Kina og Russland forsterker alliansen og oppretter uavhengig finanssystem

0
Videokonferansen til Putin og Xi. Foto: Xinhua

Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin gjennomførte et omfattende videomøte 15. desember. Møtet førte fram til en markant forsterking av samarbeidet mellom de to stormaktene.

Noe av det aller viktigste de to presidentene avtalte på møtet var å opprette felles finansielle systemer som gjør dem uavhengige av USA-kontrollerte systemer som SWIFT. Dette er et svar på truslene fra USA om å utelukke Russland fra SWIFT i tilfelle en krig i Ukraina.

Under samtalene onsdag ble Putin og Xi enige om å øke andelen av nasjonale valutaer i gjensidige oppgjør og utvide samarbeidet for å gi russiske og kinesiske investorer tilgang til aksjemarkedene, sa Yuri Usjakov, Putins utenrikspolitiske rådgiver. .

Usjakov sa at «spesiell oppmerksomhet ble rettet mot behovet for å intensivere innsatsen for å danne en uavhengig finansiell infrastruktur for å betjene handelsoperasjoner mellom Russland og Kina.»

«Vi mener å skape en infrastruktur som ikke kan påvirkes av tredjeland,» la Kreml-talsmannen til.

Les: USA vurderer å kutte ut Russland fra det internasjonale betalingssystemet SWIFT

Nyhetskanalen CNN melder:

Tjenestemenn har også vurdert å koble Russland fra det internasjonale betalingssystemet SWIFT, som Russland fortsatt er sterkt avhengig av, ifølge to kilder som er kjent med diskusjonene. Dette blir ansett som et «kjernefysisk»-alternativ. Europaparlamentet vedtok en ikke-bindende resolusjon i vår som krever et slikt trekk dersom Russland skulle invadere Ukraina, og USA har diskutert det med EU-kolleger.

Et slikt trekk ville utvilsomt framskynde dollarens fall som internasjonal reservevaluta. Og hva Biden&co tenker på er ikke greit å vite. 

Nicolas Véron, som er seniorforsker ved Peterson Institute for International Economics sa i 2018 at et forsøk på å militarisere SWIFT vil være en trussel mot hele systemet. SWIFT eies av 2400 banker og det er dette systemet som gjør effektive globale betalingssystemer mulige. Det brukes av 11.000 banker over hele verden daglig og utfører i gjennomsnitt over 28 millioner transaksjoner per dag.

Russland har for lengst skjønt at det er nødvendig for land som ønsker å bevare sin uavhengighet å kunne operere utenfor SWIFT, så landet opprettet alt i 2017 sitt System for Transfer of Financial Messages (SPFS) til det formålet.

Blant dem som har tatt til orde for å utelukke Russland fra SWIFT er Victoria «Fuck the EU» Nuland, en av de markante haukene i Biden-administrasjonen.

Og vi ser igjen hvordan Vesten skaffer ris til egen bak. Hver gang de øker sanksjonene mot Russland og / eller Kina, reagerer de med å forsterke samarbeidet sitt og gjøre det djupere og mer omfattende. I geopolitikken regnes det som kardinalsynd nummer én.

Større samhandel samarbeid om handel, olje, gass, finans og militære forhold

Ifølge den offisielle kinesiske avisa Global Times påpekte Xi den enorme politiske fordelen og de store mulighetene som ligger i det allsidige praktiske samarbeidet mellom Kina og Russland. Handelen i de tre første kvartalene av 2021 oversteg 100 milliarder dollar for første gang, og helårsvolumet forventes å sette en ny rekord.

Putin beskrev forholdet mellom Russland og Kina som et eksempel på ekte mellomstatlig samarbeid i det 21. århundre, og sa at Russland er villig til å fortsette å styrke samarbeidet med Kina innen handel, olje og gass, finans, luftfart og romfartsindustrien. koble den eurasiske økonomiske unionen med det Kinas Belt and Road Initiative (BRI).

Vil samarbeide mot militære trusler

De offisielle kommunikéene sier ikke mye om det, men det er åpenbart av sammenhengen at de to presidentene legger opp til et svært tett militært samarbeid, eller «gjensidig støtte til hverandre mot økende trusler fra USA», som det heter i meldingene. Og de tok eksplisitt opp at de støtter hverandre gjensidig når det gjelder Ukraina og Taiwan.

De to presidentene ble også enige om å treffes ansikt til ansikt under de olympiske lekene i Beijing, uansett om vestlige ledere driver en diplomatisk boikottkampanje.

Kommentatoren i Global Times skriver:

USA og Vesten har nylig intensivert sine trusler mot Russland og Kina, og framstilt dem som destruktive krefter i Ukraina og Taiwanstredet. De har lagt mer militært og politisk press på dem, i et forsøk på å tvinge Kina og Russland til å trekke seg tilbake fra sine sentrale nasjonale interesser.

Washington gjør den historiske feilen å presse Kina og Russland for langt på samme tid.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAntallet covid-dødsfall stupte etter at Mexico by tok i bruk ivermectin
Neste artikkelStatens eiendommer på vei til Wall Street