Massemobilisering mot kuppmakerne i Sudan

0

Tusenvis deltok i protester i gatene i hovedstaden Khartoum, og marsjerte mot presidentpalasset med demonstranter som heiset sudanesiske flagg og ba militæret om å «gå tilbake til brakkene». Arrangørene kalte det «en million-manns marsj», skriver Middle East Eye.

Sikkerhetsstyrker avfyrte tåregass for å spre noen protester, mens internett- og telefontjenester ble avbrutt. Internett ble tidligere avskåret i én måned etter kuppet 25. oktober, der Sudans hærsjef, Abdel Fattah al-Burhan, kastet ut den hybride militær-sivile regjeringen og holdt statsminister Abdallah Hamdok kort tid i husarrest.

Selv da Burhan gjeninnsatte Hamdok 21. november i samsvar med en avtale som lovtet nyvalg i 2023, fortsatte protestene ettersom mange av statsministerens støttespillere anklaget ham for å forråde den demokratibevegelsen ved å gi legitimitet til militærkupplederne. Sikkerhetsstyrker har svart på protester med vold, som så langt har ført til at minst 48 mennesker har mistet livet, ifølge Legekomiteen. Informasjons- og kommunikasjonsteknologisyndikatet advarte mot å forstyrre internetttjenester på fredag, og sa at dette ville utgjøre «en annen forbrytelse og krenkelse som vil bli lagt til andre krenkelser fra kupplederne» og at grepet tar sikte på å «skjule [deres] forbrytelser».

Men internett- og telefontjenester ble altså stengt for å svekke protestbevegelsens muligheter til å kommunisere.

Sudan, et kupp på bakgrunn av geopolitiske og regionale maktkamper

Jean-Philippe Rémy i Le Monde skriver at

«Sjelden har et statskupp, som plasserte general Abdel Fattah Al-Bourhane i spissen for landet vært, så varslet og forventet som det som ble utført av militæret i Sudan mandag 25. oktober. Og de som håpet å motsette seg det, med USA i spissen, klarte ikke å gjøre det. Selvfølgelig er den sudanesiske situasjonen kompleks. Teknisk sett styrte general Al-Bourhane landet allerede før kuppet, men i en situasjon med tvungen maktdeling, og innenfor rammen av institusjoner knyttet til en overgangstidsplan, noe som betydde at han potensielt skulle ha sluttet, – fra 17. november, – til fordel for en sivil leder.»

«Spillet som for tiden spilles i denne delen av verden involverer både amerikanske ambisjoner om å motarbeide Kina, Russlands ambisjoner om å utvide sitt innflytelsesområde, samt målene til Gulf-landene, Tyrkia og andre mindre synlige aktører, for hvem det økende kaoset gir gunstige muligheter. Etiopia, som allerede er i krig, søker febrilsk støtte utenfra, spesielt i Tyrkia. Den skjøre somaliske makten er på randen av kollaps. Bare Sudan hadde blitt sett på som et stabilt område under utvikling og et utstillingsvindu for demokratiets dyder i nesten to år, i den grad at det hadde fått enestående betydning på internasjonale radarer.»

Pentagon fordømte kuppet

John Kirby som er talsperson for Pentagon tok avstand fra kuppet i oktober, skriver AlArabiya.

Kirby sa videre:

«Vi er dypt bekymret over det sudanesiske militærets overtakelse av overgangsregjeringen og har til hensikt å opprettholde makten inntil demokratiske valg avholdes. Vi oppfordrer militæret til betingelsesløst å løslate og gjeninnsette alle internerte sivile for å la den sivile overgangsregjeringen fortsette sin fram mot valget.»

USA har suspendert hjelpepakker til Sudan og Verdensbanken har suspendert sin bistand.

Forrige artikkelHelsedirektør Bjørn Guldvog saboterte Sivilombudsmannen
Neste artikkelHvor går veien videre for de som er opptatt av naturlig helse og vil leve i pakt med naturen?