Energisystemet som regjeringa ikke vil snakke om

0
Erik Plahte

Av Erik Plahte.

Regjeringa og stortingspolitikerne snakker daglig om kompensasjonsordninger for de høye strømprisene, men det energisystemet som de med åpne øyne har låst oss fast i, vil ingen av dem snakke om.

«Debatten» på NRK 6. januar, ved ca 06:00, etter at energiminister Marte Mjøs Persen hadde gjort sitt beste for å forvirre seerne om årsakene til de høye strømprisene, spurte Fredrik Solvang henne tre ganger om hun ville ha et slikt system som fører til at strømprisene i Norge er høyere enn i Tyskland. Da Solvang tredje gang spurte «Klarer du å svare om du vil ha et slikt system», svarte hun «ja, jeg vil gjøre det, men premisset må være riktig». Hvorpå hun fortsatte med for og mot en markedsløsning, men uten å gi det klare svaret hun helt åpenbart har: Hun, og resten av ledelsen i Arbeiderpartiet, vil beholde dette systemet.

En leser har sendt meg lenka til nettsida der Solberg-regjeringa presenterte energiavtalen den inngikk sammen med en rekke EU-land i 2015, og som jeg skrev om her 3. januar (EØS-kåte politikere er ansvarlig for strømkrisa). Du finner hele avtaleteksten pluss en kort pressemelding fra Olje- og energidepartementet 8. juni 2015 her. Pressemeldinga sier egentlig alt om hensikten med det systemet energiministeren ikke ville innrømme at hun støtter, så jeg bare gjengir den uten kommentar. God lesning, og les nøye!

Norge bidrar til å videreutvikle elektrisitetsmarkedet i Europa

I dag undertegnet statssekretær Kåre Fostervold sammen med blant annet Tyskland, Frankrike og Polen en felles erklæring om regionalt samarbeid for mer velfungerende elektrisitetsmarkeder i Europa i Luxemburg.

Erklæringen slår fast hvordan landene vil gå frem for å fjerne handelsbarrierer og åpne energimarkedene i Europa.

– Vi trenger velfungerende og integrerte energimarkeder og en godt utbygd infrastruktur for å sikre et effektivt og sikkert energisystem i Europa. Dette har vi i Norden og vi har derfor gitt viktige bidrag til erklæringen, sier statssekretær Kåre Fostervold.

Erklæringen bidrar til økt europeisk kraftutveksling. Dette er viktig for Norge da vi får økt markedsadgang for norsk kraft og styrker vår forsyningssikkerhet. Erklæringen er også et eksempel på hvordan Norge er en del av regionale løsninger i Europa.

Med økende andel fornybar kraft i mange europeiske land er velfungerende markeder og kapasitetsutfordringer et svært viktig tema. Tyskland er initiativtaker og deres industri- og energiminister Sigmar Gabriel var blant dem som i dag undertegnet erklæringen.

Erklæringen ble undertegnet av Tsjekkia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Luxemburg, Nederland, Polen, Sverige og Sveits i tillegg til Norge.

Les: EØS-kåte politikere er ansvarlig for strømkrisa

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKonferensen Folk och Fred 9-10 januari – Digitalt stort möte. Välkommen!
Neste artikkelUnikt: film om vonde erfaringer etter vaksinering