Glenn Greenwald: Trump ønsket å benåde Assange og Snowden, men djupstaten truet ham til å la være

0

I flere måneder antydet Donald Trump at han sterkt vurderte å benåde NSA-varsleren Edward Snowden, og også å benåde Assangeå. Likevel gjorde han det aldri. Hvorfor? Dette spørsmålet reiser journalisten Glenn Greenwald og gir også sitt svar på det i videoen: The Semi-Inside Story of Why Trump Refused to Pardon Snowden and Assange

Dette spørsmålet ble reist igjen forrige uke da Candace Owens intervjuet Trump i Mar-a-Lago og presset ham ganske vedvarende på begrunnelsen hans for å unnlate å gi disse benådningene.

Greenwald kommenterer:

Det var første gang Trump ble offentlig konfrontert med beslutninga hans om å ikke gjøre det, og Owens utfordret ham på en dyktig måte med alle grunnene hun og mange andre mente han burde ha. Alle kan dømme sjøl, men Trump virket tydelig usikker og ukarakteristisk engstelig når han forklarte seg selv, og insisterte på at han var «veldig nær» ved å benåde en av dem (Snowden), men til slutt antydet at han «var for snill» til å gjøre det.

Spørsmålet som åpenbart kommer ut av det svaret: for snill mot hvem? Mot de amerikanske sikkerhetstjenestene – CIA, NSA og FBI – som hadde brukt fire år på å gjøre alt for å sabotere og undergrave Trump og hans presidentskap med deres sammenkoking av Russiagate og andre lekkasjer av falske anklager til deres allierte i mediene? For hyggelig mot de krigshissende byråkratene i det militærindustrielle komplekset i establishmentfløyene til begge partier som var allierte med disse sikkerhetstjenestene i forsøket på å avspore Trumps utenrikspolitiske agenda for America First? For hyggelig mot John Brennan, James Clapper og Susan Rice, sikkerhetstjenestefolkene fra Obama-tida som er mest ivrige etter å se både Assange og Snowden råtne i fengsel på livstid fordi de avslørte Obamas spionforbrytelser og demokratenes korrupsjon i 2016? Trumps «Jeg er for hyggelig» forklaring er, skal vi si, mindre enn overbevisende.

Likevel ble ikke benådningene realisert. Hvorfor? Greenwald sier at han «visste at Trump ønsket å benåde Edward Snowden og hadde sterkt vurdert å benåde Julian Assange.» Men, fortsetter Greenwald, Trump «ble redd for å benåde ingen av dem av grunner jeg er i ferd med å forklare deg.» Greenwald argumenterer deretter for at Trump til slutt ga etter for djupstatens press som ble påført gjennom republikanske senatorers trussel om å dømme Trump for riksrett som ble reist mot ham i hans siste uker i embetet. Greenwald sier:

De gjorde det veldig klart for ham, de republikanske senatorene som Lindsey Graham og Marco Rubio og Mitch McConnell at «hvis du gjør noen av de tingene du vurderer å gjøre», det vil si benåde Assange og Snowden, avklassifisere JFK-filer, avklassifisere andre hemmeligheter som burde ha vært avklassifisert for lenge siden fordi de er fra flere tiår gammelt forræderi fra den amerikanske regjeringas side, «vil vi stemme for å stille deg for retten». De hengte dermed Damokles-sverdet over hodet hans…

Dette er historien om hvorfor djupstaten igjen fikk sin vilje,» konkluderer Greenwald i sin System Update-episode, «sjøl med en person i Det hvite hus som sjøl vet hvor onde og destruktive og giftige de er.»

Se The Semi-Inside Story of Why Trump Refused to Pardon Snowden and Assange

Forrige artikkelSverige: Krigspropaganda for NATO-tilslutning
Neste artikkelCIA trener paramilitære grupper i Ukraina for å drive geriljakrig mot Russland