From Russia with (Taliban) Love

0
Russian Foreign Affairs Minister Sergei Lavrov and Federica Mogherini, High Representative of the EU for Foreign Affairs give a press conference in Brussels, Belgium on Jul. 11, 2017

«Stilt overfor store forventninger spilte endelig femmannsbandet Taliban i Moskva. Likevel var stjernen i showet, forutsigbart nok, geopolitikkens Mick Jagger: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Dette skriver en tydelig entusiastisk Pepe Escobar i The Cradle. Den erfarne journalisten som har dekket regionen i hele dette århundret, likte tydeligvis både innholdet i og retninga disse samtalene tok.

Det var Lavrov som styrte showet i Moskva. USA møtte ikke opp en gang, men kom med noen dårlig formulerte unnskyldninger.

Eller som Lavrov tørt uttrykte det:

«Våre amerikanske kolleger valgte å ikke delta,» faktisk «for andre gang, og unngikk dermed et utvidet møte i trojkaformat.»

Lavrovs presentasjon utvidet og konkretiserte de temaene som ble framhevet i den nylige Dusjanbe-erklæringa til SCO: Afghanistan bør være en «uavhengig, nøytral, forent, demokratisk og fredelig stat, fri for terrorisme, krig og narkotika», og ledes av en inkluderende regjering «med representanter fra alle etniske, religiøse og politiske grupper.”

Les: Eurasia tar form: Hvordan SCO nettopp snudde verdensordenen

Den felles uttalelsen som ble gitt ut etter møtet var kanskje ikke akkurat noen thriller. Men så, på slutten, gir avsnitt 9 den virkelige bomba:

«Partene har foreslått å sette i gang et kollektivt initiativ for å innkalle til en bred internasjonal giverkonferanse i regi av FN så snart som mulig, sikkert med en klar forståelse av at hovedbelastninga ved økonomisk og finansiell gjenoppbygging og utvikling etter konfliktene i Afghanistan må bæres av troppebaserte aktører som har vært i landet de siste 20 årene.”

NATO må i så fall betale regninga, altså. Det vil inkludere Norge. At Russland her har et taktisk godt kort, er åpenbart, hvordan de vil spille det kortet for å oppnå maksimal effekt, er et annet spørsmål.

Og Escobar tilføyer:

«Når president Putin tilfeldig slipper ut informasjonen om at det er minst 2000 ISIS-K jihadier i Nord-Afghanistan, betyr dette at russisk etterretning vet nøyaktig hvor de er, og har evnen til å snuse dem, hvis Taliban signaliserer at de trenger hjelp.»

USAs allierte har litt tungt for det. Det har ennå ikke gått opp for dem at det ikke lenger er de som svinger taktstokken i Sentral-Asia. Men de vil fort nok oppdage det.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRaseri og streikebølge blant arbeidere i USA
Neste artikkelKlimapolitikkens virkelighet: Løftene senkes i olje!