Ukraina stenger opposisjonens medier og USAs ambassadør jubler

0

Etter mye om og men fikk Ukrainas president Volodymyr Zelenskij møte Joe Biden i Det hvite hus. Møtet var blitt utsatt og i mellomtida ble det klart at Biden ikke ville forsøke å hindre fullføringa av gassrørledningen Nord Stream 2. Etter USA ydmykende nederlag i Afghanistan har den ukrainske presidenten vist seg påtakelig nervøs for at Ukraina skal bli neste domino til å falle.

Men han fikk forhåndshjelp fra USAs tidligere Moskva-ambassadør, Michael McFaul, som fikk ut en kronikk i Washington Post 23. august 2021: Opinion: The U.S. and Ukraine need to reboot their relationship. Here’s how they can do it.

Moon of Alabama kaller det et Kald krig 2.0-opplegg og siterer:

Spesielt etter at Taliban kom tilbake til makten i Afghanistan, vil det være lite håp for Bidens proklamerte demokratiagenda og hans demokratitoppmøter planlagt i år og neste år hvis Ukrainas demokratiske eksperiment vakler. Suksessen vil styrke demokrater med liten-d over hele regionen og verden. Dens fiasko vil være en velsignelse for Russlands president Vladimir Putin og hans eneveldige allierte fra Minsk til Beijing.

… Når det gjelder demokrati, trenger Zelenskij og Biden også en ny tilnærming. Amerikanske tjenestemenn må slutte å forelese ukrainerne så offentlig om korrupsjon. Selvfølgelig må bekjempelse av korrupsjon forbli sentralt; bistandens betingelser bør styrkes. Men hvis vi snakker bredere om vårt felles engasjement for å utdype ukrainsk demokrati, gir vi et bedre offentlig budskap – spesielt fordi hver gang Biden nevner “korrupsjon” og “Ukraina” i samme setning, vil motstanderne legge til “Hunter Biden.”

Det siste vitner jo en viss realisme om ikke annet!

Men så kommer han hyllest til Zelenskijs forbud mot opposisjonelle medier:

Etter første nøling opptrer Zelenskij sjøl mer kraftfullt. Beslutninga hans om å forby pro-russiske TV-nettverk, og å anklage eieren og Putin-allierte Viktor Medvedchuk for forræderi, var en dristig handling som fortjener amerikansk støtte.

Faktisk stengte Zelenskij ikke bare tre TV -stasjoner som støttet den ukrainske opposisjonen, men forbød også to nettsteder som var blant de mest leste i Ukraina. Journalistene i disse stasjonene og kanalene leverte et protestbrev til Biden via den amerikanske ambassaden:

Ukrainske myndigheter har gått langt utover alle rimelige grenser ved å bryte lovverk og internasjonale normer, og fortsetter målrettet å ødelegge ytringsfriheten i landet. Vi, som journalister, ønsker å fortsette jobben vår og formidle sannheten om det som skjer i landet og utenfor grensene. Vi blir imidlertid nektet denne legitime retten. Derfor oppfordrer vi deg til å svare på den nåværende situasjonen og uttrykke din holdning til hendelsene rundt mediene våre.

I et protestbrev fra European Federation of Journalists blir de lovløse angrepene på mediene fordømt i kraftige ordelag.

Det er ingen grunn til å tro at Joe Biden eller Det hvite hus kommer til å legge to pinner i kors for å sørge for litt pressefrihet i Ukraina.

Zelenskij skal ha bedt Biden om hjelp til å få Ukraina inn i NATO, men presseskretær Jen Psaki sa bare at «det er en beslutning NATO må ta». Det var ikke godt nok for Zelenskij så han søkte trøst hos Jens Stoltenberg. Han ba Stoltenberg om en “membership action plan” (MAP) for Ukraina og sa til ham at «NATO er den eneste måten å stanse krigen i Ukraina på».

Et ukrainsk medlemskap i NATO er en av Russland absolutt rødeste streker. Moskva vil oppfatte det som en krigserklæring, og det vet ledelsen i NATO. Og siden NATOs medlemsland nå vet at Artikkel 5 ikke er noen garanti for noe som helst, vil det nok være mange som kvier seg for å forplikte seg overfor et land som er så politisk og økonomisk bankerott som Ukraina.

Befolkningsutviklinga i Ukraina. Verken Sovjetunionens sammenbrudd, Oransjerevolusjonen eller Maidan har vært noen markante suksesser. Kilde Wikipedia Commons.

Forrige artikkelUSAs taktikk for en hybridkrig i Afghanistan
Neste artikkel«Human Enhancement» – World Economic Forum vil manipulere mennesket