Litauen – et koronahelvete

0

Sjøl under apartheid ble ikke de svarte nektet å kjøpe mat. Men det skjer med de uvaksinerte i Litauen. Myndighetene gjør sitt ytterste for å gjøre dagliglivet til et helvete for dem.

Skribenten som kaller seg Gluboco Lietuva skriver på Twitter (Teksten er i telegramstil og er maskinoversatt, men vi tror leserne bærer over med oss. Dette er et europeisk drama som pågår ei kort flyreise fra Norge. Og for å si med Karl Marx: «Det er deg denne historien handler om!»):


FORVISNING: Litauen er Europas strengeste Covid Pass-regime. Det er uke 8. Det er ingen slutt planlagt. Og det blir strengere. Uten pass kan min kone og jeg bare gå inn i små butikker som hovedsakelig selger mat, apotek, optikk eller gårds-/dyrevarer. Vi er forbudt alle andre steder.

2/ Uten pass er vi ved lov utestengt fra alle klesbutikker. Mote, sport, barn, punk, brudekjoler: alle klesbutikker forbyr oss. Selv bruktbutikker må håndheve forvisningen. Ingen kan kjøpe eller selge uten passet.

3/ Teknologi. Bøker. Helse og skjønnhet. Variasjonsbutikker. Uten pass kan vi ikke komme inn. Vi er forvist.

4/ ØKENDE STRAFF: Frem til midten av oktober tillot loven oss å kjøpe mat og medisiner i små butikker. Byråkratene bestemte at dette var for lemfeldig. For to uker siden innførte de en ny begrensning på små butikker: Begrens enten kapasiteten til 1 shopper per 30m2 Eller forby folk uten pass.

5/ En shopper per 30m2 er for lite til at mange butikker kan overleve. Byråkratenes styre tvang butikker til å bestemme: redde sin egen virksomhet, eller utestenge oss fra de få gjenværende butikkene tillatt oss. Mange butikker – kjeder og uavhengige – valgte å forby oss. Drep eller bli drept.

6/ Resultatet: i mange områder er det ikke lenger noe sted å kjøpe mat uten pass. Supermarkeder har allerede forbudt oss siden september. Nå forbyr også små butikker oss. Så hvordan kjøpe mat? På nett. Utendørs markeder. Eller reis til en av det stadig økende antallet butikker som *ennå* ikke utestenger oss.

7/ De fleste apotek valgte å ikke utestenge personer uten pass. Gitt deres lille størrelse, betyr denne avgjørelsen at bare én klient kan være inne om gangen. Resultatet: klienter venter ute i kulden. Eller dra uten medisin. På apotek som krever passet, kommer kundene inn som vanlig.

8/ For bensinstasjoner har den økende tvangen resultert i et blandet system. 2 av 5 stasjoner bestemte seg for å fullstendig utestenge personer uten pass. Omtrent 1 av 5 tillater fortsatt full tilgang. Resten forbyr oss å gå inn, men lar oss fylle og betale utenfor.

9/ SEGREGERING: I noen få tilfeller forviser ikke loven oss fullstendig. I stedet tillater den oss begrenset tjeneste. Hos bankene får de med Pass alle tjenester. Men for de uten pass tillater loven oss bare «essensielle finansielle tjenester» i maksimalt 15 minutter.

10/ På biblioteker kan personer med Covid Pass bruke alle fasiliteter. Men uten pass kan familien min ikke gå inn eller bruke fasilitetene. Vi kan kun hente en forhåndsbestilt bok. Separate innganger håndhever segregeringen. Separat og ulik: legalisert segregering i Europa 2021.

11/ POLITISTAT: Undercover sivilkledde politi raider nå supermarkeder og kjøpesentre, og stopper folk for å sjekke Covid Pass og ID for å bekrefte at det er et gyldig Pass som tilhører den personen. Politiet holder pressekonferanser om razziaene:

12/ Størrelsen på politirazziaene er svimlende. En dag i forrige uke raidet 200 offiserer i sivilklær butikker og kjøpesentre. Det er 2,5 % av alle offiserer i landet. De gjennomførte overraskelsesundersøkelser på 11 700 mennesker. Det er 0,4 % av hele befolkningen. På en dag.

13/ Forestill deg: Du er i et supermarked og skyver vognen din gjennom en midtgang. En person i vanlige klær stopper deg plutselig og krever å se ditt Covid Pass og ID. Hvis noe ikke er i orden, blir du kastet ut og risikerer en bot på opptil 5000 euro og fengsel på opptil seks år.

14/ «17 år gammel jente arrestert for å gå inn på kjøpesenter!» Hver dag publiserer media politirapporter om folk som går inn i butikker med et pass som tilhører noen andre. Dette er ikke «utdanning for å oppmuntre til vaksinasjon». Dette er en politistat.

15/ HAT: Oss vs dem. Annet. Legalisert segregering. Meninger som var motbydelig i 2019 har blitt mainstream i 2021. Begrensning ved begrensning, Covid Pass-regimet har makulert båndene som holder oss alle sammen i ett samfunn.

16/ SENSUR, INDIMIDERING: Å tilbakekalle noen friheter har åpnet for å tilbakekalle flere. Media og myndigheter samarbeider for å blokkere ytringsfriheten. Litauiske medier er blant Europas første til å kvele dissens om Covid-politikken. Mange teknikker har utviklet seg. Sensurer den mest direkte:

17/ En annen teknikk: stigmatisere prinsipiell opposisjon. Jeg har ofte skrevet hvordan debatt om passet stigmatiseres. Utrolig for meg ble mitt eget forfatterskap et annet eksempel på dette: Litauens statlige medier angriper meg nå for å skrive om Covid Pass-regimet.

18/ LRT er Litauens BBC: statlig finansiert, den største mediekonsernet. De publiserte en lang litauisk artikkel som angrep meg, deretter en kort engelsk. Angrepene på meg er en god illustrasjon på hvordan media og myndigheter i alle land unngår prinsipiell debatt om passet

19/ En teknikk for å stigmatisere motstand mot passet: så tvil om virkeligheten. For eksempel, i mitt tilfelle, skrev jeg at familien min ikke kan skrive ut dokumenter fordi kopibutikker krever et Covid Pass. Statens media forteller publikum at dette er en løgn: kopisentre krever ikke passet.

20/ CopyPro er en velkjent kopisenterkjede i Litauen. Det er en filial av CopyPro som ligger 6 minutter fra hovedkvarteret til det statlige medieselskapet:

21/ Dette er kopibutikken. Som alle ikke-nødvendige butikker, krever det Pass. Ingen pass, ingen inngang. Sjekk det ut selv; adressen er på bildet. Media sier at dette ikke eksisterer. Dette er dobbelttenkning: «Godta som usant det som er helt klart sant… fordi vi forteller deg det!».

22/ En annen teknikk for å stigmatisere motstand: smøre dem. Overskriften på artikkelen om meg er «Twitter-brukere donerer penger til litauisk ‘offer'». Det er også artikkelens URL. Og det er 100% usant: ingen har donert noe til meg. Jeg har aldri tatt en cent fra dette.

23/ Jeg har skrevet dusinvis av ganger offentlig at jeg aldri vil ta imot penger eller donasjoner. Mitt eneste mål: forsvare frihet mot autoritarisme. Men statlige medier nevner ikke dette i det hele tatt. I stedet tyr de til den fylte tropen til den grådige pengeslukeren. For en skam.

24/ Små, upålitelige nettsteder! Anonymt opplag! Falske lesere! Med vage insinuasjoner og utstryk, nedvurderer statsmediene enhver annen kilde enn seg selv, og bagatelliserer folk – det vil si deg som leser denne meldingen nå – som ønsker å vite mer om Covid Pass-regimet.

25/ Hatefulle ytringer! Sensor! Kriminaliser! Tiltale! Straffe! Dette er ikke et tilfeldig internett-troll; dette er Litauens regjeringsfinansierte medier som angriper meg for å beskrive Covid Pass-regimet. Dette er trusler.

26/ Det media ikke tar opp skiller seg enda mer ut. I mine innlegg diskuterer jeg autoritarisme 25 ganger, segregering 14 ganger, frihet 10 ganger. Media nevner at: 0 ganger. Dette er avbøyning for å unngå debatt og avvise opposisjon. Og det skjer overalt.

27/ Sensor. Stigmatisere. Dobbelttenkning. Smøre. Skremme. Avbøy. Slik prøver ledere og medier – her og rundt om i verden – å normalisere det som ikke er normalt: et autoritært regime med segregering og kontroll hvor uønsket oppførsel straffes med forvisning fra samfunnet.

28/ Men vi kan nå se med egne øyne samfunnet som Covid-passet har skapt. Så ikke mer dobbelttenkning. Ikke mer avbøyning. Dette er overskriften som må skrives: «Litauen forviser innbyggere fra mat, arbeid, klær, bøker, leker. Andre land følger snart.»

29/ Covid-passet har allerede forvandlet Litauen til et regime med autoritarisme og segregering. Men det er ikke noe unikt med vår sak. Vi er bare noen måneder foran. Andre land begynner nå å møte den samme uunngåelige virkeligheten. Nye lover i Øst-Europa:

30/ I Vest-Europa startet mange land Covid Pass-restriksjoner om sommeren eller tidlig på høsten: Frankrike, Italia, Østerrike, Kypros, Hellas, Sveits, Nederland… Når vinteren kommer, utvides restriksjonene. Nye regler innført de siste to ukene:

31/ Nye regler i Asia-Stillehavsregionen de siste to ukene:

32/ I alle land er intensjonen bak Covid-passet edel: et sunt samfunn. Men i sin iver avviser ledere og media det vi nå kan se med egne øyne: Passet utløser segregeringen, hatet og autoritarismen vi trodde vår verden hadde overvunnet for lenge siden.

33/ Hvis målet ditt er å oppmuntre til vaksinasjon, så oppmuntre til vaksinasjon. Du trenger ikke hat og annet. Du trenger ikke forby naboene dine fra mat, klær, inntekt. Du trenger ikke å skape et autoritært samfunn med legalisert segregering.

34/ For 3 måneder siden var min kone og jeg frie borgere i et moderne demokrati. Nå er vi utestengt fra matbutikker, store og små. Kan ikke kjøpe klær, leker eller bøker til barna våre. Har ingen inntekt. Og ledere og media ønsker åpenlyst vår død.

35/ Det er forbløffende for meg at dette må sies, men her er vi: Forvisning fra samfunnet er feil. Autoritarisme er feil. Segregering er feil. Hat er feil. Ingen mengde fornektelse, oppsigelse og dobbelttenkning kan normalisere det. Alt dette er så dypt, dypt feil.

36/ Det er mye frykt rundt oss, og frykt fører til sinne. Men vi bør ikke la den frykten styre oss. Vi bør ikke la den frykten få oss til å glemme hvem vi er som individer.

37/ En mobb kan si at folk uten Covid Pass bør forvises fra samfunnet. En mobb kan ønske seg hat og død. Men som individer ville folk aldri akseptert denne avhumaniseringen av deres familier, venner og naboer.

38/ Min kone og jeg skrev denne meldingen fordi vi håper å vise folk – som individer – virkeligheten i livet i et Covid Pass-regime. Vi håper – og tror virkelig – at vi som individer alle vil anerkjenne umenneskeligheten og avvise segregeringen og hatet det skaper. /

39 Så vi vil være dypt takknemlige for din hjelp til å dele denne meldingen slik at vi sammen kan stå sammen for å stoppe denne galskapen før det er for sent.

slutt/ Referanser: Jeg la ut alle referanser brukt i denne skrivingen på: txti.es/covid-pass-ref… Den inkluderer lenker til: lover, offisielle kilder, sitater, nyhetsartikler, selskapets retningslinjer og informasjon

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAdvarsel: Felleskatalogen fjerner advarsel mot perikarditt og myokarditt i forbindelse med vaksinene
Neste artikkelDurham-tiltalen er «elendige nyheter» for mainstream media og Clinton-kampanjen