Dokumenter avslører amerikanske biologiske eksperimenter på allierte soldater i Ukraina og Georgia

0
The US Defense Threat Reduction Agency (DTRA) program in the Republic of Georgia. Photo: Ministry of Internal Affairs of Georgia

Av Dilyana Gaytandzhieva

Mens USA planlegger å øke sin militære tilstedeværelse i Øst-Europa for å «beskytte sine allierte mot Russland», viser interne dokumenter hva amerikansk «beskyttelse» i praksis betyr.

Pentagon har utført biologiske eksperimenter med et potensielt dødelig utfall på 4400 soldater i Ukraina og 1000 soldater i Georgia. Ifølge lekkede dokumenter skal alle frivillige dødsfall rapporteres innen 24 timer (i Ukraina) og 48 timer (i Georgia).

Begge landene regnes som de mest lojale amerikanske partnerne i regionen med en rekke Pentagon-programmer som implementeres på deres territorium. En av dem er 2,5 milliarder dollar prosjektet Defense Threat Reduction Agency (DTRA) Biological Engagement-programmet som inkluderer forskning på biomidler, dødelige virus og antibiotikaresistente bakterier som studeres på lokalbefolkningen.

Prosjekt GG-21: «Alle frivillige dødsfall vil umiddelbart bli rapportert»

Pentagon har lansert et 5 år langt prosjekt med en mulig forlengelse på opptil 3 år med kodenavnet GG-21: «Ledddyrbårne og zoonotiske infeksjoner blant militært personell i Georgia». Ifølge prosjektets beskrivelse vil blodprøver bli innhentet fra 1000 militære rekrutter på tidspunktet for deres militære registreringsfysiske eksamen ved det georgiske militærsykehuset i Gori.

Prøvene vil bli testet for antistoffer mot fjorten patogener:

 • Bacillus anthracis
 • Brucella
 • CCHF-virus
 • Coxiella burnetii
 • Francisella tularensis
 • Hantavirus
 • Rickettsia-art
 • TBE-virus
 • Bartonella arter
 • Borrelia-arter
 • Ehlrichia-arter
 • Leptospira arter
 • Salmonella typhi
 • WNV

Blodprøvene vil være på 10 ml. Prøver vil bli lagret på ubestemt tid ved NCDC (Lugar Center) eller USAMRU-G, og prøver kan bli sendt til WRAIRs hovedkvarter i USA for fremtidige forskningsstudier. Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) er det største biomedisinske forskningsanlegget som administreres av det amerikanske forsvarsdepartementet. Resultatene av blodprøvene vil ikke bli gitt til deltakerne.

En slik prosedyre kan ikke forårsake død. Imidlertid, ifølge prosjektrapporten, «vil alle dødsfall blant de frivillige umiddelbart bli rapportert (vanligvis innen 48 timer etter at PI ble varslet)» til Georgian Military Hospital og WRAIR.

Soldatenes blodprøver vil bli lagret og testet videre i Lugar Center, et Pentagon-finansiert anlegg for 180 millioner dollar i Georgias hovedstad Tbilisi.

Lugar-senteret er blitt beryktet de siste årene for kontroversielle aktiviteter, laboratorieuhell og skandaler rundt den amerikanske legemiddelgiganten Gileads hepatitt C-program i Georgia som har resultert i minst 248 dødsfall blant pasientene. Dødsårsaken i de fleste tilfellene har blitt oppført som ukjent, ifølge interne dokumenter.

Les: Nye lekkasjer fra Pentagons biolaboratorium i Georgia

Dokumenter som er innhentet fra det amerikanske føderale kontraktsregisteret viser at USAMRU-G utvider sine aktiviteter til andre amerikanske allierte i regionen og «etablerer ekspedisjonskapasitet» i Georgia, Ukraina, Bulgaria, Romania, Polen, Latvia og eventuelle framtidige steder. Det neste USAMRU-G-prosjektet som involverer biologiske tester på soldater skal starte i mars i år ved det bulgarske militærsykehuset i Sofia.

Eksperiment på soldater i Ukraina

Prosjekt UP-8: Alle dødsfall av deltakere i eksperimentet bør rapporteres innen 24 timer.

Defense Threat Reduction Agency (DTRA) har finansiert et lignende prosjekt som involverer soldater i Ukraina med kodenavnet UP-8: Spredninga av Krim-Kongo hemorragisk feber (CCHF) virus og hantavirus i Ukraina og det potensielle behovet for differensialdiagnose hos pasienter med mistenkt leptospirose. Prosjektet startet i 2017 og ble forlenget noen ganger frem til 2020, viser interne dokumenter.

Ifølge prosjektbeskrivelsen vil blodprøver bli samlet inn fra 4400 friske soldater i Lviv, Kharkov, Odessa og Kiev. 4000 av disse prøvene vil bli testet for antistoffer mot hantavirus, og 400 av dem – for tilstedeværelse av antistoffer mot Krim-Kongo hemorragisk feber (CCHF) virus. Resultatene av blodprøven vil ikke bli gitt til deltakerne.

Det er ingen informasjon om hvilke andre prosedyrer som vil bli utført bortsett fra at «alvorlige hendelser, inkludert dødsfall, bør rapporteres innen 24 timer. Alle dødsfall av forsøkspersoner som er mistenkt eller kjent for å være relatert til forskningsprosedyrene, bør gjøres oppmerksom på de bioetiske komiteene i USA og Ukraina.»

Project UP-8: “Serious incidents, including deaths should be reported within 24 hours. All deaths of study subjects that are suspected or known to be related to the research procedures should be brought to the attention of the bioethics committees in the USA and Ukraine.” Source: ukr-leaks.org

DTRA har bevilget 80 millioner dollar til biologisk forskning i Ukraina per 30. juli 2020, ifølge informasjon hentet fra det amerikanske føderale kontraktsregisteret. Oppdraget med programmet er det amerikanske selskapet Black & Veatch Special Projects Corp.

En annen DTRA-entreprenør som opererer i Ukraina er CH2M Hill. Det amerikanske selskapet har blitt tildelt en kontrakt på 22,8 millioner dollar (2020-2023) for rekonstruksjon og utstyr av to biolaboratorier: Statens vitenskapelige forskningsinstitutt for laboratoriediagnostikk og veterinær-sanitær ekspertise (Kyiv ILD) og Ukrainas statstjeneste for mattrygghet og Consumer Protection Regional Diagnostic Laboratory (Odesa RDL).

Amerikansk personell holdes skadesløs for dødsfall og skader på lokalbefolkningen

DTRA-aktivitetene i Georgia og Ukraina faller inn under beskyttelsen av spesielle bilaterale avtaler. I henhold til disse avtalene skal Georgia og Ukraina ikke føre noen rettslige søksmål og holde USA og dets personell, entreprenører og entreprenørers personell skadesløse for skade på eiendom, eller død eller skade på noen personer i Georgia og Ukraina, som oppstår som følge av aktiviteter under denne avtalen. Hvis DTRA-sponsede forskere forårsaker dødsfall eller skader på lokalbefolkningen, kan de ikke stilles til ansvar.

Videre, i henhold til avtalen mellom USA og Ukraina, skal krav fra tredjeparter for dødsfall og skader i Ukraina, som oppstår som følge av handlinger eller unnlatelser fra ansatte i USA relatert til arbeid under denne avtalen, være Ukrainas ansvar.

Dilyana Gaytandzhieva er en uavhengig journalist og jobber verken for myndigheter eller selskaper. Hvis du ønsker å støtte arbeidet hennes, kan du gå til donasjonssiden eller bli frivillig. Hun er svært takknemlig for alle bidrag. Hvis du vil følge henne på Telegram, kan du abonnerer på Arms Watch Telegram-kanalen ved å bruke lenken: https://t.me/armswatch

Originalens tittel: Documents expose US biological experiments on allied soldiers in Ukraine and Georgia


Arms Watch er en uavhengig journalistorganisasjon som ble grunnlagt av den bulgarske journalisten Dilyana Gaytandzhieva for å granske den hemmelige våpentrafikken som drives av regjeringer og våpenhandlere. De har et nettverk av modige folk som skaffer kvalitetssikret informasjon, av og til med fare for sine liv.

Forrige artikkelDen økonomiske krigen trappes voldsomt opp – russiske banker kastes ut av SWIFT
Neste artikkelStudie slår fast: Vaksinene kan gi varige endringer av DNA
Dilyana Gaytandzhieva
Dilyana Gaitandjieva er en undersøkende journalist fra Bulgaria. Hun har jobbet som militærkorrespondent i Syria, Libya og Gaza. Mens han dekket krigen i Syria, dokumenterte han krigsforbrytelser og publiserte dokumenter på 350 diplomatiske flyvninger med våpen som nådde terrororganisasjoner i Syria og Jemen. Hun har skapt nettmagasinet Objektivno.BG