systemet som gjør effektive globale betalingssystemer mulige. Det brukes av 11.000 banker over hele verden daglig og utfører i gjennomsnitt over 28 millioner transaksjoner per dag.

Russland har for lengst skjønt at det er nødvendig for land som ønsker å bevare sin uavhengighet å kunne operere utenfor SWIFT, så landet opprettet alt i 2017 sitt System for Transfer of Financial Messages (SPFS) til det formålet.

Les: Bruddet med dollaren fortsetter. Iran og Russland etablerer banksystem utenfor SWIFT.

Et slikt trekk ville utvilsomt framskynde dollarens fall som internasjonal reservevaluta.

Og hva Biden&co tenker på er ikke greit å vite. De har nå stilt seg slik at Russland er USA nest viktigste leverandør av gass.

Forrige artikkelSlutt på kraftlandet Norge
Neste artikkelKolossale inntekter i kraftbransjen – småtteri til husstandene?