Passlover var sentralt i apartheid

0
"Med passene er vi slaver!" Kvinnedmonstrasjon mot passlovene under apartheid i Sør-Afrika

Når regjeringa Støre nå snikinnfører koronapass i Norge gjennom i første omgang å gjøre dem lokale, er det første gang siden Vidkun Quislings tid at Norge får interne passpåbud. Flere har pekt på at dette er å innføre en form for apartheid, slik det nå gjøres i tyrrannisk form i Litauen. Og sammenlikninga med apartheid er helt relevant.

Sørafrikanske passlover var nemlig en viktig komponent i apartheid, og passene bidro til så skille sørafrikanske borgere i henhold til deres rase. Dette ble gjort for å fremme hvite folks påståtte overlegenhet og for å etablere det hvite mindretallsregimet.

Under apartheid ble passlover designet for å kontrollere bevegelsen til svarte afrikanere, og de regnes som en av de mest alvorlige metodene som den sørafrikanske regjeringa brukte for å fremme apartheid.

Passlovene i Sør-Afrika hadde sine røtter i det nederlandske og britiske kolonistyret på 1700- og 1800-tallet som del av slaveøkonomien i Kappkolonien. På 1800-tallet ble det vedtatt nye passlover for å sikre en jevn tilførsel av billig afrikansk arbeidskraft til diamant- og gullgruvene.

I 1952 ble passene «avskaffet» og erstattet med «referansebøker», som spilte den samme rollen. Dett ble gjort gjenom den såkalte Natives Abolition of Passes & Coordination of Doc’s Act No 67.

Denne passtvangen førte til økende motstand fra svarte afrikanere mot apartheidregimet. 21. mars 1960 samlet rundt 7000 mennesker seg til en fredelig demonstrasjon utenfor politistasjonen i Sharpeville, og de gjorde det uten å ha med seg sine påbudte «referansebøker». Demonstrasjonen ble møtt med en blodig og brutal nedslakting i det som er kalt Sharpeville-massakren.

Passlover hører ikke hjemme i et demokrati, ja de er faktisk uforenlige med demokrati. De som går inn for å innføre interne pass i Norge i 2021 tar opp en arv fra de mest diktatoriske regimer i verden.

Nå får venstresida vise hva den er lagd av

Dette er skjebnedager for alle som sier at de tilhører venstresida. Hvis de støtter Støres forslag om koronapass, har de forlatt alle venstresidas idealer, og tatt stilling for totalitær undertrykking som vi ellers mest kjenner fra apartheid og fra okkupasjonen av Norge. Hvis de ikke støtter det åpent, men lar det passere mens de ser en annen vei, har de også forrådt sine idealer. Det er opp til enhver, men valget tas nå.

Les også: Litauen – et koronahelvete

Forrige artikkelDurham-tiltalen er «elendige nyheter» for mainstream media og Clinton-kampanjen
Neste artikkel– Legg forslaget om koronasertifikat i skuffen, skrev ni jurister i vår
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).