Etiopiske styrker med stor, ny offensiv i Tigray-provinsen

0
Etiopias militære invervensjon i Tigray-provinsen har skapt en humanitær katastrofe. Skjermdump fra Al Jazeera.

Etiopiske tropper og deres allierte utfører luft- og bakkeangrep mot Tigray-opprørere i den nordlige regionen Amhara, opplyser humanitære og opprørskilder til AFP. Bombardementene rammet flere områder i Amhara torsdag og fredag, sa kildene, og det er voksende spekulasjoner om et stort press fra regjeringsstyrkene mot opprørerne.

Det er et «massivt trekk» mot opprørerne, sa Getachew Reda, talsmann for Tigray People’s Liberation Front (TPLF), som har vært låst inne i en brutal konflikt med regjeringsstyrker i Nord-Etiopia i nesten 11 måneder.

En uttalelse fra Tigray-kontoret for eksterne anliggender påstod at hundretusener av etiopiske «vanlige soldater og irregulære krigere» startet et koordinert angrep på flere fronter. Det ga etiopiske styrker og de fra landets Amhara -region skylden. Det er i dette området hvor mye av de siste kampene har skjedd etter at Tigray-styrker tok tilbake mye av sin egen region i juni.

Den etiopiske hæren startet sin offensiv mot Tigray-provinsen 4. november 2020.

Fredsprisvinner og statsminister i Etiopia, Abiy Ahmed, erklærte seier i borgerkrigen i Tigray-provinsen allerede i slutten av samme måned etter at de etiopiske styrkene inntok provinshovedstaden Mekele. Lederen for Tigray People’s Liberation Front (TIPLF), Debretsion Gebremichael, sier imidlertid at deres styrker har skutt ned et Mig-23-fly som tilhørte Etiopias flyvåpen, og at de fortsetter kamoene. TPLF har lagt ut video av flyvraket og av piloten, som de har tatt til fange. Regjeringsstyrkene sier nå at de har satt i gang det de kaller en menneskejakt for å ta til fange ledere for TPLF.

Men vi spådde at krigen kom til å fortsette, og det kom av at Tigray-styrkene er kamptrente og har stor støtte i egen region. I tillegg til det har de vestlig støtte, ikke minst fra USA.

Krigen mellom den etiopiske staten og geriljastyrker i den nordlige Tigray-provinsen har skapt en ekstrem nødssituasjon for millioner av mennesker. FNs koordinator for menneskerettigheter i Eiopia, Grant Leaity, sier at 5,2 millioner mennesker, eller 90 prosent av innbyggerne i Tigray har behov for øyeblikkelig nødhjelp. Av dem lider allerede 400.000 av hungersnød.

Partene i krigen kommer med svært forskjellige versjoner av det som foregår. Tigray-opprørerne hevder at de er utsatt for et folkemord som utføres av Etiopias regjering i allianse med Eritrea. Etiopia på sin side hevder at det pågår en ikke-erklært krig mellom USA og Etiopia der USA bruker Tigray-styrkene som redskap. USA har også signalisert at de vurderer intervensjon i landet.

Krigshauken Samantha Power er en typisk «humanitær militær intervensjonist». Under sitt lite vellykte møte i Addis Abeba sa hun at «alle muligheter er på bordet»,

Forrige artikkelDe reelle dødstallene etter vaksinering i USA er langt høyere enn de offisielle
Neste artikkelStor takk til Dagsnytt 18!