Et korrupt Hellas tvinger vaksinemandat på alle over 60 år

0

Hellas, som har innført noen av de strengeste tiltakene i verden som svar på Covid, planlegger å innføre obligatorisk vaksinasjon for alle borgere over 60 år og ilegge pensjonister som nekter vaksinen en månedlig bot.


Av Michael Nevradakis.

Det var en kjølig lørdagskveld i november. Utenfor det historiske Rex-teatret i Athen sentrum, dannet det seg en kø av folk som ventet på å se en teaterforestilling av George Orwells «Animal Farm».

Alt så normalt ut, helt til man tok en nærmere titt. Alle i køen ventet på å få skannet sitt «Grønne pass” for å komme inn i teatret, siden tilgangen til slike steder i Hellas er begrenset til vaksinerte og de som har blitt friske etter Covid i løpet av de siste tre månedene.

Hva ville Orwell ha tenkt?

Nå planlegger Hellas, et land som har innført noen av de strengeste tiltakene i verden som svar på Covid, å innføre obligatorisk vaksinasjon for alle borgere over 60 år og å ilegge en månedlig bot på pensjonister som nekter vaksinen.

Den nye planen foreslår en månedlig bot på 100 euro for eldre som ikke adlyder dette innen 15. januar 2022.

Disse tiltakene ble vedtatt i forrige uke av det greske parlamentet. I følge statsministeren vil inntektene fra bøtene bli brukt til å «forbedre» det nasjonale helsesystemet, selv om mange av de samme politikerne som støtter mandatet tidligere har innført dype kutt i det greske helsesystemet.

Med dette tiltaket ble Hellas det andre europeiske landet som innførte obligatorisk vaksinasjon for deler av befolkningen, tvunget gjennom med bøter. Østerrike var først, med bøter som skal ilegges fra februar.

Den greske statsministeren Konstantinos Mitsotakis sa at avgjørelsen «torturerte» ham, men at den viste støtte til de mest sårbare, selv om den et øyeblikk kunne «mishage dem».

Når dette skrives, er 64 % av Hellas befolkning fullstendig vaksinert – under gjeldende regler vil det si de har mottatt to doser av Pfizer-, Moderna- eller AstraZeneca-vaksinene, eller én dose av Johnson & Johnson-vaksinen.

Den europeiske union (EU) foreslo nylig å endre definisjonen av «fullstendig vaksinert» til å referere til de som har fått én oppfriskningsdose.

Som uttalt av Akis Skertsos, statsråd med ansvar for koordinering av regjeringens politikk, er denne nye politikken og resten av regjeringens strenge tiltak, ment å fungere som et indirekte middel for å tvinge innbyggerne til å vaksinere seg.

Regjeringen begrunnet mandatet videre med å frigi data som indikerer at 490 000 individer i Hellas over 60 år ikke har blitt vaksinert.

Endringen vedtok parlamentet ikke bare med stemmene til det regjerende sentrum-høyre-partiet Ny Demokrati, som alene ville vært nok til å sikre flertall. Det «demokratiske sosialistiske» partiet Bevegelsen for forandring (KINAL), som er etterfølgeren til PASOK, som lenge styrte Hellas, stemte også for obligatoriske vaksinasjoner for de over 60 år.

Hellas reduserte også tidsrommet før en person kan motta en oppfriskings-sprøyte til tre måneder.

Naturlig immunitet vil på sin side nå bli akseptert i bare tre måneder, redusert fra seks måneder tidligere.

Mens regjeringen rettferdiggjør slike tiltak som et nødvendig middel for å beskytte folkehelsa, blir tiltakene iverksatt av politikere med en omfattende erfaring med å desimere den greske folkehelseinfrastrukturen, så vel som med høyreekstreme forbindelser.

EUs medlemsland pålegger i økende grad vaksinemandater

Nylig banet Østerrike vei for obligatoriske vaksinasjoner, og krevde at hele befolkningen skulle vaksineres innen februar eller risikere store bøter eller trussel om fengsel.

Bøtene overstiger beløpet som nylig ble ilagt en østerriksk lege som amputerte feil ben på en pasient.

Tyskland fulgte etter og kunngjorde en politikk og tidslinje som ligner på Østerrikes.

Flere andre europeiske land påla vaksinasjon for spesifikke yrker, inkludert helsepersonell, politifolk og lærere.

Tyskland innførte en «utesperring av uvaksinerte», og begrenset deres tilgang til butikker og offentlige rom.

Nå kan EU legge til rette for obligatorisk vaksinasjon i hele blokken av 27-nasjoner, og signalisere grønt lys for flere regjeringer som kan være ivrige etter å innføre obligatoriske vaksinasjoner i nasjonene sine.

Den 1. desember uttalte presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, at det er på tide å «potensielt tenke på obligatorisk vaksinasjon innen EU» og å ha en «diskusjon» om denne muligheten.

Hun sa videre:

«Hvis du spør meg hva min personlige oppfatning er? For to eller tre år siden ville jeg aldri ha tenkt å være vitne til det vi ser akkurat nå, at vi har denne forferdelige pandemien, vi har vaksinene, de livreddende vaksinene, men de blir ikke brukt tilstrekkelig overalt.

«Og dermed er disse kostnadene selvfølgelig enorme, eller dette er en enorm helsekostnad som kommer.»

«Hvis du ser på tallene vi nå har vaksinert 77 % av de voksne i EU, eller hvis du tar hele befolkningen, er det 66 %. Og dette betyr at 1/3 av den europeiske befolkningen ikke er vaksinert. Dette er 150 millioner mennesker. Dette er mye.»

Von der Leyen kom med disse kommentarene som svar på et spørsmål stilt av en reporter fra det greske statseide ANA/MPA.

Samme dag kunngjorde den greske regjeringen sitt vaksinemandat for de over 60 år.

Hellas var det første europeiske landet som foreslo implementering av et vaksinepass, et forslag som til slutt ble vedtatt som EUs «Grønne pass», mens Hellas også var det første EU-medlemslandet som tok i bruk et digitalt «Covid-pass.»

Nylig var Hellas det første EU-medlemslandet som presset EU til å legge oppfriskning-vaksiner til vaksinepass-regimet.

Reaksjoner på mandatet i Hellas

Den greske statsministerens kunngjøring av mandatet førte til en storm av svar på sosiale medier, inkludert Twitter. Mange av disse meldingene uttrykte motstand mot tiltaket.

For eksempel sa en slik melding:

«Så selv om jeg er fullstendig vaksinert, er tiltaket med å bøtelegge de uvaksinerte 100 euro utilgivelig. Hvem vil overbevises om å vaksinere seg når de blir utpresset? Et svar fra de uvaksinerte blir provosert fram av slabbedaskene.»

En annen melding lyder:

«En bot på 100 euro per måned for uvaksinerte over 60 år… til og med vi som er vaksinerte har begynt å skamme seg over deg.» [refererer til statsministeren]

I enda en melding:

«Faren min fikk slag samme dag han fikk sin andre dose (tilfeldighet?). Høyrearmen hans er lam og han betaler 50 euro i uka av egne penger for fysioterapi. Koulis [et populært kallenavn for statsministeren] kan stikke de 100 euro opp ræva. Jeg angrer på at jeg stemte på ham.»

Andre meldinger sammenlignet med den greske militærjuntaen fra 1967-1974 – og kalte tiltaket demokratiets død i Hellas – med de magre pensjonene mange eldre mottar og kuttene som den nåværende regjeringen har gjort i disse pensjonene.

På den annen side skapte nyhetssendinger i de dominerende mediene og «mannen-på-gata»-intervjuer et inntrykk av allmenn aksept av dette nye mandatet.

Spesielt har Covid-relaterte dekning av greske medier blitt forsterket med 40 millioner euro i statlige subsidier, utbetalt i to pakker på 20 millioner euro hver.

I skrivende øyeblikk har det vært få synlige protester av noe slag i Hellas mot disse nye tiltakene, annet enn små ukentlige samlinger av helsepersonell som er satt i ulønnet permisjon.

Generelt har protester mot tiltak relatert til Covid i Hellas vært begrenset og ganske små, og bleknet sammenlignet med store protester sett i land som Italia, Tyskland, Nederland, Frankrike og Storbritannia. Dette til tross for en inngrodd stereotypi om at Hellas er et land hvor folk går ut på gatene regelmessig for å protestere.

Karakteristisk for den offentlige responsen i Hellas, ble den greske restaurantsektoren bedt om å implementere Covid-passregimet som hindrer adgang til uvaksinerte innendørs, og bare tillater de med et nylig negativt hurtigtestresultat å sitte ute.

Sektorens bransjeorganisasjon arrangerte nylig en landsomfattende 24-timers streik, ikke for å motsette seg restriksjoner på uvaksinerte, men for å be om mer økonomisk støtte fra staten og for å be om at kun uvaksinerte gjester som ble tatt i å bryte disse tiltakene ble bøtelagt, og ikke virksomhetene selv.

Restaurantindustrien har nitidig håndhevet mandatet for vaksinepass så langt, det samme har detaljhandelen, i et land som ofte blir urettmessig framstilt som ikke «lovlydig».

Den greske regjeringen bemerket selv den lunkne motstanden mot Covid-relaterte restriksjoner. I februar sa daværende helseminister Vasilis Kikilias «det er store problemer i andre land med motstanden mot tiltakene … dette skjer ikke i Hellas.»

Slike kommentarer ble nylig gjentatt av Mitsotakis i et intervju med CNNs Christiane Amanpour, der han observerte at responsen på slike restriksjoner har vært dempet i forhold til andre EU-medlemsland.

Det nye vaksinemandatet for eldre, og trusselen om ytterligere utvidelse, kan imidlertid mobilisere offentligheten i større grad enn det som er observert til nå.

For eksempel, sist helg, skjedde det en ganske stor protest mot vaksinemandater i byen Thessaloniki, hvor noen demonstranter også slo opp leir utenfor rådhuset.

Etter kunngjøringen av de nye tiltakene hevdet regjeringen at det var en syvdobling i antall nye vaksinasjonsavtaler og at 25 000 nye avtaler var fra personer over 60 år.

Men på regjeringens offisielle nettsted for vaksinasjons-statistikk er det i skrivende øyeblikk ikke observert noen økning i den daglige frekvensen av vaksinasjoner.

På denne samme nettsiden ser det ut til at antall totale vaksinasjoner, antall første doser og antall andre doser, som i de tidlige stadiene av vaksinasjonsprogrammet fulgte hverandre, ikke lenge gjør det.

Er obligatorisk vaksinasjon lovlig og konstitusjonell?

Hellas nye mandat førte umiddelbart til en debatt om lovligheten, eller mangelen på den, av det nye vedtaket.

Kostas Chrysogonos, professor i konstitusjonell rett ved Aristoteles-universitetet og et tidligere medlem av Europaparlamentet, sa at tiltaket er grunnlovsstridig fordi det krenker borgerens kroppslige integritet, og også brudd på prinsippet om likebehandling, fordi en bot på 100 euro vil legge en større byrde på fattigere individer sammenlignet med de rikere.

En annen grunnlovs-ekspert, Giorgos Kasimatis, henviste også til prinsippet om kroppslig integritet, og sa at loven ikke kan tvinge enkeltpersoner til å akseptere en medisinsk prosedyre.

Xenofon Kontiadis, professor i offentlig rett og sosial forsikring ved Panteionuniversitetet, uttalte at selv om han generelt støtter tiltak mot de som ikke er vaksinert, er det i strid med grunnloven å ilegge en økonomisk straff mot slike individer.

Giorgos Sotirelis, professor i konstitusjonell rett ved Det nasjonale og kapodistriske universitet, inntok en lignende holdning, og uttalte at tiltaket ikke er i samsvar med trusselen, og at andre, mildere, fremgangsmåter i stedet kunne vært iverksatt.

En populær nettbasert nyhetsportal, newsbomb.gr, tok også en offisiell posisjon mot tiltakets lovlighet ifølge grunnloven, og kalte det «en skam for demokratiet vårt.»

En slik posisjon fra et stort medium i Hellas er sjelden, siden det har vært bred mediestøtte for regjeringens Covid-tiltak.

Utgiveren av newsbomb.gr, Dimitris Giannakopoulos, er president og administrerende direktør for VIANEX, et gresk farmasøytisk selskap. Han skapte oppmerksomhet sommeren 2021 da han offentliggjorde sin motstand mot the Great Reset støttet av World Economic Forum (WEF).

Andre grunnlovseksperter sa imidlertid at landets mandat er forenlig med den greske grunnloven. Disse perspektivene fikk bredere dekning i de dominerende mediene enn de som var imot tiltaket.

Antonis Manitakis, en jussprofessor ved Universitetet i Nicosia på Kypros, uttalte for eksempel i et nylig intervju at det greske vaksinemandaten for de over 60 er konstitusjonelt, siden det ikke krenker disse individers friheter og er et tiltak som «redder dusinvis av liv per dag.»

Andre eksperter stilte spørsmålstegn ved lovligheten av det greske obligatoriske vaksinasjonsprogrammet, som begynte med pålegget av mandater for helse- og ambulansepersonell i juli 2021.

For eksempel Spyridoula Katsoni fra Institutt for internasjonal lov i fred og væpnet konflikt, antydet at den greske obligatoriske vaksinasjonspolitikken kan være i strid med en rekke artikler i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Den obligatoriske vaksinasjonen av greske helsearbeidere ble likevel erklært å være konstitusjonell av Statsrådet, Hellas høyeste administrative domstol.

Panagiotis Pikramenos, tidligere president for Statsrådet og for tiden landets visestatsminister, rettferdiggjorde den månedlige boten på 100 euro for uvaksinerte, og uttalte nylig: «Jeg vil heller redde ett menneskeliv, i stedet for å si at jeg var demokratisk.»

Stol på det jeg lover: ingen nye mandater … før neste?

Siden lanseringen av Covid-vaksinasjonsprogrammet i desember 2020, har den greske regjeringen gjort store anstrengelser for å overbevise publikum om at vaksinasjon ikke vil være obligatorisk.

På slutten av 2020, for eksempel, akkurat da vaksinasjoner begynte i Hellas, uttalte Skertsos at obligatoriske vaksinasjoner ikke vil bli pålagt.

Mer nylig, i en offentlig diskusjon med Steven Erlanger, New York Times sin diplomatiske sjefskorrespondent for Europa, uttalte den greske statsministeren Mitsotakis eksplisitt at «[vi] vil ikke pålegge ytterligere vaksinasjonskrav.»

Mitsotakis gjentok lignende uttalelser bare 12 dager før han innførte mandatet for personer over 60 år.

Nå er det allerede snakk om å utvide mandatet til de over 50 år.

Slike uttalelser, i form av forslag, har kommet fra medlemmer av den greske regjeringens rådgivende komité for Covid, og fra konstitusjonsekspert Evangelos Venizelos, en tidligere visestatsminister, som også foreslo ytterligere tiltak, inkludert utvidelse av økonomiske straffer.

Statsminister Giorgos Gerapetritis uttalte også torsdag at utvidelse av obligatorisk vaksinasjon til ytterligere grupper fortsatt er «på bordet».

Det greske kommunistpartiet (KKE) ble også innvolvert, og klistret opp plakater over hele Athen som krever at regjeringen innfører nye tiltak, inkludert på offentlig transport, som fortsatt er et av få offentlige rom der det ikke er restriksjoner for uvaksinerte.

Tilsvarende stilte SYRIZA, venstrepartiet som tidligere styrte Hellas og som nå er det viktigste opposisjonspartiet, nylig spørsmål om hvorfor obligatorisk vaksinasjon ikke er utvidet til politifolk.

Lungelege Nikos Tzanakis, et medlem av regjeringens rådgivende komité for Covid, foreslo åpent obligatoriske vaksiner for alle 18 år og over. Han foreslo at det skulle håndheves i etapper, og starte med de over 50, deretter over 40, så alle andre, for å begrense motstanden.

Ikke desto mindre uttalte Mitsotakis, som talte på Reuters NEXT Virtual Global Conference samme dag som vaksinemandatene for eldre ble kunngjort, at det ikke er flere planer om å utvide det obligatoriske vaksinasjonsregimet.

Men med lignende uttalelser tidligere, og motstridende forslag nå åpenlyst uttrykt, er denne påstanden troverdig?

Er demokrati og menneskerettigheter i fare? Selv om trusselen mot individuelle rettigheter og individuelle valg fra alle typer obligatoriske vaksinasjonsregimer er åpenlys, reiser understrømmene bak disse restriksjonene, inkludert maktstrukturene og de involverte aktørene, betydelige spørsmål om selve vevet i demokratisk styresett og menneskerettigheter.

For dette formål er Hellas en bemerkelsesverdig case study. I følge Oxford University Covid-19 Government Response Tracker har Hellas innført det strengeste settet med Covid-tiltak i Europa og tredje strengeste i verden. Det har ledet an i innføringen av digitale Covid-pass, og det er blant de første landene i Europa som utsteder vaksinemandater, som kan bli ytterligere utvidet.

Til støtte for disse beslutningen, finnes en sammenhengende nettverk av faktorer, alt fra politikere, forretningsfolk og journalister, til økonomiske innstramninger som hadde en ødeleggende effekt på folkehelsa lenge før Covid dukket opp.

Det som binder alle de ovennevnte faktorene sammen er sluttresultatet: Det er vanlige borgere som må møte slike restriktive tiltak, dag etter dag, og som blir lokket med en «gulrot-og-pisk»-tilnærming, der frihet loves via vaksinasjon, restriksjoner pålegges eller gjeninnføres, og skarpe sosiale skiller fremmes ved å behandle de uvaksinerte som de onde.

Når ikke nok mennesker svarer på regjeringens løfter om «frihet», pålegges mandater, som tidligere ble sagt å være uaktuelle.

Slike tiltak blir imidlertid vedtatt i folkehelsas navn.

Når det gjelder Hellas, har de samme politikerne som nå utgir seg for å beskytte folkehelsa, implementert sparetiltak som knuste landets folkehelseinfrastruktur bare noen få år tidligere. Noen av dem har lenge vært assosiert med ytre høyre.

For eksempel var helseminister Thanos Plevris tidligere medlem av parlamentet for det høyreekstreme partiet LAOS, og har tidligere blitt observert delta i protester sammen med medlemmer av det høyreekstreme partiet Gyldent daggry.

Nåværende minister for infrastruktur- og utviklings, Adonis Georgiadis, var også tidligere tilknyttet LAOS-partiet.

Georgiadis fungerte som Hellas helseminister i 2013-2014. Dette var en periode hvor det ble iverksatt særlig harde innstramminger, med kraftige kutt i offentlig helse, som førte til nedleggelse av sykehus og mangel på grunnleggende forsyninger som bandasjer og fyringsolje. Slike fenomener har fortsatt under den nåværende regjeringen.

På sin side er Georgiadis sin tidligere kampanjeleder, Patina Pagoni, medlem av Nasjonalkomiteen for beskyttelse av offentlig helse mot Covid-19, regjeringens Covid-rådgivende komité.

Denne komiteen fikk juridisk immunitet der dens medlemmer «ikke skal være ansvarlige, straffeforfulgt eller holdes ansvarlige for meningene de har gitt uttrykk for eller stemmene de har avgitt under utførelsen av sine oppgaver.»

De samme politikerne bruker det som kan beskrives som «knuffe-taktikker» for å «oppmuntre» til vaksinasjoner, en praksis forfatteren Laura Dodsworth karakteriserte som «atferdsvitenskapens tyranni».

Hellas er et land kjent over hele verden for sin skjønnhet, historie, mat og turistattraksjoner. Det er et land som liker å rulle ut den røde løperen for sine besøkende og vise sin beste side til utlendinger, i likhet med en Potemkin-landsby.

Det kan imidlertid sies at den greske Covid-responsen demonstrerer en mørkere side av Hellas som få utlendinger får se eller oppleve.


Children’s  Health Defense. Michael Nevradakis, Ph.D., er en uavhengig journalist og forsker basert i Aten.

Artikkelen er oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen.

Forrige artikkelSerberne trekker seg ut av sentrale institusjoner i Bosnia – landet er på vei mot oppløsning
Neste artikkelStore og små pirater
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.