Vesten og Ukraina hisser til krig mot Russland

0
Illustrasjonsfoto: Ukrainske tropper / Southfront

«Mens titusenvis av russiske kampstyrker står oppmarsjert langs grensen til Ukraina, pågår et farlig spill i kulissene hvor både Nato, USA, EU, Ukraina og Russland trekker i trådene,» skriver Gunnar R. Larsen i ABC Nyheter.

Han siterer også sjefsforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), som sier:

– Det kan ikke utelukkes at dette er forberedelser til en direkte invasjon, men det er også mulig at det er sabelrasling. Det kan også tenkes at Russland har flyttet styrker for å holde Ukraina på tå hev og under konstant press. Når Ukraina frykter at en invasjon kan finne sted når som helst, blir de nødt til å bruke reservestyrkene og mobilisere ekstra ressurser for å være forberedt. Det er utmattende og tærer på både psykologisk og militært. De russiske styrkene kan jo bare stå der de er så lenge de befinner seg på eget territorium.

Bukkvoll hører til den indre kjernen av det norske nettverket for konflikt med Russland. I 2019 avslørte vi hvordan det såkalte Institute of Statecraft og deres leder Chris Donnelly har bygd opp et nettverk av klynger over hele Europa, og i dokumentene sies det at det finnes en slik klynge i Norge. Takket være lekkasjene kjenner vi også navnene på medlemmene av den norske «klyngen». Den «tidligere statstjenestemannen» er antakelig Chris Prebensensom var sekretær i Den norske atlanterhavskomité fra 1997 til 2010. Den øvrige medlemmene av «klyngen» er Jardar Østbø, Institutt for forsvarsstudier, Kristin Ven Bruusgaard, Institutt for forsvarsstudier, Tor Bukkvoll, Forsvarets forskningsinstitutt og Henning André Søgaard, Forsvarets forskningsinstitutt.

Les: Integrity Initiative: Norske navn trukket inn i hemmelig nettverk for informasjonskrig mot Russland

Ukraina hevder at Russland planlegger invasjon på nyåret

– Russland har mer enn 92.000 soldater samlet rundt Ukrainas grenser og forbereder seg på et angrep innen slutten av januar eller begynnelsen av februar. Et slikt angrep vil sannsynligvis innebære luftangrep, artilleri- og panserangrep etterfulgt av luftbårne angrep i øst, amfibieangrep i Odessa og Mariupul, og et mindre inngrep gjennom nabolandet Hviterussland , uttalte sjefen for Ukrainas forsvarsetterretningsbyrå, general Kyrylo Budanov, til Military Times tidligere denne uka.

Tor Bukkvoll gjør jobben sin og sier:

– Både på vestlig og ukrainsk side sies det at man ikke vet hvorfor Russland gjør dette, men fra ukrainsk side har de gått langt i å antyde at et angrep vil finne sted innen to måneder. Det man vet er at det er betydelige troppeforflytninger på russisk side. Dette kan ikke forklares med vanlige øvelser, men det er noe mer enn det som skjer til vanlig. Det er det som gjør at dette er skummelt.

Det er ingenting i Ukraina Russland ønsker seg

Det naziinfiserte kuppet i Ukraina i februar 2014 har etablert et regime som har kjørt landet fullstendig på dunken. Landet er fullstendig dysfunksjonelt og innbyggerne rømmer derfra i store skarer. Ukraina hadde en gang strategisk viktige industrier som var avgjørende for Russlands militære og sivile produksjon, inkludert store marinedieselmotorer, helikoptermotorer, rakettmotorer, flybygging, skipsbygging og mye annet.i. Det er over og ut.

For Russlands del kan Ukraina gjerne fortsette å gå i oppløsning. Polen ønsker seg Vest-Ukraina, som var polsk fram til Molotov-Ribbentrop-avtalen, og nazistene ønsker seg et «rasereint» Ukraina. Russland har ingen planer om å blande seg inn i dette. Og Moskva har ikke noe ønske om å betale for å lappe sammen et ødelagt Ukraina.

Men det kan likevel bli krig. Og det skjer hvis Ukraina går til storangrep på utbryterrepublikkene i Donbass. Der bor det så mange russiske statsborgere at Russland ikke kan la være å beskytte dem. Russland vil helst unngå den krigen, men skulle den komme, er det sannsynlig at den russiske hæren vil rulle over den ukrainske hæren og sørge for en landforbindelse langs Azov-havet til Krim.

Det Bukkvoll har rett i i intervjuet med ABC Nyheter er at NATO ikke kommer til å gå aktivt inn i en slik krig. Ukraina vil få våpen og støtteerklæringer, men ikke stor annet.

USA kommer ikke til å risikere en atomkrig for å hindre dette, men vil prøve å sørge for at dette i så fall skal koste Russland dyrt.

Les om Ukraina på steigan.no her.

Forrige artikkelBinder gamle intensjonsavtaler Norge juridisk i forhold til EU-land?
Neste artikkelAmerikansk studie viser en dobling av risikoen for hjerteinfarkt etter covid-vaksine