Ukraina ser ingen umiddelbar fare for russisk invasjon – til USAs store ergrelse

0
Fra en militærparade i Kiev. Foto: Shutterstock

Londonavisa Financial Times skriver i en større artikkel at Ukraina ber verden om å dempe retorikken om en nært forestående krig. Ukraine to the world: keep calm and stop spreading panic.

«Dette er første gang siden 2014 at nyheter om en mulig invasjon kommer fra vest og ikke Ukraina,» sier Alyona Getmanchuk, direktør for New Europe Center, en tenketank i Kiev. Ukrainere er «utslitte» av advarsler fra sin egen regjering og kan være mer tilbøyelige til å tro på den amerikanske presidenten, antyder hun.

En beslutning denne uka tatt av amerikanske og britiske ambassader om å evakuere diplomatiske familier ikke-nødvendig personell rystet ukrainerne. Det gjorde også den ukrainske regjeringen sint, som fortsetter å tone ned den angivelig overhengende trusselen.

– Det er absolutt en viss omgruppering av den russiske føderasjonens militære styrker rundt Ukraina, som vi observerer konstant, sier Oleksiy Danilov, Ukrainas nasjonale sikkerhetsrådgiver, til FT. «Er det kritisk for oss [når det gjelder antall]? Nei.

– Det dreier seg om noe annet. Målet til Den russiske føderasjonen er å destabilisere landet vårt innenfra. De gjør dette konstant og profesjonelt.»

Her er andre artikler der det også sies at Ukraina toner ned faren for krig:

Det kommer meldinger om at Joe Biden og Volodymyr Zelenskij har hatt en stormfull telefonsamtale der Biden skal ha insistert på at russerne kommer til å invadere, noe den ukrainske presidenten skal ha sagt seg uenig i.

Washington-korrespondenten Julia Ioffe beskriver stemninga i Det hvite hus slik:

Kommentatoren Moon of Alabama skriver at USA er i ferd med å dumpe den ukrainske presidenten: Why Washington Will Soon Dump Ukraine’s President Zelensky.

Etter å ha kommet med svært aggressive uttalelser om å gjenerobre Krim og det østlige Donbass, har Zelenskij tonet ned retorikken betydelig. Det har antakelig gått opp for ham at noe slikt ville ende i en forferdelig katastrofe for Ukraina. I en ikke helt krystallklar uttalelse sier han egentlig at noe slikt er umulig:

Jeg tror at de politiske kreftene som sier at vi må gå (på offensiven – UE), gå til krig, ser ut til ikke å tenke… Mer presist, ikke tenk på hæren vår. Vi vil ikke gå noe sted nå. Jeg mener at folket kommer i første rekke. Vi kan ikke miste hele hæren vår. Den er mektig, den kan ta mer enn… Men… Det er umulig i dag. Jeg mener det er feil i dag.»

Kommentatoren Leonid Ragozin mener at Vesten er villige til å krige til siste ukrainer:

Ukrainerne har grunner til å mistenke at USA og Storbritannia, med sin radikale retorikk uten sammenheng med det reelle trusselnivået så vel som deres entusiasme for «modige ukrainere» som kjemper og dør for den vestlige saken, er forberedt på å kaste Ukraina under bussen for å få Russland til å sitte fast i en ødeleggende krig. Visjonen om «en ny tsjetsjensk krig» ble manet fram av den britiske statsministeren Boris Johnson. Tidligere Obama-administrasjonsfunksjonær Evelyn Farkas gikk så langt som å oppfordre USA til å danne en ny «koalisjon av de villige» og engasjere seg i en direkte konflikt med Russland om Ukraina.

Det er mer enn tydelig at Washington og London ønsker at Russland skal bli trukket inn i en krig mot Ukraina, slik at de kan gå til enda hardere sanksjoner mot Russland og landet bli tappet for ressurser.

Moon of Alabama vurderer det slik:

For å få i gang krigen USA vil ha, må det settes i gang en provokasjon i Øst-Ukraina som er betydelig nok til å føre til en bredere krig. Enten det eller Zelenskij må erstattes med noen som er villig til å ofre Ukraina ved å direkte angripe Donbas. Min beste antakelse er at Zelenskij snart vil bli presset ut av et militant nazistkupp og at en villig erstatter vil bli funnet.

Hvis dette er planen, så skal det ikke være vanskelig for USA å finne villige nazister i Ukraina som mer enn gjerne vil utføre en «heroisk» provokasjon. USA kjenner dem godt og har samarbeidet med disse miljøene helt siden annen verdenskrig.

Les også: CIA trener paramilitære grupper i Ukraina for å drive geriljakrig mot Russland

CIA-dokument bekräftar att USA stött nazister i Ukraina i över 60 år

Forrige artikkelRegjeringsadvokaten prøver å avvise foreldrekravet om å stanse vaksinering av barn
Neste artikkelDen britiske «Nudge Unit» «brukte grovt uetiske taktikker for å skremme publikum til Covid-lydighet»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).