På dørstokken til USA: Cuba er nå en del av Kinas «Belt and Road Initiative»

0

Cuba har sluttet seg til Alliance for Energy i Kinas Belt and Road Initiative (BRI), et prosjekt for å bygge en internasjonal megaplattform for samarbeid og utveksling under prinsippet om gjensidig fordel. Kunngjøringen ble gitt av det cubanske utenriksdepartementet i en uttalelse 18. oktober 2021, skriver Monthly Review.

Den cubanske ministeren for energi og gruver, Liván Arronte, utdypet utviklingen av fornybare energikilder på Cuba, med det formål å fremme effektiv bruk av disse ressursene og oppnå uavhengighet i denne sektoren.

Den britiske skribenten og analytikeren Tom Fowdy spør om dette vil føre til en konfrontasjon mellom USA og Kina på linje med Cuba-krisa i 1962.

USA har mislykkes med å piske opp noen større bevegelse for regimeskifte på Cuba, og blir nå altså utfordret av Kina.

Fowdy skriver:

«Sjøl om Havana ikke er en militær trussel mot USA – og Kina heller ikke vil bruke det på den måten – er løftinga av landet opp til å bli en viktigere strategisk partner for Kina innenfor Belt and Road-initiativet uttrykk for en konkurranse med USA i den amerikanske sfæren.

Dette stemmer overens med at Latin-Amerika som helhet er en voksende sfære for konkurranse mellom USA og Kina. Uavhengig av ideologi har Kina forsøkt å utdype og styrke sine økonomiske og investeringsmessige bånd med en rekke latinamerikanske stater og få så mange som mulig til å slutte seg til BRI. Den trenger for eksempel støtte fra Mexico, Peru og Chile for å bli med i den omfattende og progressive avtalen for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), som den har søkt om.

Beijing har også undertegnet en bilateral frihandelsavtale med Uruguay. Den dårlige økonomiske situasjonen i Sentral- og Sør-Amerika har ført til at det er en generell skepsis mot å «stenge Kina ute», sjøl om mange av statene er strategisk lojale mot USA. Dette har ført til at Washington har forsøkt å gjennomføre nye initiativer for å endre det, og nylig har sendt delegasjoner til Colombia, Ecuador og Panama for å planlegge en regional motpol til BRI.

Denne nye kinesisk-kubanske forbindelsen får kanskje ikke en militær karakter – det er usannsynlig at vi vil se satellittbilder av Dongfeng ballistiske missiler bli installert på øya – men årsakene bak det er de samme som i svunne tider. Og den har potensial til å bli en veldig irriterende torn i øyet på et stadig mer bekymret og tilbakeholdent Amerika.»

Les også: China’s BRI in Latin America: Case Study – Sustainable Energy in Cuba

Tearline_2_1
Forrige artikkelAnkedomstol i USA: – Joe Bidens vaksinepåbud er «rystende ytterliggående»
Neste artikkelLeger: Munnbind har ingen positiv hensikt