– Tre gigantfond er største eier i 88 prosent av børsnoterte selskaper i USA

0
Grafikk: Creative Commons/ TerjeM

BlackRock, Vanguard og State Street forvalter utrolige $ 15 billioner i samlede eiendeler, tilsvarende mer enn tre fjerdedeler av størrelsen på den amerikanske økonomien. Den raske veksten til de tre store fondsforvalterne,gir dem en enorm kontroll over finansmarkedene og prioriteringene til Corporate America. Til sammen er BlackRock, State Street og Vanguard den største eieren i 88% av S & P 500-selskapene, ifølge et dokument fra American Economic Liberties Project. For eksempel har de tre store ledende andeler i selskaper som Apple (AAPL), JPMorgan Chase (JPM) og Pfizer (PFE). Dette skrev CNN Business i november 2020.

Dermed har den analysen vi har utarbeidet gjennom mange år plutselig nådd main stream media. Leserne av steigan.no vil være godt kjent med våre faktabaserte analyser av hvordan dem vi har kalt «de vanlige mistenkte» nå har sikret seg avgjørende innflytelse på nær sagt alle områder innen dagens kapitalistiske økonomi.

Aladdins programvareplattform

BlackRock driver en teknologiplattform, Aladdin, som tilbyr tjenester for salg, analyse og sporing av finansmarkedet. Det har vekselvis blitt beskrevet som «sentralnervesystemet» for både investeringsbransjen så vel som ikke-finansielle selskaper, eller «som oksygen» – et produkt som trengs for selskaper «skal være i stand til å fungere.» Minst 21,6 billioner dollar i kapital ligger på plattformen, tilsvarende 10% av globale aksjer og obligasjoner, og tilsvarende det årlige BNP i USA, den totale amerikanske aksjemarkedsverdien, og fire ganger verdien av alle kontanter i verden.

Delvis på grunn av sitt Aladdin-system fikk BlackRock en rolle som kontraktør for Federal Reserve Bank of New York for å administrere noen av deres COVID-19-relaterte verdipapirinnkjøpsprogrammer, i en gjentakelse av en rolle de spilte etter 2008-krisa.

Nå har de tre store fått så stor makt at det er reist et politisk krav i USA om å dele dem opp for å bryte monopolet deres. Det er lite trolig at de tre vil godta det uten videre. I Norge har ikke en gang venstresida tatt inn over seg hvor stor politisk og samfunnsmessig makt disse finansinstitusjonene har skaffet seg, og det til tross for at de også har stor makt i Norge.

Les: De eier bankene, våpenindustrien, merkevarene, mediene og teknogigantene

Forrige artikkelRussland innfører QR-koder i raskt tempo. Hvordan vil dette ende?
Neste artikkelRaseri og streikebølge blant arbeidere i USA