Sudan: Nedslakting i henhold til plan

0
Fra demonstrasjonene i Khartoum. Kilde Africanews.

Militærjuntaen i Sudan sa til internasjonal presse 13. juni 2019 at de ansvarlige for myrderiene i hovedstaden Khartoum 3. juni 2019 «hadde avveket fra» juntaens politiske linje og ville bli «stilt til ansvar».

Paramilitære styrker angrep fredelige demonstranter i hovedstaden 3. juni og minst 100 skal ha blitt drept. En del av likene skal ha blitt kastet i Nilen i et forsøk på å dekke over forbrytelsene, skriver The Guardian. Avisa bygger dette på en rapport fra sudanesiske leger. I alt 19 barn skal ha blitt slaktet ned denne dagen, skriver The Independent. Det er også rapportert om at barn er blitt seksuelt mishanldet av de militære styrkene.

General Shams Eddin Kabashi, som er talsmann for militærjuntaen, sier til Associated Press at juntaen «er lei seg for det som skjedde» og at den «ikke vil nøle med å stille de skyldige til ansvar, uansett rang». Men som Whitney Webb skriver på Mintpress unnlot Kabashi å nevne at planen om å knuse demonstrasjonene med vold var blitt diskutert på forhånd med Saudi-Arabia, Egypt og De forente arabiske emiratene. Morderprinsen MBS ga grønt lys fra saudiernes side til blodbadet.

Militærjuntaen under ledelse av generalløytnant Abdel Fattah al-Burhan Abdelrahman hadde planlagt å sende de paramilitære styrkene for å bruke skarp ammunisjon mot demonstrantene. Så når folk ble skutt ned og drept i hopetall, så skjedde det i henhold til planen. Tallet på drepte er nå kommet opp i 108 og tallet på skadde er over 500.

Også Trump-administrasjonen har sett en annen vei da militærjuntaen slaktet sine landsmenn. Trump har oppnevnt Donald Booth som spesialutsending til Sudan, til tross for at samme Booth var en av de hovedansvarlige for å skape borgerkrigen som førte til løsrivelsen av Sør-Sudan. Mr. Booth er også en gammel kjenning av Norge, siden også Norge sammen med USA og Storbritannia har spilt en ledende rolle i å partere Sudan og skape den mislykte staten Sør-Suden. Mer enn 13 milliarder norske skattekroner har gått med til dette prosjektet, uten at det har kommet folket i Sør-Sudan til gode.

I likhet med Norge støttet Booth den sørsudanske presidenten Salva Kiir og hans borgerkrig for etnisk renskning av Sør-Sudan. Det å oppnevne Booth som spesialutsending til Sudan tyder ikke på at USA vil legge to pinner i kors for å hindre videre nedskalting og brutalitet. Her handler det baer o å sikre USAs strategiske interesser.

Også Israel er innblandet i maktspillet i Sudan. Middleeasteye.net meldte i mars 2019 at sjefen for den israelske etterretningstjenesten Mossad, Yossi Cohen, hadde et hemmelig møte med den sudanesiske tterretningssjefen, Salah Gosh, i forbindelse med sikkerhetskonferansen i München i februar. Temaet for møtet skal ha vært å styrte Omar al-Bashir, som da var president i Sudan. Gosh er CIAs mann i Sudan, et forhold som går langt tilbake.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.