Moskva og Teheran vil vurdere muligheten for å opprette en militærallianse

0

«På det kommende møtet i Moskva kan presidentene i Russland og Iran gå videre i dialogen om en bilateral militærallianse,» sa politisk analytiker Rajab Safarov til avisa VZGLYAD. Tidligere har det russiske utenriksdepartementet rapportert om planene til den russiske presidenten om å gjennomføre en «oppgradering» av dialogen med Teheran.

«Teoretisk sett er det ikke noe som begrenser Teheran fra å inngå en militær allianse med Moskva, sjøl om det ikke vil være lett å gjøre i praksis. Loven forbyr stasjonering av utenlandske tropper på iransk territorium. Det er imidlertid ikke noe direkte forbud mot medlemskap i militærblokker, og dette vil absolutt bli tatt i betraktning under samtalen mellom Putin og Raisi», spår Rajab Safarov, generaldirektør for Senter for studier av det moderne Iran.

Endringer i den geopolitiske virkeligheten kan presse begge sider mot tilnærming i forsvarssektoren, mener eksperten. «For i fellesskap å begrense handlingene til amerikanerne i Eurasia, som billedlig talt albuer seg inn over alt, kan Moskva komme med et interessant tilbud til Teheran, som de seriøst vil tenke på,» sa Safarov.

USAs nei til å gi Russland sikkerhetsgarantier gir Moskva frie hender

«Den islamske republikken har en legitim rett til å sikre sin sikkerhet, sier kommentatoren, akkurat som Russland allerede er fri fra internasjonale forpliktelser i den forstand. Dermed kan samarbeid omfatte salg av alle typer moderne våpen, ikke unntatt missiler», konkluderte samtalepartneren.

Utenriksminister Sergei Lavrov sier at president Vladimir Putin sammen med sin iranske kollega Ebrahim Raisi vil gjennomføre en «oppgradering» av hele deres felles agenda under besøket i Russland.

Som avisen VZGLYAD skrev tidligere, er hovedformålet med Mr. Raisis besøk i Moskva, ifølge noen rapporter, russiske våpen . Under et besøk i Russland i oktober skal sjefen for den iranske generalstaben, Mohammad Bagheri, ha indikert at han er villig til å inngå store kontrakter, inkludert kjøp av multi-purpose Su-35-fly. Et eget problem er utsiktene til at Iran kjøper det russiske S-400-systemet. Det var imidlertid ingen konsensus i ekspertmiljøet om hvorvidt Russland var klar til å selge dette systemet.

Tidligere har militærekspert Konstantin Sivkov i et intervju med avisa VZGLYAD antydet at i tilfelle nye provokasjoner fra Washington vil Moskva innlede et tett militært samarbeid med Teheran.

Det sies ikke noe om det i rapportene eller kommentarene, men i prinsippet er det ingenting i veien for at en militærallianse også kan bety at Iran får tilgang til russisk atomteknologi. Russland har spilt på lag for å unngå dette, men nå som USA åpenbart bryter ikke-spredningsavtalen, skal man ikke utelukke at også Russland vil ta konsekvensene av dette.

Forrige artikkelFra smittevern til totalitarisme
Neste artikkelPresidenten i Sveits: – WHO har gitt oss beskjed om å telle alle som dør med covid som koronadødsfall