Raseri og streikebølge blant arbeidere i USA

0
Arbeidere ved John Deeres fabrikker streiker.

Raseriet blant breie deler av arbeiderne har begynt å koke over, etter å ha vært undertrykt av sentralorganisasjonen AFL-CIO i fire tiår. Arbeidere innen helsevesen, produksjon, transport, logistikk og lageranlegg, og andre bransjer, som alle ble spilt opp som «helter» og «essensielle» av selskapenes PR-avdelinger, har lidd hovedtyngden av Covid-19-pandemien – jobbet stadig lengre arbeidsdager på lave lønninger, og med utilstrekkelig beskyttelse mot viruset. Samtidig har arbeiderne sett på hvordan selskapenes profitter og de superrikes formuer har skutt i været siden 2020, der den siste rapporten fra Forbes viser at amerikanske milliardærers rikdommer har svulmet opp med 70 prosent, hele $ 2,1 billioner. Dette skriver WSWS.

Arbeiderne på maskinprodusenten John Deere har vært i streik i ukevis. Mer enn 10.000 Deere arbeidere i Iowa, Illinois, Kansas, Georgia og Colorado gikk til streik for første gang på 35 år

Med stigende husleier og priser på forbruksvarer, og selskaper som strever med en vedvarende mangel på arbeidskraft, går et økende antall arbeidere til streik.

En streiketracker ved Cornell University’s School of Industrial and Labor Relations (ILR) har allerede registrert 180 streiker i år, derav 39 bare i oktober, som har involvert anslagsvis 24 000 arbeidere.

Kate Bronfenbrenner, utdanningsdirektør for forskning på arbeidsliv og en seniorforeleser ved ILR, gjenspeiler den voksende bekymringen innen den herskende eliten over muligheten for streike-«smitte», der hun uttalte til Yahoo Finance:

«Det som vil skje er at man vil se flere arbeidere gå ut i streik. Hver gang er det en ringvirkning fra hver og én av dem, om ikke John Deere-streiken snart blir avklart, vil man få se ei annen stor gruppe gå ut. Dersom selskaper ikke beveger seg, kommer man til å se dette spre seg fra den ene gruppa til den neste. Streiker er smittsomme.»

Wall Street-investorer og finansanalytikere gir stadig oftere uttrykk for tilsvarende bekymringer. Ifølge Canadas finansavis Financial Post skrev en strateg for landets sentralbank RBC (Royal Bank of Canada) nylig i et notat at streiker var den største bekymringen i forhold til forsyningskjeden, for 23 av S&P 500-selskapene som presenterte sine kvartalsrapporter de to første ukene i oktober, dobbelt så mange som nevnte flaskehalser ved havneanlegg og logistikkproblemer. «Arbeidslivsinflasjon [‘labor inflation’] er definitivt et fokuselement for oss,» sa Jeremy Barnum, CFO [Chief Financial Officer] for JPMorgan, på en nylig telekonferanse.

Financial Times sier et reallønna er lavere i USA enn den har vært på 14 år.

Samtidig toppsjefene i de store korporasjonene har hatt en lønnsvekst på 160 prosent de siste 18 månedene, som Bernie Sanders skriver på Twitter.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Tre gigantfond er største eier i 88 prosent av børsnoterte selskaper i USA
Neste artikkelFrom Russia with (Taliban) Love