Kullmangel setter stopp for rimelige solceller

0
Kull er den viktigste energikilden for smelting av silisium til solcelleindustrien.

Av Jan Herdal.

Paradoksene i den såkalt grønne omstillingen er mange. Polysilikon er ultra-rent silikon som utgjør en nøkkelingrediens i produksjonen av solceller. Mye kommer fra Kina. Kullkrise og mangel på kull til landets kraftkrevende industri har i høst rammet produksjonen av polysilikon hardt.

Surprise, surprise. Rimelig og stabil “fossil” kraft er forutsetningen for det grønne skiftet.

10 års synkende pris på polysilikon har vært en viktig årsak til billigere produksjon av solceller. Et bunnivå ble nådd i fjor sommer, med 6,30 amerikanske dollar pr. kilo. I høst har prisen passert 36 dollar pr. kilo. Med det er den tilbake til prisnivået i 2011. 10 års prisfall er blåst bort.

Nettstedet ZeroHedge skriver at tiden med billig solcelleproduksjon kan være over. 

Sakura Yamasaki i Singapore Solar Exchange sier at det har vært et “vilt år”, og at det ikke er over ennå. Prisen på polysilikon kan eventuelt stabiliseres i andre kvartal neste år, men hun tror likevel at prisen på solceller vil fortsette opp.

Hun spår et fortsatt kaotisk marked i 2022 og mye dyrere solceller, da også fraktkostnader og prisen på andre råvarer øker.

Bare i USA har Joe Biden som mål at solkraft skal utgjøre 40 prosent av kraftproduksjonen i 2035. Kostnadene vil i så fall være astronomiske, og det vil kreve mange nye polysilikon-fabrikker.

Norskbaserte Rystad Energy spår at prisøkning på råvarer og økende fraktkostnader kan true hele 56 prosent av planlagt solcelleproduksjon i 2022. I så fall er hele solkraft-eventyret i ferd med å spore av før det har kommet skikkelig i gang.

Les også: Why do we burn coa​l and trees to make solar panels?

Cerrajón dagbrudd for kull i Columbia er den viktigste leverandøren av Blue Gem kull til smelting av silikon for solcelleindustrien i USA.

Les også: Enda et råvaresjokk: prisen på silisium 300% i været

Forrige artikkel«Master of newspeak 2021» – Bent Høie
Neste artikkelTulsi Gabbard: Biden-administrasjonens angrep på Assange, enda en spiker i demokratiets likkiste