Sudan: Nedslakting i henhold til plan

0
Fra demonstrasjonene i Khartoum. Kilde Africanews.

Militærjuntaen i Sudan sa til internasjonal presse 13. juni 2019 at de ansvarlige for myrderiene i hovedstaden Khartoum 3. juni 2019 «hadde avveket fra» juntaens politiske linje og ville bli «stilt til ansvar».

Paramilitære styrker angrep fredelige demonstranter i hovedstaden 3. juni og minst 100 skal ha blitt drept. En del av likene skal ha blitt kastet i Nilen i et forsøk på å dekke over forbrytelsene, skriver The Guardian. Avisa bygger dette på en rapport fra sudanesiske leger. I alt 19 barn skal ha blitt slaktet ned denne dagen, skriver The Independent. Det er også rapportert om at barn er blitt seksuelt mishanldet av de militære styrkene.

General Shams Eddin Kabashi, som er talsmann for militærjuntaen, sier til Associated Press at juntaen «er lei seg for det som skjedde» og at den «ikke vil nøle med å stille de skyldige til ansvar, uansett rang». Men som Whitney Webb skriver på Mintpress unnlot Kabashi å nevne at planen om å knuse demonstrasjonene med vold var blitt diskutert på forhånd med Saudi-Arabia, Egypt og De forente arabiske emiratene. Morderprinsen MBS ga grønt lys fra saudiernes side til blodbadet.

Militærjuntaen under ledelse av generalløytnant Abdel Fattah al-Burhan Abdelrahman hadde planlagt å sende de paramilitære styrkene for å bruke skarp ammunisjon mot demonstrantene. Så når folk ble skutt ned og drept i hopetall, så skjedde det i henhold til planen. Tallet på drepte er nå kommet opp i 108 og tallet på skadde er over 500.

Også Trump-administrasjonen har sett en annen vei da militærjuntaen slaktet sine landsmenn. Trump har oppnevnt Donald Booth som spesialutsending til Sudan, til tross for at samme Booth var en av de hovedansvarlige for å skape borgerkrigen som førte til løsrivelsen av Sør-Sudan. Mr. Booth er også en gammel kjenning av Norge, siden også Norge sammen med USA og Storbritannia har spilt en ledende rolle i å partere Sudan og skape den mislykte staten Sør-Suden. Mer enn 13 milliarder norske skattekroner har gått med til dette prosjektet, uten at det har kommet folket i Sør-Sudan til gode.

I likhet med Norge støttet Booth den sørsudanske presidenten Salva Kiir og hans borgerkrig for etnisk renskning av Sør-Sudan. Det å oppnevne Booth som spesialutsending til Sudan tyder ikke på at USA vil legge to pinner i kors for å hindre videre nedskalting og brutalitet. Her handler det baer o å sikre USAs strategiske interesser.

Også Israel er innblandet i maktspillet i Sudan. Middleeasteye.net meldte i mars 2019 at sjefen for den israelske etterretningstjenesten Mossad, Yossi Cohen, hadde et hemmelig møte med den sudanesiske tterretningssjefen, Salah Gosh, i forbindelse med sikkerhetskonferansen i München i februar. Temaet for møtet skal ha vært å styrte Omar al-Bashir, som da var president i Sudan. Gosh er CIAs mann i Sudan, et forhold som går langt tilbake.

Forrige artikkelNew York Times og moteordene
Neste artikkelSaudi-Arabia støtter offisielt SDF i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).