USA-trente afghanske agenter går over til IS for «beskyttelse mot Taliban»

0

Blant dem som slutter seg til ISIS i Afghanistan, eller ISIS-K, er medlemmer av Afghanistans USA-trente etterretningstjeneste. «Antallet av avhoppere som slutter seg til terrorgruppen er relativt lite, men vokser, ifølge folk som kjenner disse mennene, til tidligere afghanske sikkerhetstjenestemenn og til Taliban», skriver The Wall Street Journal.

Sjøl om dette sies å skje i et lite antall, og beskrives som noe de gjør av desperasjon, kan det være en stor fordel for ISIS-Ks kampevne, gitt at USA-trente etterretningsfolk tar med seg sin ekspertise og kompetanse til terrorgruppa. Kritikere av Biden-administrasjonens afghanske exit-fiasko har lenge advart om at «etterlatte» amerikanske agenter vil bli plukket opp av terrorgrupper.

En offiser i den afghanske hæren som kommanderte militærets våpen- og ammunisjonslager i Gardez, hovedstaden i den sørøstlige Paktia-provinsen, sluttet seg til ekstremistgruppas regionale avdeling i Den islamske staten-Khorasan-provinsen (ISIS-K), og ble drept for ei uke siden i et sammenstøt med Taliban-krigere. Dette sier en tidligere afghansk tjenestemann som kjente ham. Den tidligere tjenestemannen sa at flere andre menn han kjente, alle medlemmer av den tidligere afghanske republikkens etterretning og militære styrker, også sluttet seg til Den islamske staten etter at Taliban ransaket hjemmene deres og krevde at de skulle presentere seg for landets nye myndigheter.

En innbygger i Qarabagh-distriktet like nord for Kabul sa at fetteren hans, et tidligere seniormedlem av Afghanistans spesialstyrker, forsvant i september og nå var en del av ei IS-celle. Fire andre medlemmer av den afghanske nasjonale hæren som mannen kjente har vervet seg til ISIS-K, de siste ukene, sa han.

«I noen områder har ISIS blitt veldig attraktivt» for tidligere medlemmer av afghanske sikkerhets- og forsvarsstyrker «som har blitt etterlatt», sa Rahmatullah Nabil, en tidligere sjef for Afghanistans spionbyrå, National Directorate of Security, som forlot landet kort før Taliban-overtakelsen. «Hvis det var motstand, ville de ha sluttet seg til motstanden.» Men, sa han: «Foreløpig er ISIS den eneste andre væpnede gruppa.»

Taliban har kontroll, men IS er en reell trussel

Taliban sier at de har kontroll over den militære situasjonen i Afghanistan. Men ISIS-K er en reell trussel. Dels gjennomfører de stadig vekk blodige terroraksjoner, og dels forsøker de å infiltrere Taliban.

USA etterlot seg en skyggearmé

Bombinga av Kabul lufthavn viste at det finnes mørke krefter i Afghanistan, villige til å forstyrre en fredelig overgang etter at amerikanske tropper forlater landet. Men hva med CIAs egen «skyggearmé», bygget opp over to tiårs okkupasjon? Hvem er de, og hva er deres agenda?

Det var Pepe Escobar som stilte disse spørsmålene, og han pekte på at USA har etterlatt seg en «skyggearmé» i Afghanistan.

Skyggehæren består av afghanske militsgrupper opprettet tidlig på 2000 tallet for å delta i «motopprør» (counter-insurgency), den herlige eufemismen for «oppsøk og destruer» operasjoner mot Taliban og al-Qaida. Underveis praktiserte disse militsene, i hopetall, den nå notoriske semantiske ordtakskombinasjonen for normalisering av drap: «extrajudicial killing» (utenrettslige drap. Overs.), vanligvis en oppfølger til «enhanced interrogation» (intensiverte avhør. Overs.). Disse operasjonene foregikk alltid hemmelig i henhold til den klassiske CIA regelboka, og dermed sikret mot at noen kunne holdes til ansvar.

Til tross for nederlaget har USA neppe gitt opp kampen om Afghanistan, og ISIS-K kan bli et viktig kort for dem.

Forrige artikkelÅpent brev til statsrådene Kjerkol og Toppe
Neste artikkelOljeprisen kan passere 120 dollar i 2022, matvareprisene rett til værs