Senator i USA «vil ikke utelukke atomangrep på Russland»

0
Skjermdump fra Fox News

Senator Roger Wicker, som representerer Mississippi og Det republikanske partiet sa i et intervju på Fox News at USA ikke burde utelukke et kjernefysisk førsteslag mot Russland:

Senator Roger Wicker (R-MS) sa til Neil Cavuto tirsdag at USA bør holde alle alternativer tilgjengelige når de håndterer potensiell russisk aggresjon mot Ukraina. Det inkluderer til og med et førsteslags atomangrep mot Russland.

«Hva betyr militær handling, senator?» spurte Cavuto.

«Vel, militær aksjon kan bety at vi står utenfor med skipene våre i Svartehavet og vi regner ødeleggelse over russisk militær kapasitet,» sa senatoren. «Det kan bety det. Det kan bety at vi deltar – og det vil jeg ikke utelukke. Jeg vil ikke utelukke amerikanske tropper på bakken.»

Han la til at som et spørsmål om politikk, i USA «utelukker vi ikke førsteslags atomaksjon. Vi tror ikke det vil skje. Men det er visse ting i forhandlinger – hvis du skal være tøff – som du ikke tar av bordet. Og derfor synes jeg presidenten burde si at alt er på bordet.»

Senator Wicker sitter i Senatets komité for de væpnede styrkene.

Et forslag om å utslette menneskeheten

Det burde kanskje ikke overraske, men gjør det likevel. Hvor blåst går det an å bli, sjøl for en senator i USA?

Det senator Wicker foreslår er at USA skal svare på krisa i Ukraina med å utløse den tredje verdenskrig og det som antakelig langt på vei vil være utslettelse av menneskeheten.

For det første viser herr Wicker en total mangel på innsikt i militære realiteter. Hvis USAs marinefartøyer så mye som begynte å «regne ødeleggelse» over Russland, ville de være utryddet fra havets overflate lenge før et missil hadde nådd Moskva. Den flåten USA har i Svartehavet kan ikke måle seg med Russlands avanserte våpen, og det får vi håpe at deres kommandanter er fullstendig klar over.

For det andre har ikke herr Wicker skjønt det Putin har sagt i klartekst, nemlig at hvis USA og NATO skulle gå til et slikt angrep ville alle de kommandosentralene som sto bak et slikt angrep bli reduserte til støv, enten de befinner seg i Polen, Tyskland, Brussel eller Washington DC.

For det tredje har ikke herr Wicker skjønt at dersom USA vilrkelig skulle finne på noe sånt, ville også storbyer i USA bli utslettet.

Finnes det voksne folk i rommet?

Kommentatoren Andrei Martyanov håper på at det fortsatt kan finnes noen oppegående og edruelige folk i reelle maktposisjoner i USA, som for eksempel general Milley, som skjønner at et angrep på Russland ikke bare vil bety at Russland ødelegger de våpnene som blir avfyrt mot landet, men også vil ødelegge de kommandosentralene som har sendt dem, enten de befinner seg i Kiev, Warszawa, Brussel eller Washington DC. Martyanov føler seg sikker på at general Gerasimov har forklart dette i tydelige ordelag overfor general Milley.

«Hvis ikke,» skriver Martyanov, «så Gud hjelpe oss alle, da er krig uunngåelig!«

Problemet

Det problemet Matyanov peker på er at USA og Vesten ikke har noen oppegående og realistisk ledelse som skjønner hva slags krig de leker med. Joe Biden virker jo dement, Kamal Harris virker ute av stand til å ta den lederrollen hun er pekt ut til. Og rundt dem er det en masse skrivebordshauker som hisser til krig av Hollywood-typen, uten å ha noen som helst anelse om krigens gru og elendighet. En slik skriverbordskriger er jo Libyas morder, Jens Stolenberg. Og disse farlige og inkompetente folkene bakkes opp av hysteriske medier, som dyrker Russland-hat og Putin-hets. Og da kan det komme til et punkt der nøkterne folk, som skjønner alvoret, ikke har noe handlingsrom og man setter i gang et krigsforløp man ikke aner rekkevidden av.

En slik kunnskapsløs, politisk villmann er også senator Roger Wicker.

Videomøtet mellom Putin og Biden

Som annonsert gjennomførte presidentene Biden og Putin sitt direkte videomøte, som angivelig skulle være «en til en», bare presidentene med sine oversettere og ingen andre. Biden-administrasjonen avslørte imidlertid at på Bidens side var han slett ikke alene.

©  White House/handout

I forkant av videokonferansen kunngjorde den russiske presidenten at han vil be om diskusjoner med NATO for å sikre at den USA-ledede militærblokka ikke kommer nærmere landets grenser. I forrige uke sa Putin at han vil «insistere på at garantier blir satt ut for å utelukke muligheten for at NATO beveger seg lenger mot øst, og utplasserer truende våpen nær russisk territorium.» Utenriksminister Sergey Lavrov bemerket dagen før at «betydelige enheter og våpen fra NATO-land, inkludert amerikanske og britiske, blir flyttet nærmere våre grenser».

Ifølge Kreml dreide samtalene seg hovedsakelig om temaer knyttet til den ukrainske krisa og mangelen på framgang i gjennomføringa av Minsk-avtalene fra 2015, som fortsatt er det eneste grunnlaget for fredsløsning i landet.

Biden pekte på sin side på de angivelig truende bevegelsene til russiske tropper nær grensen til Ukraina og skisserte mulige sanksjoner USA og dets allierte ville være klare til å innføre i tilfelle ytterligere eskalering, sa Kreml.

Som svar har den russiske presidenten bedt om at man ikke skyver ansvaret for eskaleringen av situasjonen rundt Ukraina på Russland. Landet er interessert i å ha sikre, lovfestede garantier som vil utelukke NATOs utvidelse østover og utplassering av sine offensive våpensystemer i Russlands naboland.

Lederne ble enige om at de ville gi sine representanter i oppgave å starte «substantielle konsultasjoner om disse sensitive spørsmålene».

Forrige artikkelNorske sykehus hadde langt flere innlagte i 2017, 18 og 19 uten at noen da ville stenge ned samfunnet
Neste artikkelKrig i Ukraina?