Byrådsleder Raymond Johansen: – Vanskelig å se at dagens situasjon krever lokalt koronapass

0

Regjeringa Støre har som den første siden okkupasjonen gått inn for å innføre interne pass i Norge, da i form av lokale koronapass. Men Støres partifelle Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, synes ikke det er en god idé. Johansen skriver i en kronikk i Aftenposten:

«Det er vanskelig å se at dagens situasjon krever et så inngripende tiltak som et lokalt koronapass faktisk er»

Når kommunene skal få mulighet til å innføre lokale koronapass, står vi overfor vanskelige vurderinger. Vi må beholde kontroll over smittesituasjonen. Men vi må også vi vurdere hva slags samfunn vi skal ha etter pandemien. Risikerer vi å erstatte fellesskap med mistenkeliggjøring?

Diskusjonen om koronapass har vi hatt med oss helt siden de første vaksinedosene ble satt. Da samfunnet var stengt og stadig flere ble vaksinert, handlet diskusjonen om å gi de fullvaksinerte noen muligheter som uvaksinerte ikke hadde. Nå er situasjonen snudd. Samfunnet er åpent, vi har fjernet nesten alle tiltak, og vi vurderer nå å innføre strenge begrensninger på den lille gruppen som ennå ikke er vaksinert. Det bekymrer meg.

Raymond Johansen har vært en av Smittevernstatens mest trofaste håndlangere og har innført «tiltak» og påbud for dette og hint. Han har stengt utelivet og påført kulturlivet store skader. Men han klarer altså ikke helt å svelge koronapasset. Og han snakker om hva slags samfunn vi skal ha etterpå.

Det var på tide.

«Å innføre et lokalt koronapass i Oslo nå kan føre til at vi erstatter fellesskap med mistenkeliggjøring.«

«Hvis vi innfører dette nå, innfører vi for første gang differensierte tiltak som vil oppleves som en stor ulempe for dem som ikke er vaksinert.«

«Er effekten sikker og stor nok til å veie opp for de åpenbare ulempene?«

«Det er allikevel noe urovekkende i det vi ser av bilder fra andre deler av verden, med politi i gater og restauranter som sjekker om folk har rett til å være der. Vi skal være svært forsiktige med å la pandemiens maktbruk bli en ny normal.«

«Hva gjør det med tilliten til myndigheter og vaksinasjonsprogram dersom vi erstatter frivilligheten med en form for tvang?«

Man kan ikke vente seg en prinsipiell analyse eller holdning fra Raymond Johansens side, men det er et positivt tegn at det slås sprekker i «tiltaksstaten». Er det for mye forlangt å forvente at den opprinnelige venstresida viser seg fra en mer prinsipielt demokratisk side enn til nå?

Les: Hans Petter Graver: Smittevernstaten 2.0 – Det handler om demokratiet

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.