Serberne trekker seg ut av sentrale institusjoner i Bosnia – landet er på vei mot oppløsning

0
Banja Luka Panorama

Det serbiske parlamentet i Banja Luka har vedtatt å trekke seg ut av sentrale institusjoner i republikken Bosnia-Hercegovina og dermed satt kursen for at det som kalles Republika Srpska vil trekke seg helt ut av Balkan-staten og erklære seg uavhengig. Det rokker ved hele det korthuset Bosnia-Herzegovina er og kan åpne veien til nye konflikter på Balkan.

«Det er uunngåelig at Bosnia-Hercegovina vil gå i oppløsning og at Republika Srpska vil forlate landet dersom vi ikke kan løse den vanskelige situasjonen vi er i,» sa Milorad Dodik, som er serbisk medlem av presidentrådet i Bosnia 10. desember 2021.

Financial Times skriver:

Dodik, som en gang var sentrum-venstre-demokrat, og som siden har blitt stadig mer nasjonalistisk, kom først til makta i den bosnisk-serbiske hovedstaden Banja Luka kort tid etter Dayton-fredsavtalen fra 1995, en kompleks avtale som avsluttet Europas verste væpnede konflikt siden den andre verdenskrig, men låst i fortsatte etniske grenser.

Lovgiverne i den serbiske enheten, som sammen med den bosnisk-kroatiske føderasjonen utgjør staten Bosnia, bestemte fredag ​​at skattemyndighetene, rettsvesenet og de væpnede styrkene skal skilles ut, og vedtok sent på kvelden å oppfordre den serbiske republikkens regjering til å gå videre med planene og utarbeide relevante nye lover.

«Dette er øyeblikket for å erobre friheten for Republika Srpska,» sa Dodik til parlamentet i den serbiske republikken før avstemninga. «Bosnia er et eksperiment». . . Jeg tror ikke den kan overleve fordi den ikke har en intern kapasitet til å overleve.»

Vedtaket er ikke den endelige beslutninga om å bryte ut av Bosnia. Det ligger en forsinkelse på seks måneder innebygd i prosessen, og i løpet av denne tida er det meningen at partene skal prøve å finne fram til kompromisser alle kan leve med. Sannsynligheten for at de finner slike kompromisser er i øyeblikket svært liten.

Et nytt kart for Vest-Balkan ble lekket for noen måneder siden. Ifølge kartet skal Bosnia-Hercegovina deles fullstendig. Aktuelle hendelser på Balkan bekrefter ektheten av den hemmelige planen som har blitt avslørt. Dette skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Den høye representanten for Bosnia-Hercegovina, Christian Schmidt, advarer om at en oppløsning av landet på Vest-Balkan kan destabilisere hele regionen.

– Det vil bli vanskeligere, sa Schmidt i et intervju publisert lørdag av nyhetsbyrået Reuters på spørsmål om hva en løsrivelse av den serbiske delen av Bosnia vil bety for Serbias EU-tilslutningssamtaler. «Serbia (…) bør ha en egeninteresse av at Bosnia-Hercegovina holder sammen», understreket han med tanke på spekulasjoner om at regjeringa i Beograd kunne komme til å støtte uavhengighetsarbeidet til det bosnisk-serbiske presidentmedlemmet Milorad Dodik. En selektiv oppløsning i den multietniske regionen vil ryste hele regionen.

Dette kartet viser innholdet i den hemmelige planen som nå er avslørt.

USA og EU hadde det travelt med å rive i stykker det gamle Jugoslavia etter Berlinmurens fall. USAs hardkjør på Balkan var mulig fordi Sovjetunionen hadde gått i oppløsning. Uten et bankerott, redusert og forkrøplet Russland, hadde det aldri vært mulig for vestmaktene å gå til en så rå gjenoppdeling av Balkan uten å dra i gang en ny verdenskrig.

Og man forespeilet folk naturligvis velstand og rikdom hvis de bare la seg inn under NATOs og EUs kontroll. Slik har det naturligvis ikke gått. 640.000 mennesker, eller nesten 20% av befolkninga lever i absolutt fattigdom, og hele 50% står i fare for å bli fattige. Ungdomsarbeidsløsheten er på svimlende 60%. EU og landene som styrtet Balkan ut i krig på 1990-tallet har naturligvis ingenting å tilby. En graffiti fra 2014 sa det ganske klart: «hvis du sår sult, vil du høste raseri». Ifølge en ny undersøkelse ønsker 70 prosent av ungdommen i landet å emigrere.

På toppen av dette har Bosnia-Hercegovina en innebygd bombe, skapt av krigene, i form av den ulmende konflikten mellom folkegruppene.

Les: Peter Handke alene i krigen

Bosnia-Hercegovina ble skapt gjennom Dayton-avtalen fra 1995. Den er et kompromiss mellom ønskene om etnisk-territorielt selvstyre, fra serbiske og kroatiske gruppers side, og ønsket om å bevare Bosnia-Hercegovinas integritet som stat, som står sterkt blant bosniakene. Landet er derfor inndelt i to såkalte ‘entiteter’, Republika Srpska og Føderasjonen Bosnia-Hercegovina. I tillegg kommer Brčko-distriktet, som formelt ligger under begge entitetene, men styrer seg selv.

EU og NATO ønsker å integrere trekke seg ut av sentrale institusjoner i republikken i NATO, men det får de naturligvis ingen aksept for fra Russland, som sammen med Kina har satt en stopper for at vervet som høy representant fra FNs side fortsetter.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMot koronapass og segregering – for frihet og demokrati!
Neste artikkelEt korrupt Hellas tvinger vaksinemandat på alle over 60 år