Statens eiendommer på vei til Wall Street

0
Foto: Entra ASA

Det er klart at staten vil selge alle sine aksjer i selskapet Entra,men det foregår fortsatt kamper mellom budgiverne om hvem som skal sikre seg disse indrefiletene i det norske eiendomsmarkedet.

Det svenske eiendomsselskapet Balder kom inn på eiersida i Entra i desember i fjor, etter at de svenske konkurrentene SBB og Castellum hadde dratt i gang en budkrig om det norske eiendomsselskapet.

I oktober kjøpte Balder 610.059 aksjer i Entra, og økte dermed sin eierandel til 33,67 prosent.

Som følge av å ha passert en eierandel på 33,3 prosent krever loven at Balder må fremme et pliktig tilbud på Entra.

Det opplyses videre at kursen i det pliktige budet må være på minst 202,5 kroner pr aksje, som er den høyeste kursen Balder har betalt for Entra-aksjer de seneste seks månedene, justert for utbyttet betalt i oktober 2021. Det pliktige budet vil verdsette Entra til minst 36,9 milliarder kroner. Hvis det blir godtatt av de øvrige eierne, tilsvarer det et utlegg for Balder på 24,5 milliarder for aksjene det ikke allerede eier.

Eiersitsen i Balder ser slik ut:

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
I Castellum ser den slik ut:
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Selskapet Entra ASA forvalter Nasjonalbiblioteket, Posthuset i Oslo, Litteraturhuset i Oslo, Tukthuset og Rockheim i Trondheim og Media City i Bergen, samt nesten 120 andre viktige bygg i Norge. En gang var det 100 prosent eid av staten, nå selges de siste restene ut og kanskje havner de hos en tidlligere svensk sosialdemokrat og eiendomsspekulant, for så å ende på Wall Street.

Fra 1959 var det Statens bygge- og eiendomsdirektorat som forvaltet statens byggeeiendommer. Under Jan P. Syses regjering ble det i 1993 til forvaltningsbedriften Statsbygg. Alle som fulgte med skjønte jo at dette bare var første skritt mot privatisering. Og ganske riktig. 1. juli 2000, under Jens Stolenbergs første regjering, ble selskapet delt delt ved at Entra eiendom ble stiftet. Da ble statens «konkurranseutsatte eiendommer» skilt ut fra Statsbygg i et eget aksjeselskap. I 2014 hadde Erna Solberg tatt over stafettpinnen, Entra ble børsnotert og staten solgte seg ned til 49,6%. I september 2016 ble eierandelen redusert til 33,4 prosent, etter nedsalget i juni 2019 ble eierandelen redusert til 22,3 prosent, og gjennom et nytt nedsalg i desember 2019 ble statens eierandel redusert ytterligere til 8,2 prosent.

Som alt annen privatisering i Norge har altså også Statsbyggs vei fra samfunnseiendom til spekulasjonsobjekt foregått som en lagtempo Arbeiderpartiet og Høyre har vekslet på å dra.
Fri Fagbevegelse skrev i 2019:

Regjeringserklæringa til Erna Solberg slo fast at regjeringa vil «gjennomføre en gradvis reduksjon i statlige eierandeler i bedrifter med forretningsmessig avkastning som hovedmål».
Disse selskapene er Entra, Mesta, Flytoget, Veterinærmedisinsk Oppdragssenter, Ambita og Baneservice.

Vil Støre stanse dette? Et råd: Hold ikke pusten!
Forrige artikkelKina og Russland forsterker alliansen og oppretter uavhengig finanssystem
Neste artikkelRasende sjåfører: «Jeg har tjue års ansiennitet, og tjener 11,32 euro i timen»