Nakstads håndtering av aksjepost i medisinsk firma får strykkarakter av kjent advokat

0

Vi skrev 19. september 2021: «Pandemien» har økt aksjeverdien til Nakstad 21 ganger. Hovedproblemet er at helsedirektoratets nestkommanderende er styremedlem og aksjonær i selskapet Epiguard, som har gjort det kanonbra på grunn av «pandemien».

Les: Har Espen Nakstad en interessekonflikt?

Hovedproduktet til Epiguard er EpiShuttle, som er et transportsystem til bruk under epidemier eller katastrofer. Blant kundene deres er WHO og tyske Bundespolizei, men det er tydelig at de satser på et bredt internasjonalt marked: Preparedness – our vision is zero contamination!

Og jo mer krise, jo mer pandemi, jo bedre er markedsutsiktene til EpiGuard. Vi spurte i november 2020: Har Espen Nakstad en interessekonflikt? Det kan nesten se sånn ut.

Kriseåret 2020 har i alle fall vært en gullgruve for Epiguard. Omsetninga i selskaper er økt fra 4,7 millioner i 2019 til 99,9 millioner i 2020 – 21 ganger så mye som året før! Og tallene peker rett til værs.

22. september eksploderte saka i hovedstrømsmediene. Det begynte med Finansavisen og ble fulgt opp av VG og Nettavisen.

Les Så oppdaget også de store mediene Nakstads dobbeltrolle

Dette er fulgt opp av Nettavisen 23. september 2021. De har intervjuet advokat Erik Vinje, som er partner i Garmann Mitchell, og har en fortid i Justisdepartementet.

– Det inngir ikke tillit

– Det er etter mitt syn opplagt at Nakstad ikke kan ta del i beslutninger om helseberedskapen i Norge samtidig som han er styremedlem og har en verdifull aksjepost i et selskap som lobbyerer aktivt for å påvirke helseberedskapen i Norge.

Det sier advokat Eirik Vinje, partner i Garmann Mitchell, som selv har en fortid i Justisdepartementet, til Nettavisen onsdag ettermiddag. Tidligere skrev han om dobbeltrollen i en Facebook-post:

«Det er egnet til forundring at Nakstad unnskylder seg med sin egen subjektive motivasjon som ingen andre kan ha innsikt i. Han har altså så høy moral at han ikke lar seg seg lede av at han tjener penger på investeringen. Ergo har det visst ingen betydning at han tjener masse penger på dette. At han mener vi skal slå oss til ro med hans moralske egenerklæring, inngir ikke tillit.»

– Det er opplagt at han er inhabil

Helsedirektoratets nestleder mener selv han har avklart sin rolle i selskapet:

– Jeg er i dag en av oppfinnerrepresentantene i styret. Det er et ulønnet styreverv. Oppfinnernes aksjeposter er en konvertering av tidligere arbeidsinnsats i oppstartsårene. Jeg har aldri fått lønn fra selskapet og det er aldri tatt ut noe utbytte.

Men advokat Vinje mener oppfatningen av egen habilitetsavklaring ikke holder vann, og utdyper kritikken overfor Nettavisen:

– Han har vært med på å vedta inngripende tiltak. Det er ikke avgjørende om han fatter vedtak rettet mot et spesifikt selskap, men om tjenestemannen har en egeninteresse i det vedtaket som fattes.

Det er tilstrekkelig med aksjer i en bransje som har interesse av vedtaket, mener Vinje:

– Hvis du jobber i olje- og energidepartementet, for eksempel, blir det håpløst å være med på å ta generelle beslutninger om bransjen og samtidig ha aksjer i et oljeselskap. Hvis du er forsvarssjef, sier det seg selv at du ikke kan eie aksjer i Kongsberg Gruppen.

Vinje understreker at det ikke er inhabilitet i seg selv som er kritikkverdig, men det å delta i en beslutningsprosess der han er inhabil.

Kommentar: Det er dobbeltrollen som er problemet til Nakstad

Vi har ikke kritisert Espen Nakstad for at han tjener penger på en oppfinnelse han har vært med på. Det vi kritiserer er at at han gjør det samtidig som han er en av de to fremste talsmennene for strenge pandemitiltak nesten døgnet rundt hver eneste dag. Som statstjenestmann kan han ikke ha en slik dobbelrolle. Han er alarmerende inhabeil, slik advokat Vinje peker på.

Nakstad kunne ha løst dette sjøl ved å be om andre oppgaver i Helsedirektoratet under pandemien. Da kunne han fortsette å ha sine aksjer, og eventuelt bli rik. Når han ikke sjøl skjønner at denne dobbeltrollen er uholdbar, bør hans foresatte forklare ham det – og instruere ham deretter.

Et tilleggsmoment er jo at Nakstad i løpet av pandemien er blitt en av Norges desidert mest kjente personer. Han har mye mer makt enn samtlige stortingsrepresentanter og de aller fleste statsråder. Han egen markedsverdi må være enorm, og det har nok vært gull verdt for EpiGuard.

Forrige artikkelKjønnsidentitetsideologien har erstatta biologisk forståing av kjønn
Neste artikkelKraftig økning av mat- og energiprisene over hele verden
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).